“Asgari ücret, 2 bin liranın üzerinde belirlenmeli”

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, yaptığı açıklamada, asgari ücret tespit komisyonunun toplandığını belirtirken; asgari ücretin, 2 bin liranın üzerinde belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

“Asgari ücret, 2 bin liranın üzerinde belirlenmeli”

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, yaptığı açıklamada, asgari ücret tespit komisyonunun toplandığını belirtirken; asgari ücretin, 2 bin liranın üzerinde belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Aralık 2017 Pazartesi 10:27
“Asgari ücret, 2  bin liranın üzerinde  belirlenmeli”

    “ORTA OYUNUNUN İÇERİSİNDE YOKUZ”
    Asgari ücret tespit komisyonunun toplanmaya başladığını ve aralık ayının sonuna kadar toplantıların devam edeceğini hatırlatarak, sözlerine başlayan Şen, şunları söyledi: “Toplantıların sonunda, 2018 yılı için asgari ücretin ne kadar olacağı belirlenecek. Komisyonda; işçileri temsilen Türk İş, işverenler tarafından TİSK ve hükümet tarafından da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yer alıyor. DİSK olarak, bu orta oyununun içerisinde yokuz. Yıllardır asgari ücretin belirlenmesindeki kriterlerin ne olacağını söyledik. Ülkemizde gerek özel gerekse kamu kuruluşları aracılığıyla yapılan araştırmalarda, açlık ve yoksulluk sınırlarının altında belirlenen bir asgari ücret bulunmaktadır.”
    “ASGARİ ÜCRET, 2 BİN LİRANIN ÜZERİNDE BELİRLENMELİ”
    Salim Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Biz, bu yıl ki, asgari ücretin rakamsal boyutunun belirlenmesinde gerçekçi ve objektif kriterlerin ele alınması gerektiğini savunuyoruz. Ancak, ülkemizdeki çalışan işçi kesiminin çok önemli bir bölümünün mahkum olduğu asgari ücrette cüzi bir artış yaşanacaktır. Bu artışta, 1 Ocak 2018 tarihli resmi gazetede yayımlayarak, insanlara yeni asgari ücreti açıklayacaklar. Ülkemizdeki asgari ücret, TÜİK tarafından belirlenmiş olan yoksulluk sınırının üzerinde olması gerekiyor. 4 kişilik bir ailenin geçim standartlarını karşılaması gerekiyor. Asgari ücretin Türkiye’de 2 bin liranın üzerinde belirlenmesi gerekiyor. Ama gelinen noktada, asgari ücretin bin 404 lira olduğunu görüyoruz. Ama bu yıl ki, asgari ücretin beklentimizin yanına dahi yaklaşacağını düşünmüyorum.”
    “ASGARİ ÜCRET, VERGİ DIŞI BIRAKILMALI”
    Asgari ücretle ilgili sözlerini sürdüren Şen, şunları kaydetti: “Asgari ücretin sadece Kalebet rakamsal olarak belirlenmesi değil; vergi dışı da bırakılması gerekiyor. Vergi dışında bırakılması bizim için daha önemlidir. Asgari ücretlinin vergiye tabi tutulması bir utançtır.”
    “AKLIN YOLU BİRDİR”
    “Peki, mevcut asgari ücret bir ailenin geçimini sağlamak için yeterli midir?” şeklindeki soruya cevap veren Salim Şen, şunları söyledi: “Açlık ve yoksulluk sınırını söylerken, biz bunları kastediyoruz. Bir ailenin kira, eğitim ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak rakamların verilmesini istiyoruz. Asgari ücret, bu rakamlara erişmiyorsa, yapılan toplantıların tiyatro olduğunu savunuyoruz. Bir ailenin geçinebileceği rakamların dile getirilmesi gerekiyor. Biz geçmiş yıllarda, asgari ücretin bin 500 ve bin 800 lira olması yönünde kampanyalar düzenlemiştik. Talep ettiğimiz rakamlar bilim insanları tarafından hazırlanmıştı. Bugünde bu rakamın 2 bin liranın üzerinde olmasıdır. CHP Genel Başkanı da, asgari ücretin net 2 bin lira olması gerektiğini dile getiriyor ve bu söylemi de, önemsiyoruz. Aklın yolu birdir.”
    “İKTİDAR İŞÇİ ÜCRETLERİNDE, AVRUPA’YI DEĞİL; ÇİN’İ ÖRNEK GÖSTERİYOR”
    Avrupa ile Türkiye’deki asgari ücreti kıyaslayan Şen, sözlerine şöyle devam etti. “İktidar yetkilileri, birçok konuda, Avrupa’yı örnek alırken; asgari ücret konusunda ne yazık ki, örnek almıyor. Avrupa’daki asgari ücretler, Türkiye’yle kıyaslanmayacak düzeydedir. İktidar, yayımlamış olduğu ulusal istihdam strateji belgesinde, Türkiye’yi dünyanın yeni Çin’i yapmayı hedefliyor. Dolayısıyla, iktidar işçi ücretleri konusunda, Avrupa’yı değil; Çin’i örnek gösteriyor. İşçilerin, asgari ücretle çalışmaması için sendikalara üye olup, mücadele etmesi gerekiyor.”    
    “İŞ CİNAYETLERİNDE BİRİNCİYİZ”
    Türkiye’de yaşanan iş cinayetleri hakkında da, konuşan Salim Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de her geçen gün iş cinayetleri yaşanmaya devam ediyor. İş cinayetlerinde, ülkemiz Avrupa’da birinci iken; dünyada üçüncü sıradayız. İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı ülkelerden biri de, ücret konusunda örnek alındığımız Çin’dir. Keşan’da iş cinayetinde de, bir işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Artık, iş cinayetlerinin nasıl sona ereceği konusunda çalışmaların yapılması gerekiyor.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.