Dar gelirlinin gözdesi, 'Kömür’

Edirne'nin büyük bölümü doğalgaz kullanmaya başlasa da, halkın önemli bir bölümü kömür ile ısınmaya devam ediyor.

Dar gelirlinin gözdesi, 'Kömür’

Edirne'nin büyük bölümü doğalgaz kullanmaya başlasa da, halkın önemli bir bölümü kömür ile ısınmaya devam ediyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Ekim 2017 Çarşamba 10:33
Dar gelirlinin gözdesi, 'Kömür’

Edine ili sınırları içinde bulunan linyit kömürü  Uzunköprü'nün Harmanlı köyü merasından çıkarılıyor, bir de çevredeki Malkara köyleri var. Çavuşlu Köyündeki maden ocakları kapatıldı. Şimdi aktif olan kömür ocakları Harmanlı köyünde bulunuyor. Halkımız yerli kömür olarak Harmanlı kömürünü tercih ediyor. Linyit madeni çıkan yerlerde Harmanlı köyünde sadece bir işletme kapalı işletme olarak faaliyetini sürdürüyor.
Diğerleri ise açık olarak faaliyet gösteren işletmeler. Yaşam Odası yapabilen  galeri şeklindeki kapalı işletmeler  faaliyetlerini sürdürüyor. Bunu  yapmayanlar işyerlerini  son çıkarılan yasa gereği kapattılar. Bu işi yapmanın maliyeti yüksek.
YERLİ KÖMÜRÜN TONU 400-450 LİRA  
Yerli kömür linyit kömürü fiyatı 450 lira ile 500 arasında değişiyor. İthal kömürlerin arasında en çok satışı yapılan Sibirya kömürü var. Bu kömürün kalorisi 7 bin civarında. Buna Setrabet alternatif olarak bir de Afrika kömürü geliyor. bunun kalorisi daha düşük.kömürcüler Afrika kömürünü tercih etmiyor.Bu kömür genellikle fabrikalarda kullanılıyor.
Kömürcüler, kömürün yanında kullanılan odunu daha ziyade Kırklareli  Dereköy yöresinden sağlıyor. Bu odunlar meşe odunu.Edirne'deki makta odunlarından kömürcüler faydalanamıyor. 
İTHAL KÖMÜRDE KALORİ 4000-6000 CİVARINDA       
Şu anda  450 liradan aşağı kömür yok. Bu işin maliyeti yüksek. Yerli kömürün  kalorisi 4000- 6000 arasında değişiyor. Bunun altında kalorili kömürün yakacak olarak kullanılmasına izin yok. düşük kalorili kömürlerin  kükürt oranı yüksek olduğu için çevre kirliliği yapıyor. 
Doğalgaz alamayan  veya dar gelirli vatandaş kış aylarında kömür kullanmak zorunda.  Bu arada devlet  muhtaç vatandaşlara kömür dağıtımı yapıyor. Bu yönde  6- 7  bin ton kömür dağıtımı oluyor. 
Edirne'de kömür tüketiminin bitmesi zor gibi görülüyor. Evinde doğal gaz olup yeterince ısınamayanlar da  kömür yakıyor

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.