Edirne'de çoban, 'karaborsa' !

Hayvancılık yapanların en büyük sorunlarından birisi de artık hayvan bakıcısı bulamaması. Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez; “Biz artık çoban da demiyoruz. Hayvan bakım uzmanı diyelim de kibarlaşsın. Çobanlığı kimse kabul etmiyor. Maalesef hayvan bakıcısı elemanı bulunmuyor.” dedi.

Edirne'de çoban, 'karaborsa' !

Hayvancılık yapanların en büyük sorunlarından birisi de artık hayvan bakıcısı bulamaması. Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez; “Biz artık çoban da demiyoruz. Hayvan bakım uzmanı diyelim de kibarlaşsın. Çobanlığı kimse kabul etmiyor. Maalesef hayvan bakıcısı elemanı bulunmuyor.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Temmuz 2017 Pazartesi 09:48
Edirne'de çoban, 'karaborsa' !

Edirne İli Merkez İlçe Ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (Sütüb) Başkanı Ve Ak Parti Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Suiçmez; “Çiftçinin en büyük sorunlarından biride çalışacak eleman olmaması. Biz artık bunlara çoban da demiyoruz,artık biz onlara hayvan bakım uzmanı diyelim de kibarlaşsın,çobanlığı kimse kabul  etmiyor. Maalesef hayvan bakıcısı elemanı  bulunmuyor. Bizi kişi ben çok rahat eleman buluyorum desin konuşalım.  Bu elemanlara 2 bin liraya yakın maaş veren üreticiler var bunun yanı sıra yemesi  içmesi kalacak yeri de  üreticiden olmasına rağmen çalışmaya adam bulamıyorsun. Özellikle küçük baş hayvanın azalmasında 5 tane etken sayarsak  bunların bir tanesi çalışmaya adam bulamamaktan kaynaklanmıştır. Aslında çalışanların hepsi  çiftlikler de dört dörtlük bakılıyor,buna rağmen çalışmaya insan bulunamıyor. Çoğunu  çiftliğe baktığımızda yabancı uyruklu  vatandaşları çalıştırmak zorunda kalıyorlar. Bu aslında uzun vadede  çözüm değil. Biliniyor ki  Suriye'lisi, Afganistan'lı, Türkmenistanlısı da var hepsi bu alında çalışıyor. Bizim insanımız çalışmak istemiyor,çalışmıyor. Üretici ne yapsın,hayvan insan gibi değil karnı acıktığında konuşamıyor ,bu hayvanların sistematik olarak bakımı gerek. Çalışanlar için işletmeler şimdi çok kolay,30-40 sen önceki  gibi değil işletmeler. Şimdi ki  işletmelerinin çoğu son derece modern işletmeler,yarı Safirbet açık işletmeler. Orta ölçekli  işletmelerin çoğu artık makineleş mış  işletmeler. İşletmelerin  içinde ahırın içini temizleme makineleri,süt sağım makineleri,yem makineleri gibi araç gereçler mevcut. Bundan 40 sene önce biz el arabası ile ahırın içinden sabah akşam hayvan pisliği atıyorduk bunlar artık tarih oldu. buna rağmen bizim insanlarımızdan çalışmaya insan bulunmuyor. Buda üreticini n maliyet girdilerini  artırıyor”dedi..
Eleman bulamama sıkıntısı yüzünden küçük baş hayvan sağımı yapılamadığına dikkat çeken  Edirne İli Merkez İlçe Ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (Sütüb) Başkanı Mustafa Suiçmez ; “Üretici balya alacak,tarladan makineci 2 liraya balyayı  bağlıyor,1 lira 50 kuruşa da indirip  bindirmeye  adam bulamıyoruz. Köyde o kadar işsiz insan var ama  kahve gölgesinde oturuyor,sonrada devleti hükümeti eleştiriyor,peki sen ne yaptın. İnsanlara iş beğendirmek zor. Kimse kusura bakmasın,azıcık kendimize öz eleştiri yapalım.  Devletin vermediği  noksanlar olabilir,bunları hep berber konuşalım. Çalışamaya gelince de kalpazanlık paçalarımızdan akıyor.Orta işletmelere bakın çalışan vardır,ama orada çalışan mı patron,patron mu  çalışan ayırt edemezsin, bir şey diyemiyorsun,laf söylediğin an  işi bırakıyor.  Bölgeye baktığımızda küçük başta ne kadar sağım yapılıyor ki. Edirne genelinde tahminen 250 bin küçük baş hayvan  var. Edirne'nin   koyun keçi  sütünü hiçe sayılacak  bir rakam . hayvan bakıcısına bir de koyunu keçiyi sağ dediğinde al sopanı  senin diyor ve gidiyor. Yazık günah bu  keçi ve koyunun sütünden Türkiye geneli  yeteri  kadar faydalanıp  ülke değerlerine katamıyoruz. Koyun Keçi  sütünü  sağmaya adam yok.  çobana koyun sağ dediğin anda işi bırakıp  gidiyor. Maliyet girdilerimiz çok yüksek”dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.