"Pomakça, seçmeli ders olsun”

Türkiye Pomak Dernekleri Federasyonu Eylül Ayı toplantısını Edirne Pomak Derneği ev sahipliğinde Edirne'de gerçekleştirdi.

"Pomakça, seçmeli ders olsun”

Türkiye Pomak Dernekleri Federasyonu Eylül Ayı toplantısını Edirne Pomak Derneği ev sahipliğinde Edirne'de gerçekleştirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Eylül 2017 Pazartesi 10:10
"Pomakça, seçmeli ders olsun”

12 Kasım 2017'de Çanakkale'de yapılacak olan Pomak Dernekleri Federasyonu  genel kurulu öncesi,  Türkiye'nin farklı  illerindeki  Pomak Dernekleri bir araya gelerek,  Pomak kültürünü  yaşatmak ve Pomak dilinin okullarda  seçmeli ders olarak okutulması için çalışmalarını konuştular.   
    Amacımız Pomak kültürünü  dilini  yaşatmak diyen Türkiye Pomaklar Federasyon Başkanı ve İstanbul Pomak Derneği  Başkanı  Bayram Erat; “Pomak derneklerinin aylık toplantısı için Edirne'deyiz. Türkiye2nin 25 ilinde Pomaklar yaşıyor,bugün İnegöl,Bursa, Biga ,Çanakkale, İstanbul ve Edirne Pomak Dernekleri bu  gün bir  araya geliyoruz. Biz her ay Pomakların bulundu farklı illerde toplanıyoruz. Pomak derneği,Pomak kültürü ve Pomak tarihi  hakkında çalışmalar yapıyoruz.  Yurt dışın da uluslararası  Pomaklarımızla da iletişim halindeyiz,zaman zaman onlarda toplantılarımıza katılıyor, ortak projelerde yapıyoruz. Hem ulusal hem de uluslar arası çalışmalarımız sürüyor. 
    Bizim derdimiz kültür tarih,dil. Dil için Pomakça kursları, Pomakçanın artık okullarda seçmeli  ders olarak başlaması için kitap hazırlamaya çalışıyoruz. Buna Milli Eğitim Bakanlığı izin veriyor.Kültürle ilgili ,Pomak günleri,Pomak kıyafetleri,Pomak sergisi,tarihle ilgili Pomak sohbet toplantıları.Balkan tarihinde sen podyumlarımız var bu güne kadar 6 tane yaptık. Pomak kimliğinin yaşaması için kaybolmaması için çalışmalar yürütüyoruz.
    “POMAKLARA BURADAN ÇAĞRIMIZ, İNSANIN DİLİ  KÜLTÜRÜDÜR,KİŞİLİĞİDİR TARİHİDİR”
     Dünyada egemen Dumanbet  güçler çok güçlü,bunlardan İngilizce çok güzlü,Amerika çok güçlüdür.  Dünyada ne oldu Ameri bir ara herkese hamburger yedirdi,kola içirdi ama baktı ki  kültürler yok oluyor. Ve uyandılar biz insanlığı yok ediyoruz dediler. 1999 yılında UNESCO dünya diller günü  yaptılar, dünyada 6 bin tane dil varmış bunların yaşaması lazımmış dediler bizde egemen güçlerin izin verdiği ölçüde kültürümüzün yaşamasını  istiyoruz. Benim anadilim Pomakça Türkçeyi ilk okulda öğrendim,ama şuanda gençler Pomakça konuşmuyor. Bizim Pomak kültüründe kaçamak akıtma,zennik  gibi güzel yemeklerimiz var bunlar yok oluyor, çünkü  bu kültürlerin yaşamasına egemen güçler izin vermiyor. Bizde izin verilen çerçevede kendi kültürümüz yaşatmaya çalışıyoruz.
    “TÜRKİYE'DE 2 BUÇUK MİLYON POMAK YAŞIYOR
     Türkiye'de 250 Pomak köyü var  kitabı da çıkıyor,100 ilçede Pomak yaşıyor,25  ilde Pomak yaşıyor. 
    Köylerde yaklaşık  2'şer bin yaşayan Pomak var.  Türkiye genelinde anası Pomak ,babası Pomak 700 bin Pomak var  veya anası Pomak  değil,babası Pomak olanlar var bunlarla birlikte Türkiye genelinde 2 buçuk milyon Pomak var.Biz bu çalışmalarımızı 2009'dan beri yapabiliyoruz. Sosyal medya üzerinden yaygınlaştırıyoruz. 
    Bizim en çok üstünde durduğumuz şey Pomaklar yaşasın,Pomak kültür yaşasın. Er aya Pomakların olduğu yerde dernekler birbirimizi ağırlıyoruz sosyal ve kültürel etkileşim halinde oluyoruz.”şeklinde konuştu.
    Edirne Pomak Kültür Derneği adına Pınar Göze ; “ bu ayki  toplantının burada yapılması,Türkiye'de ki  Pomak derneklerini ağırlamak bizi onurlandırdı.  Bizde Edirne'de Pomak dilini yaşatmak Pomak kültürünü  yaşatmak için uğraşıyoruz. Pomakça kaybolan diller kategorisinde bunu unutturmamak için çalışmak lazım”dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.