CANBAZ, “AMAÇ, İSRAFI ÖNLEMEK”

Edirne Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamulleri Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, ekmekte gram eksiltilmesine gidişin, israfı önelemek maksadıyla yapıldığını ifade etti.

CANBAZ, “AMAÇ, İSRAFI ÖNLEMEK”

Edirne Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamulleri Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, ekmekte gram eksiltilmesine gidişin, israfı önelemek maksadıyla yapıldığını ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Kasım 2017 Perşembe 10:16
CANBAZ, “AMAÇ,  İSRAFI ÖNLEMEK”

    Edirne Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamuller Derneği Başkanı  Yılmaz Canbaz, fırıncıların sorunları ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında; “ Ekmek fiyatları son günlerin gündem konusu oldu . Bu konuda Bakanlığın bir açıklaması var. Daha önceden 250 gram ekmek tezgahlarda satışa sunuluyordu. Ekmekte israfı önlemek amacıyla Tarım Bakanlığı bunu 50 gram daha azaltarak, 200 grama indirdi.  Kilogram ücreti Bakanlığın açıkladığı gibi 5 lira. Edirne'de 250 gram ekmek 1.25 lira. Bu da ne demektir, kiloya vurduğumuzda 5 lira ediyor. Biz Edirne Fırıncılar Derneği olarak bir sıkıntımız yok.  Biz limitin üzerinde bir satış yapmıyoruz. Kısaca 5 lira üzeri kilogram satışımız yük.  Bakanlığı açıklaması da bu oranda.Bakanlık bu açıklamayı ekmek israfını önlemek için açıkladı.  Bakanın konuşmasında ekmek 200 gam çıkarılacak diye bir konuşması yok.    Sadece kıstas, kilo fiyatı  beş lira olacak” dedi
    “FİYATLAR YILBAŞINDAN SONRA BELLİ OLUR”
    Ekmek  kilo fiyatının 5 lirada kalıp kalmayacağının yılbaşından sonra belli olacağını belirten Canbaz, “. O zamanda gelen zamlar değerlendirilir.   Yeni bir değerlendirme yapılır. Girdi fiyatları sürekli yükseliyor. Akaryakıt fiyatları artıyor. Bu maliyete yansıyor. Bu doğrultuda bir maliyet tablosu çıkarılır. Girdi fiyatlarında artış olduğu için yılbaşından sonra ekmek fiyatları yeniden gözden geçirilir.      Bakanın açıklaması sadece ekmek israfını önlemek amacıyla  oldu. Bakanın 200 gram 1 TL olarak açıklaması 2019 yılı için geçerli bu oturulup değerlendirilir. Bu her ilde 200 gram olacak anlamına gelmiyor” dedi.
    “EKMEK FİYATINI ESNAF ODASI VE ETSO BELİRLİYOR”   
Canbaz,  Ticaret Odasında ve esnaf odalarında üyelerinin olduğunu belirterek; “. Ekmekte fiyat belirleme yetkisi bu iki kurumun kararı ile oluyor. Biz Fırıncılar Derneği olarak bir maliyet tablosu çıkarıyoruz. Bu tabloya göre oda meclislerinde görüşülüyor, bu fiyat uygun görülürse bize bu kurumlarca tarife gönderiliyor. Biz de o tarife doğrultusunda satış yapıyoruz. Şu anda Hacumur, Tayakadın, Kemalköy ve Büyükdöllük köyleri dahil 53 fırınımız var.      Fırınlarda denetimleri belediyenin sağlık kurulu ile Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube yapıyor. Fırınlarda denetimler çok sık olarak yapılıyor. Belediye de halkın sağlığını dikkate alarak denetimlerini sürdürüyor. Tarım İl Müdürlüğü denetimleri de düzenli olarak yapılıyor. Bugün fırınlarımız hijyen durumda. Halkımızın fırınların sağlıklı olup olmadığı konusunda aklına hiç bir şey gelmemeli. Denetimler tüm detayları ile yapılıyor.” dedi
    “BELEDİYE  KURS VERDİ”
Fırınların hijyen olması konusunda Edirne Belediyesince 3-4 kez kurs düzenlendiğini belirten Yılmaz Canbaz,” Belediye Başkan Yardımcısı Dr Ertuğrul Tanrıkulu,  hijyen konusunu ve uyulması gereken kuralları meslektaşlarımıza tüm detayları ile anlattı.Bizim kullandığımız malzemeler belli aralıklarla alınıp laboratuarlarda tahlil ediliyor. Bizler, Bakanlığın ekmek standardı dışında bir şey yapmıyoruz. Tuz oranımız ve kullanılan malzemeler bellidir. Halkımızın taze ekmek tüketme alışkanlığı var. Biz halk olarak gereğinden fazla ekmek alıyoruz. Tüketemediğimiz ekmek ertesi gün elimizde kalıyor.Kalan ekmeklerin nasıl kullanılacağı konusunda halkın bilinçlenmesi lazım. Tüketiciler ekmek tüketimi konusunda bilinçlendirilmeli.  Ekmeklerin günlük tüketileceği diye bir durum olamaz, ertesi gün de tüketilebilir. Ekmeği saklama koşulları bellidir. Ekmek poşette tutulursa doğru olmaz. Ekmeği ninelerimizin kullandıkları gibi beze sarılmalı. Lokantalarımızda bütün ekmek yerine kesilerek verilmesi ekmek israfını nispeten önledi. Biz fırınlarımıza ekmek dilimleme makinelerini veriyoruz. Bu da ekmek israfını önlemek için faydalı oluyor. Ekmek üretim safhasında fırından fırına farklı olur: bizim standart bir ölçümüz var. Bunlar un, maya ve tuz bellidir bunun dışında katkı maddesi olamaz. Daha önceleri katkı maddesi varmış Bakanlık bunu genelge ile yasakladı.” Dedi
    “ EDİRNE'DE KATKI MADDESİ OLAN BİR FIRIN BULUNMAZ”
    Edirne'de hangi fırına gidilse orada bir katkı maddesi bulamadığını belirten Canbaz, “ Ekmeklerde şekil değişikliği olabilir. Bunlar fırını göre değişir. İlimizde içten yanmalı kara fırınlar var. Bunlarda ekmek ebadı diğer fırınlara göre değişik olur. İçten yanmalı fırınların ekmekleri ufak ve içleri tok  olur.Bu fırının yapısı ile ilgilidir.      Kullandığımız un ve tuz oranında kesinlikle farklılık olmaz. Hiçbir fırıncı ekmeğinde belirlenen tuz oranı üzerinde tuz kullanamaz . Bunu cezası büyüktür. Tuz insan sağlığı için önemli tansiyonu etkiliyor. Ekmek yaparken kullanılacak unlar için Ekmek Tebliğinde şartları var. Biz onun haricinde un kullanamayız.” Dedi     
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.