"EDİRNE’DE BİR ÖĞRETMENEVİ YOK"

Birleşik Kamu İş Konfederasyon Başkanı Mehmet Balık  Eğitim İş Edirne  Şubesinde yaptığı toplantıda   sendika  çalışanlarının  durumunu değerlendirdi ve taleplerini gündeme getirdi.  Buradaki Toplantıya  Birleşik Kamu İş  Yönetim Kurulu üyeleri  Levent Akça, Hasan Kütük, Mehmet Yeşeşildağ ve Eğitim İş Edirne Şube başkanı Nedim Zobar ve yönetim kurul üyeleri katıldı.

"EDİRNE’DE BİR ÖĞRETMENEVİ YOK"

Birleşik Kamu İş Konfederasyon Başkanı Mehmet Balık  Eğitim İş Edirne  Şubesinde yaptığı toplantıda   sendika  çalışanlarının  durumunu değerlendirdi ve taleplerini gündeme getirdi.  Buradaki Toplantıya  Birleşik Kamu İş  Yönetim Kurulu üyeleri  Levent Akça, Hasan Kütük, Mehmet Yeşeşildağ ve Eğitim İş Edirne Şube başkanı Nedim Zobar ve yönetim kurul üyeleri katıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Eylül 2019 Perşembe 07:14
"EDİRNE’DE BİR ÖĞRETMENEVİ YOK"

Toplantıda ilk  söz alan  Eğitim İş Şube Başkanı, Zobar, sendika başkanlarının konfederasyona bağlı bulunan işkollarını ziyaret edeceklerini   bur arada gündem ve toplu sözleşme ile ilgili açıklamaları olacağını söyledi.

Daha sonra  konuşan Mehmet   Balık ,  Edirne’de olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek “Buraya  gelme amacımız hem  sendikalarımızı ziyaret etmek,Ayrıca bu akşam bölge toplantısı yapacağız. Kırklareli ve Tekirdağ’dan da arkadaşlarımız gelecek. Toplu görüşme sürecini beraber değerlendireceğiz. Bununla ilgili nelerin yapılacağını cevabı ırayacağız. Onun için buradayız. Bilindiği gibi Ağustos ayı içinde  bir tiyatro sergilendi. Kamu çalışanlarının ücretlerinin belirlenmesi üzerine komisyonlar kurulup yetkili sendikalar masaya davet edildi. Bu alanda tek yetkili sendika Memur Sen. Bu sendika masaya oturdu. Fakat hiç bir talebi kabul edilmedi.Önerisi de olmadı. Biz toplantı öncesi taleplerimizi doyurduk.Maaşlara %50 oranında zam yapılması gerektiğini belirttik.” Dedi

PİYASA ARAŞTIRMASI YAPTIK

Taleplerini bildirmeden önce piyasa araştırması yaptıklarını belirten  Balık, “  TÜİK verilerine bakıldığında ortalama  memur maaşları da 3400- ile 3800 lira olduğu dikkate alındığında %4- ve %5 zamla  bir kazanç elde edilemeyeceğimiz ortaya çıkıyordu.Bizim araştırmalarımızda yoksulluk sınırının 9400 lira olduğunu açıkladık. Açlık sınırı ise 2626 liradır.  Bu koşullarda sadece gıda fiyatları baz alınarak bakıldığında 2600 lira civarında. Hükümetin açıkladığı asgari ücret ise  2020 lira .Çalışanları beslenme dışında da ihtiyaçları var. Yüzdelik zamlarla bunların karşılanması mümkün değil. TÜİK’in enflasyon rakamı %15,1  bize ise %4 zam yapıldı.Bu zamlarla aradaki fark kapatılamaz.Ancak  bir kamu çalışanı 6000 lira maaş almalı ki yoksulluk sınırında yaşamını sürdürsün.Bunun yarısını alan bir kamu çalışanının hayatını sürdürmesi mümkün değil.

Son bir ayda  zorunlu tüketim ürünlerini yüksek miktarda zam geldi.Biz  yapılacak zamla bunun %10’unu dahi karşılayamayız” dedi

EDİRNE GİBİ BİR İLDE ÖĞRETMENEVİ YOK.

