SOYKIRIM İNSANLIK SUÇUDUR

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri tarafından, 1944 yılında Polonya’daki Auswitz - Birkenau kampında 4 binden fazla Romanın öldürülmesiyle sonuçlanan ve ‘Porajmos’ adı verilen Roman soykırımının yıldönümü nedeniyle ‘Soykırım İnsanlık Suçudur’ isimli sergi açıldı.

SOYKIRIM İNSANLIK SUÇUDUR

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri tarafından, 1944 yılında Polonya’daki Auswitz - Birkenau kampında 4 binden fazla Romanın öldürülmesiyle sonuçlanan ve ‘Porajmos’ adı verilen Roman soykırımının yıldönümü nedeniyle ‘Soykırım İnsanlık Suçudur’ isimli sergi açıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Ağustos 2019 Cumartesi 08:57
SOYKIRIM İNSANLIK SUÇUDUR

2-3 Ağustos 1944 yılında Polonya’da bulunan Auswitz - Birkenau kampında 4 binden fazla Romanın gaz odalarında ve krematoryumlarda yakılarak öldürüldüğü ve ‘Porajmos’ adı verilen Roman soykırımının yıldönümü nedeniyle sergi açıldı. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından açılan ‘Soykırım İnsanlık Suçudur’ isimli serginin açılışına; Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

“SOYKIRIMLAR VİCDANLARDA LANETLE ANILMAYA DEVAM EDECEK”

Basın açıklamasını yapan Derneği Gönüllü Çalışanı Gizem Ganime Bür, “Dünyamızın en masum halklarından olan Romanlar kendine özgü yaşam tarzı, yoksulluk,  ayrımcılığın getirdiği sosyal dışlanmanın ağır etkilerinden kurtulamadığı gibi; Türkiye hariç, bulundukları her ülkede büyük bedeller ödemiş, büyük zulümler görmüşlerdir. Dünyanın en neşeli toplumu olarak görünseler de gerçeğinde sosyal sorunlar, ayrımcılık, eşitsizlik girdabından kurtulamamaktadır.  Günümüz Avrupa’sında bugün halen toplumun en korumasız topluluğu olan Romanlar, bazı ülkelerde kendilerine yönelik koruma amaçlı yasal azınlık hakları verilmesine rağmen, zaman zaman faşist saldırılara maruz kalmakta, derin ayrımcılığı yaşamaktadırlar. Romanlara yönelik ırkçı politikalar yürütmeye çalışan İtalya içişleri bakanı Matteo Salvini kendi ülkesinin vatandaşları olan Romanlara yönelik tutum ve davranışları Avrupa değerleri ile örtüşmemektir. Soykırımlar insanlarda derin acılar bıraktığı gibi, İnsanlığın yüzkarası olmaya, vicdanlarda lanetle anılmaya devam edecektir. İnsan sevgisinin bittiği, vicdanların eridiği bir Dünya olmasın. Bugün bu vesile ile Nazi döneminde soykırıma uğrayan Romanları,  diğer kurbanları, 11 Temmuz 1995 yılında Avrupa’nın göbeğinde etnik kimliğinden, dilinden, dininden dolayı soykırıma uğrayan Boşnak kardeşlerimizi de rahmetle anıyoruz. Sergimizin amacı: tarihin karanlık sayfalarında kalan Roman/Çingene soykırımını (PORAJMOS) gündeme getirmek, yaşadığımız evrende hiçbir insanın etnik kimliğinden, dinsel, dilsel farklılığından dolayı soykırıma uğramaması gerektiğini vurgulamak, her bireyin yaşam hakkının evrensel değerler altında korunması gerektiğini vurgulamak, bütün soykırımların bir insanlık suçu olduğunu toplum bilincine yaygınlaştırmaktır.” dedi.

ŞALLI: “EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİZ”

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, burada yaptığı konuşmada, “Bugün, Nazi Almanya’sı Hitler döneminde 2-3 ağustos 1944 yılında Polonya’da bulunan Auswitz - Birkenau kampında 4 binden fazla Romanın tek seferde gaz odalarında öldürülmesi ve krematoryumlarda yakılarak yok edildiği bir günün anısına ‘Soykırım İnsanlık Suçudur’ adlı fotoğraf sergimizi açmış bulunmaktayız. Bu fotoğraf sergimizin açılışında emeği geçenlere, destekleyenlere teşekkür etmekte birlikte serginin açılmasında kapılarını derneğimize açan Erasta AVM yönetimine teşekkür ediyoruz.” dedi.

TANRIKULU: “SOYKIRIM İNSANLIK SUÇU, IRKÇILIK HASTALIKTIR”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise, “Dünya insanlık tarihinin yüz karalarından olan bir dönem. Biz insanlıkta soykırımın, bir insanlık suçu olduğunu ve her zaman hatırlanması gerektiğini söylüyoruz. Bazen, ‘Neden bunlar hatırlansın, neden kötü anılar canlansın?’ deniliyor ama ders almadığımız zaman ne yazık ki; 1940’lardaki olaydan sonra Avrupa’nın göbeğinde Bosna’da olan soykırımı hatırlıyorsunuz. Demek ki unutturmamak gerekiyor. Soykırım, bir insanlık suçudur. Irkçılık da bir hastalıktır. Bu ırkçılığın tedavi edilmesi gerekir. Bunun toplumsal demografik yapısıyla ve içsel bir şekilde çocuklarımızdan başlayarak ebeveynlerle birlikte bir noktada şunu belirtmemiz gerekiyor: İnsanlar unuttuğu zaman ne yazık ki aynı hataları yapıyorlar. Unutmamamız gerekiyor. Irkçılığı hep beraber tedavi edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.