“DÖVİZİN ARTMASI, EDİRNE'YE YARADI”

Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, dövizin artmasıyla komşu ülkelerde yaşayan insanların alım gücünün arttığını bunun da Edirne'ye yaradığını ifade etti.

“DÖVİZİN ARTMASI, EDİRNE'YE YARADI”

Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, dövizin artmasıyla komşu ülkelerde yaşayan insanların alım gücünün arttığını bunun da Edirne'ye yaradığını ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Aralık 2017 Çarşamba 10:11
“DÖVİZİN ARTMASI, EDİRNE'YE YARADI”

    Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, düzenlediği basın toplantısında birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. 2017'nin esnaf açısından zor geçtiğini 2018'den de umutlu olmadıklarını ifade eden İnci, 2017'nin ilk 6 ayında 50 bin esnafın iflas ettiğini bu durumun çalışanlar ve aileleriyle birlikte 1 milyon insanın ekmeksiz kalması anlamına geldiğini söyledi. Bir soru sorulması üzerine ETSO seçimleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan İnci, oraya seçilecek kişilerin ciddiye alınacak insanlar olması gerektiğini ve asıl hedefin TOBB'un yönetim kuruluna girilmesi olduğunu belirtti. İnci şirketinin 21 yıldır ETSO'ya üye olduğunu ancak bir yarar görmediğini ifade ederek, “Ben bunu asla şuandaki yönetim üzerinden konuşmuyorum. 21 yıldan bahsediyorum arkadaşlar. 21 yıllık üyeyim, hiçbir şey görmedim. Demek ki gelen yönetimlerin hepsinde bir takım problemler var demek.” dedi.
    “2017 ZOR GEÇTİ, 2018'DEN DE UMUTLU DEĞİLİZ”
    Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, 2017 yılının iş adamları ve esnaflar için çok zor geçtiğini 2018'den de umutlu olmadıklarını ifade ederek, “2017 yılı ticaretle uğraşan esnaflar, işadamları için çok zor geçti. Zor geçmeye de devam ediyor. 2018'e baktığımız zaman da açıkçası çok umutlanamıyoruz. Çünkü küresel boyutta olan gelişmeler var. Kudüs olayı var mesela. Dünyayı nereye götüreceği belli değil. Dünya şuanda bir tünele girmiş durumda, inşallah bu tünelden çıkacağız. Eğer bu tünelin içinde kalırsak, çıkamazsak çok hazin sonuçlar olabilir. Hem dünya açısından hem de ülkemiz açısından. Dolayısıyla iş adamları olarak bu konuda çok endişeliyiz.” dedi.
    “BÜYÜMEYİ, YERELDE HİSSEDEMİYORUZ”
    İnci, yapılan açıklamalarda 3. çeyrekte yüzde 11,5'luk büyüme gerçekleştiğinin söylendiğini ancak yerelde bunun hissedilmediğini belirterek, “Dün Sayın Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada 3. çeyrekteki büyümemizin yüzde 11,5 olduğunu söyledi. Bu muhakkak bir veriye dayalıdır, resmi bir açıklama sonuç olarak. Ancak biz yereldeki iş adamları olarak, esnaflar olarak henüz bu yüzde 11,5'luk büyümeyi hissedemiyoruz. Bu yüzde 11,5'un kamuoyuna hangi kaynaklardan veri alınarak büyümenin gerçekleştiğini söylemeleri lazım. Biliyorsunuz bankalar faiz gelirlerinde rekor kırıyorlar. Acaba bankaların aldığı faizler mi bu kriterleri yukarıda tutuyor? Eğer öyle bir büyümeyse, öyle bir büyüme olmasın. Bir iş adamı olarak bunu arzu etmem. Ama elbette ki ülkemizin her sene belli bir oranda büyümesi hepimizin hedefi. Çünkü büyüme paralelinde istihdam getirir, yeni iş olanakları getirir. Dolayısıyla bu verilerin sağlıklı bir takım şeylere dayanarak ortaya çıkmasını arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 
    “TÜRKİYE'DE İLK 6 AYDA 1 MİLYON KİŞİ EKMEKSİZ KALDI”
    Türkiye'de ilk 6 ayda 50 bin esnafın iflas ettiğini vurgulayan İnci, “50 bin esnaf bugün en az 250 bin kişiye tekabül ediyor aile bazında. Bir de bu 50 bin kişinin Casinomaxi 2'şer, 3'er kişiyi istihdam ettiğini düşünürsek, 150 bin kişiye tekabül ediyor. Onların da ailelerini hesaba katarsak en az 1 milyon kişi, Türkiye'de ilk 6 ayda ekmeksiz kaldı. Sorunlara reel yaklaşımlar olmadığı sürece biz hiçbir konuyu çözemeyiz. Bunu görüyorum.” dedi.
    “DÖVİZİN ARTMASI EDİRNE'YE YARADI”
    Komşu ülkede yaşayan insanların dövizin artmasıyla alım gücünün arttığını ifade eden İnci, “Geçen sene kasım ayında toplantı yaptığımda dövizle borçlanmayın demiştim. Ben bu açıklamayı yaptığımda döviz kuru zannediyorum 3,10'du. 1,5 ay sonra 3,90 oldu. Geçen sene de aynı şeyi yaşadık. Geçen sene de dövizde yüzde 20-25 artış oldu. Bu sene de yılbaşından, yılsonuna baktığımızda en az yüzde 20 değişim var. Biz sürekli bir devalüasyon yaşıyoruz. Dövizin bu hareketliliği biraz Edirne'ye yaradı. Neden yaradı? Çevrede yaşayan komşu ülkelerin insanlarının euro arttıkça buradaki alım güçleri de arttı. Dolayısıyla insanlar bir ay önce geldiklerinde 50 euroya alacakları ayakkabıyı 35 euroya alıyorlar. Ne kadar çok Yunan ve Bulgar var diyoruz. Memnunuz gelsinler ama bu bizim rehavete kapılmamıza sebep olmasın. Esnaflarımız bu kadar insan geliyor, biz şunu da yapalım bunu da yapalım şeklinde açılmasınlar. Bu durum bana göre tamamen dövizin artışıyla oradaki insanların alım gücünün artmasıyla ilgili.” şeklinde konuştu. 
    “HEDEF TOBB YÖNETİM KURULU OLMALI”
    ETSO seçimleriyle ilgili bir soru sorulması üzerine ise İnci, “Tabi ertelenmenin gerekçesini de bilemiyoruz ama sonuçta Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi. Türkiye ve Edirne için konuşuyorum, biz hiçbir zaman kurumlarda kişileri tartışmayalım. Kişiler emanet bir dönem için seçilmiş insanlardır. Bugün ETSO Başkanı olmak istiyorsanız bunun belli evreleri var. Önce iş yaptığınız sektördeki arkadaşlarınızın onayını alıp grubunuzdan çıkacaksınız, sonra seçildiğiniz meclisteki arkadaşlarınızın onayını alarak yönetim kurulu başkanı olacaksınız. Gönderdiğimiz kişinin de o altyapıya sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Kendisi küçük ama ismi büyük bir şehrin, Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir sınır şehrinin ticaret odası başkanını gönderiyoruz. Biz öyle bir insan seçmeliyiz, öyle bir insan göndermeliyiz ki Ankara'da bu yönetim kurulları seçilip düzenlenirken 'bu kişiyi atlamayalım, bu da mutlaka Trakya'yı temsilen burada olmalı' dedirtecek birisinin olması gerekiyor. Hedefin aslında TOBB Yönetim Kurulu olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.