“Üniversiteler arası Balkan Paktı oluşturuluyor”

Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk - Kültür - Ekonomik İşbirliği Derneği ile Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Sami Gültekin Başkanlığında ki Cengiz Gültekin ve Ali Kemal Küçüközarslan'dan oluşan heyet Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu ziyaret etti.

“Üniversiteler arası Balkan Paktı oluşturuluyor”

Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk - Kültür - Ekonomik İşbirliği Derneği ile Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Sami Gültekin Başkanlığında ki Cengiz Gültekin ve Ali Kemal Küçüközarslan'dan oluşan heyet Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu ziyaret etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Ağustos 2017 Çarşamba 09:50
“Üniversiteler arası  Balkan Paktı oluşturuluyor”

    Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği, Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür Ekonomik İşbirliği Derneğinin yayın organı olan Sınır Ötesi Gazetesi'nin yetkilileri, Trakya Üniversitesi ile birlikte; kentin tarihsel dokusunun ve coğrafi yapısının Balkanlara tanıtılması amaçlı neler yapılabileceğini görüştüler. Başkan Sami Gültekin Mustafa Kemal Atatürk'ün Balkan Paktı kurulması yönünde çalışmaları olduğunu vefatı ile gerçekleşemediğini. Bunun tekrar gündeme getirilmesinin faydalı olacağı yönünde düşündüklerini söyledi.
    Rektör Tabakoğlu Balkan ülkelerinde ki kardeş milletler ile ilgili bilgi verirken, “İlişkilerimizin artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Balkan Ülkeleri temsilcilikleri ile ortaklaşa düzenlenecek olan “Balkan Paktı” müzakereleri gerçekleştireceğiz. Buna Dış İşleri Bakanlığı Müsteşarlarımız ve İç İşleri Bakanlığından yetkili düzeyde katılım gerçekleşecek. Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Romanya, Makedonya, Kosova'dan katılan toplam 61 rektörlük ile yaptığımız yönetim anlaşması neticesinde Balkan Üniversiteler Birliğindeki sarsılmaz ve değiştirilemez olan genel sekreterlik anlaşmamız bulunuyor. Balkan Üniversiteler Birliği toplantıları her yıl farklı merkezlerde yapılıyor. Betebet Önceki yıllarda Sofya'da ve Tetova'da yapılan toplantılar bu yıl ekim ayı içerisinde Trakya üniversitesinde gerçekleştirilecek, kültürel sosyal ve bilimsel etkileşimler değerlendirilecek, anlaşmalar yapılacak.” şeklinde konuştu.
    Rektör Tabakoğlu “Uzaktan baktığımızda hepimiz birbirimizi çok faklı görüyoruz. Ancak yaklaştığımızda birbirimize çok benzediğimizi görüyoruz. Aynı yemeklerden hoşlanıyoruz, aynı şarkılar ile duygulanıyoruz. Ortak bir tarih ve kültürümüz var. Bu toplantı bizi bir araya getirdiği için önemli ve anlamlı. Balkan coğrafyasının dünya üzerinde temsiliyeti zayıf. Biz üniversiteler olarak toplumun beyni ve aklı olarak bu toprakların geleceğinde önemli bir rol oynayacağız. Biz birliğin kalıcı sekretaryası olarak iyi niyetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve sorunların beraber çözülmesinde etkin bir rol oynayacağız. Güzel bir Türk sözü vardır 'Komşu komşunun külüne muhtaçtır'. Bu topraklarda yine en çok birbirimize yardım edeceğiz. Bu birliktelik çok önemli ve artarak devamının gelmesini istiyoruz” dedi.
    Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu ile görüşen heyet bilgilendirildikleri konularda Trakya Üniversitesi ile birlikte yürütebilecekleri projeler hazırlayarak rektörlüğe sunacaklarını belirterek ayrıldılar.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.