Avrupa yeniliyor, biz satıyoruz !

Avrupa ülkeleri son on yılda şeker sektörünü yeniden ayağa kaldırırken, ülkemizde ise Cumhuriyetimizin büyük kazanımı olan tüm şeker fabrikalara haraç mezat satılıyor. Fabrikaların satışının uygun olmadığını belirten Saadet Partisi İl Başkanı Ali Erhan Demirkıran, “Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Ülkedeki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Bu büyük satış sonunda ülke topraklarında şeker pancarı ekimi tehlikeye girecek. Türkiye şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden karşılamaya başlayacak” dedi.

Avrupa yeniliyor, biz satıyoruz !

Avrupa ülkeleri son on yılda şeker sektörünü yeniden ayağa kaldırırken, ülkemizde ise Cumhuriyetimizin büyük kazanımı olan tüm şeker fabrikalara haraç mezat satılıyor. Fabrikaların satışının uygun olmadığını belirten Saadet Partisi İl Başkanı Ali Erhan Demirkıran, “Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Ülkedeki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Bu büyük satış sonunda ülke topraklarında şeker pancarı ekimi tehlikeye girecek. Türkiye şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden karşılamaya başlayacak” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Şubat 2018 Çarşamba 10:15
Avrupa yeniliyor,  biz satıyoruz !