Aralık ayı sonunda bütçe görüşmelerinin olacağını belirten Balık, “ Biz bütçe görüşmeleri öncesi kamu çalışanları maaşlarında iyileştirme yapılması için bir eylem hazırlığı içindeyiz. Bu talebimizi Cumhurbaşkanına da ileteceğiz. Ülkemizde resmi rakamlara görü 4 milyon 353 bin işsiz var.Bu aslında on milyon dolayında.   Tarım kesimi bu rakamların dışında. Ülkede 5 milyon 800 bin asgari ücretli var. Bu konulara ortak çözüm aramak için Edirne’ye geldik. Önümüzdeki günlerde neler yapabileceğimizi konuşacağız. Sabah Belediyemizi ziyaret ettik  bazı okullarımızı ziyaret edeceğiz.Sendikamızdan milli eğitimle ilgili genel sorunları belirleyeceğiz. Edirne gibi bir ilde konaklanabilecek bir Öğretmenevi yok. Böyle önemli bir kentte öğretmenevinin olmaması çok ilginç.Burada bir öğretmenevi yapılmalı. Tüm ülkede olduğu gibi kalabalık sınıflar sorunu burada da var.Bazı okullarımız kapatılıp İmam hatip okullarına dönüştürülüyor.Bu okulların sınıflarında çok az sayıda öğrencisi var.Meslek ve Anadolu liselerinde ise 40-50 kişilik sınıflar var. biz ihtiyaca giöre okulların açılmasını isteriz.İnat uğruna okulların açılması olmaz. “ dedi

KANTİN FİYATLARI YÜKSEK

Son zamanlarda okullarındaki kantin fiyatlarının yüksek olduğu konusunda duylum aldıklarını belirten Balık, “ Kantinlerin kira fiyatları fahiş fiyatlara çıkıyor. Bunun üzerine  öğrencilerin temel ihtiyacı olan su dahi 1,5 liradan satılıyor.Okullarımızda öğrencilere sağlıklı su kaynaklarının sağlanması gerekiyor. Okulların çevresinde yeterli hijyen kurallarına uyulmuyor.Ülkede açılan özel okullar eğitimdeki kaliteyi düşürüyor. En kaliteli eğitim devlet okullarımızda verilmektedir. Devlet okullarımızın nitelikleri de yanlış politika nedeniyle düşürüldü.Okullara basiretsiz yönetimler atandı.Buna rağmen devlet okullarımız en iyi eğitim hizmeti veriyor. Kamu çalışanlarının ücretlerine el atılmazsa ciddi sorunlar çıkacaktır. Bu arada 3600 ek göstergenin tüm kamu çalışanlarına verilmesinden yanayız.Biz devletin verdiği söze inanmak istiyoruz. 17 yıldır devletin verdiği söz sadece yandaşlara tutuluyor.İhale çetelerine tutuluyor bu ülkede 17 yılda  ihal yasasında 250 değişiklik yapıldı.” dedi

KAMU ÇALIŞALARININ KREŞ SORUNU VAR

Ülkede kamu çalışanlarının en önemli sorunlarından birinin de kreş sorunu olduğunu belirten Balık, “işe giden anne , babayı düşündüğümüzde çocuklarını bırakacakları bir yer yok.Çağdaş ülkelerin en önemli sorunu kreş sorunudur.Çocuk 3 yaşından sonra mutlaka devlet eliyle  yetişmeli.Ana okulu yaşı daha geri çekilmeli . Her ilde mutlaka ana okulu ve kreş açılmalı Bakıcı ücretleri çok pahalı.Bu sorun devlet eliyle  yapılmalı. Kamu çalışanlarının ve öğrencilerin  yemek sorunu çözümlenmeli. Öğrencilere öğlen yemeği verilmeli. Devlet holdinglerden vergi alamıyor.Kamu çalışanlarında düzenli olarak vergi alınıyor.vergi oranımız da sürekli değişiyor.dilimler devamlı artıyor. Vergi oranları sabit olmalı.” diye konuştu.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.