EDİRNE'DE HAYVANCILIĞIN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yapılan seminerde büyük ve küçükbaş hayvanların sorunları gündeme getirildi.

EDİRNE'DE HAYVANCILIĞIN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yapılan seminerde büyük ve küçükbaş hayvanların sorunları gündeme getirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ocak 2018 Perşembe 10:33
EDİRNE'DE HAYVANCILIĞIN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ

    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yapılan seminerde büyükbaş hayvan sağlığı, buzağı hastalıklarında koruyucu önlemler gündeme getirildi. Seminere Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk,  Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Arslan, Trakya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdal İlgü, Edirne Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Şenol Günday, Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt,  köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Seminere konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölleme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Serhat Alkan ile İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Koçak katıldı.
Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda ilk olarak söz alan Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Beyazıt,  bu semineri Ticaret Borsası'yla ortaklaşa düzenlediklerini belirterek, “ Salonumuz bugün dolu. Bu halkımızın hayvancılığa ilgisini gösteriyor. İlk olarak ilimizin tarımsal potansiyeline değinmek istiyorum. İlimizde Bulanan ve sulanabilir nitelikte yaklaşık 370 bin 980 bin hektarlık alanda verimli tarım arazisine sahiptir. Ülkemizin çeltik üretiminin %44'ünü karşılıyor ve ilk sırada yer alıyor. Ayçiçeği üretiminin ise %15'i karşılanıyor. Bu da ülke üretiminin ikinci sırasında bulunuyor. Buğday üretiminin de %3 ile onuncu sırada bulunuyoruz. Büyükbaş hayvancılığında ise bir ile 500 baş ölçekli küçük ve orta ölçekli işletmelerimizde bulunan toplam 154 bin 600 hayvan varlığı ile ülke genelinde 38. sırada yer alıyoruz. Küçükbaşta ise bir ile yüz baş kapasiteli küçük ve orta ölçekli işletmelerde 330 bin 698 küçükbaş hayvan varlığı ile 8. Sırada bulunuyoruz. Bu sıralamada daha üste çıkma imkanımız var. İlimizde hayvancılık yen bitkileri için yeterli arazilerimiz var.” dedi.
“ŞAPTAN ARİ BÖLGE”
    Edirne'nin şap hastalığından ari bir bölge olduğunu belirten Vevobahis Bayazıt, “Burada çok önemli bir diğer husus ise Edirne. En büyük pazara 2 saatlik mesafede. Hızlı tren geldiğinde bu 1,5 saate inecek. Bu bölgede hayvancılığın geleceği açısından çok önemli. Edirne ayrıca Türkiye'nin Avrupa'ya açılan en büyük hudut kapısına sahip. İhracat ve ithalat için hudut kapıları çok önemli. Bu imkanlar olduğu için hayvancılıkta daha başarılı olacağız. Bilindiği gibi Bakanımız bu yılı 'Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele  ve Ölüm Oranlarını Düşürme Yılı' ilan etti. Bu kapsamda biz de hayvan sayımızı daha iyi bir noktaya getirmek için her hayvanımızın sağlığı bizler için çok önemlidir. Bunun için hayvanların yaşam alanlarını iyileştirmeliyiz. Bakım ve beslenme şartlarını düzeltmeliyiz. Salgın hastalıkla mücadele ve aşılar eksiksiz yapılmalıdır. En önemli olan ise hayvancılığımızın geleceği olan dişi hayvanlarımız ve buzağıların bakımına özen göstermeliyiz. Bunun yanında suni tohumlama ve gebelik döneminde gerekli olan bakım ve besleme ile koruyucu tedbirlerin mutlaka alınması gerekiyor. Bölgenin şaptan ari olması yetmiyor onun yanında korunabilir olması gerekir. Bununla müdürlüğümüz veteriner arkadaşlarımızla birlikte bunu korumak için tüm gayreti gösteriyoruz. Aşılama ve koruyucu hekimlik çalışmalarını birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu konuda en başarılı iller arasında bulunuyoruz. Amacımız ilimizde tarım ve hayvancılığı daha iyi bir noktaya getirmek için bölgenin sivil toplum kuruluşları, üreticilerimizle birlikte daha güzel ve başarılı çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Müdürlüğümüz, Üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımız muhtarlarımız ve yetiştirilirimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz Bu organizasyonun hayvancılığımızın gelişmesine büyük katkı yapacaktır.” dedi.
Seminerde söz alan Prof. Dr. Serhat Alkan, görüntülü olarak yaptığı konuşmasında, “ Buraya İl Müdürlüğümüzün davetlisi olarak geldik. Burada hayvan yetiştiricileri ile buluşup en önemli konumuz olan üremeyle ilgili konular hakkında bilgi vereceğiz. Konuşmamızda hayvanlarda üreme, suni tohumlama,  sağlıklı üreme ekonomik kayıpları bir nebze engelleme konularını gündeme getiriyoruz. Üreticilerimizin kendi malı olan hayvanlarına uygulamamız gereken konular vardır. Diğer yandan üreme düşüklüğü sebepli ve mevsime bağlı üremiyi engelleyen konuları burada gündeme taşıyıp üreticilerimizi bu konularda aydınlatmayı ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
Seminerin ana teması hakkında bilgi veren Alkan, “Biz havancılığı severek isteyerek ve ciddiye alarak yapmalıyız. Bu arada tabii ki kaçınılmaz olarak veterinerlerimizle işbirliği yapmalıyız. Böylece kayıp olan üremeyle ilgili bütün kayıplar bize ekonomik varlık olarak geri döner. Bunu yaptığımız zaman ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlanır. Bu nedenle ciddiyetle işimizin başında olmak zorundayız.” dedi. 
Daha sonra söz alan İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Ömür Koçak, “Biz bu seminerde hayvancılıkta neden olan en önemli kayıplar olan faktörleri bu toplantıda gündeme getiriyoruz. Bunlardan biri hayvanların zamanında gebe kalması,  Bir diğer önemli faktör ise buzağı kayıplarını önlemek, meme enfeksiyonlarını engellemek ve hayvanların ayak sorunları ile ilgili önlemlerin alınması, Bunlar  sağlıklı hayvan  yetiştiriciliğinde çok önem taşımaktadır. Üreticilerimiz bu hususlara özen göstermeleri gerekir.” dedi 
    Konuşmaların ardından seminer soru cevap şeklinde devam etti.   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.