    Avrupa Birliği ülkeleri  son on yılda  şeker sektörünü yeniden yapılandırarak , fabrikaların kapasitelerini  arttırdığı bir dönemde  ülkemizde 25 şeker fabrikasının satışa çıkarılması  akılla izah edilemiyor. Son şeker fabrikaların da satılması demek en az 17-18 fabrikanın  üretimden çekilmesi ve pancar ekicilerinin de mağdur edilmesi demektir. Türkiye'nin şekerde AB'nin nişasta bazlı şekerlerinin açık pazarı haline gelmesi demektir.
Hükümet, ülkenin  en milli fabrikalarını  yangından mal kaçırır gibi  tek kalemde satmaya hazırlanıyor. Satılacak 14 şeker fabrikası belli oldu. Şeker fabrikalarının kamuoyunda hiç tartışılmadan  AB'nin küresel firması     “ Cargill” raporunun ardından  satışa sunulması  manidar bulunuyor. Şeker fabrikalarının satışı konusunda açıklama yapan  Saadet Partisi  Edirne İl Başkanı  Ali Demirkıran,” Başbakan Binali Yıldırım'ın  bölge milletvekilleri ile yaptığı görüşme sonunda  14 şeker fabrikasının  satışı için düğmeye basıldı. Buna göre Afyon, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Burdur, Erzurum, İlgın, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat ve Muş şeker fabrikaları satılacak. Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Ülkedeki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Bu büyük satış sonunda ülke topraklarında şeker pancarı ekimi tehlikeye girecek. Zaten önlenemeyen göç, şeker fabrikalarının satışı ile birlikte  daha da artmış olacak” değerlendirmesinde bulundu.
 “BU  KONUDAKİ STRATEJİK RAPOR GİZLENİYOR”
“Türkiye açsından bu denli önemli fabrikaların satışı için bütün hazırlıklar yapılırken özelleştirme idaresinin fabrika satışı ile ilgili olarak, hazırladığı stratejik raporlar ise  sır gibi saklanıyor.” açıklamasını yapan  Demirkıran” Bu durum ise  fabrikaların satışıyla ilgili  farklı iddiaları gündeme getiriyor. Fabrikaların birçoğunun değerli arazi ve şeker kotası için satılacağı iddia edilirken, bu satıştan sonra Orta Anadolu bölgesinde pancar üretimi büyük oranda tehlikeye girmiş olacak. Avrupa'da pancar üretiminde söz sahibi olan  Almanya, Fransa, Hollanda ve Polonya dahi şeker fabrikalarını  gözü gibi korurken  hükümetin hiç tartışmadan fabrikaları satışa sunması  büyük bir ciddiyetsizlik, kamu malını yağma olarak görülüyor” vurgusunu yaptı.
“FABRİKALAR NİÇİN SATILIYOR”
16 yıllık iktidarı döneminde borçla ve tüketimle  büyüme modelini benimseyen  AKP. Altyapı yatırımları ve inşaat rantıyla övünürken fabrika açmamasıyla da “ markalaştığına” değinen  Demirkıran, “ Bu da  yetmezmiş gibi çiftçilerimizi gözbebeği ürünü  şeker pancarının  ve şeker fabrikalarının  idam fermanının imzaladı. Bütün bunları, tam da ülkemize nişasta bazlı şeker üreticisi ABD'li  “ Cargill”in “ Tavsiye Raporunun ” ardından olması  oldukça manidardır. Şeker Fabrikalarının satılması hem o yörelerin şeker üretimine darbe vuracağını, hem de yerel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini kaydeden Ali Demirkıran; “ Asıl önemli olan  Türkiye'nin kendi ürettiği ve güçlü olduğu  şeker fabrikalarından vazgeçerken  hem ithalatçı duruma düşecek hem de sağlık açısından  zararlı olan mısır  şekerine mahkum olacak.” Uyarısında bulundu 
“ ALMANYA ŞEKER FABRİKALARINI YENİLİYOR”
Avrupa ülkelerinin son 15 yılda  şeker fabrikaları başta olmak üzere  şeker sektörünü  yeniden yapılandırarak, pancardan şeker üretiminde  rekabetçi bir duruma geldiğine dikkat çeken  Ali Demirkıran konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Türkiye ise bu süre içinde pancar üretimi  ve şeker fabrikalarına  yönelik hiçbir planlama ve strateji  belirlemedi. Bu nedenle fabrikalar rekabetçi konumunu her geçen  gün kaybederken, yapılacak özelleştirme ile de  ülkenin pancardan şeker üretimine  büyük darbe vurulmuş olaca
Son 15 yılda yapılan özelleştirme ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamazken özellikle gıda sektöründe  yapılan özelleştirmeler  ve ülkenin yerli üretimine  büyük darbe getirdi. Özellikle Et ve Süt Kurumu'nun ve süt sektöründe yapılan özelleştirmeler bugün ülkeyi hayvancılıkta ve et üretiminde ithalatçı bir konuma getirdi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi de ülkenin pancar üretiminden çekilmesini gündeme getirerek, Türkiye şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden karşılamaya başlayacak” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI RAPORU BÖYLE DEMİYOR
Hükümetin şeker fabrikalarını  özelleştirme kararı  Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun raporu ile  de çelişki oluşturduğunu  belirten Demirkıran” Milli Gazete  tarafından ortaya çıkarılan Bilim Kurulu  Raporunda  nişasta bazlı şekerlerin  insan sağlığını  büyük zararı olduğunu belirterek kotaların düşürülmesi  ve  NBŞ'nin  gıda maddelerinde kullanımının  sınırlandırmasını istemişti. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ise nişasta bazlı şekerlerin  üretimini  daha da artıracak. Zira ortaya çıkan şok” Cargill” raporunda  şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geniş yer verirken  fabrikaların bir an önce özelleştirilmesini istemişti” uyarısında bulundu..
ERBAKAN TARAFINDAN YAPILAN ŞEKER FABRİKALARI
Satışa sunulan 14 şeker fabrikasından Afyon, Elbistan ve Ilgın şeker fabrikaları bizzat Milli Görüş Gobahis Lideri merhum Necmettin Erbakan tarafından ülke ekonomisine kazandırılmıştı. Bu üç şeker fabrikası da yapılacak özelleştirme ile satılacak. “ Milli ve Yerli” olmak ülkenin değerlerini satmakla değil, değerlerine değer katmakla sağlanır. Kendi ihtiyacını kendin üretmekle olur” diye konuştu.
Gazozdan çikolataya kadar  birçok üründe kullanılan  mısır şurubu  kronik hastalıkları salgına dönüştürdüğü ,kanser, kalp, siroz, diyabet gibi çok sayıda  hastalığa neden  olduğu için  Fransa, Hollanda  ve İngiltere'de yasaklandı. En büyük üreticisi olan ABD'de  de  üretim kotası  yüzde ondan  yüzde ikiye  düşürüldü. Türkiye'de ise  üretim kotası her yıl arttırılıyor. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.