“Edirne, TURİZMDE ŞANSLI”

Edirne Belediyesi, Hürriyet Gazetesi, Nef, ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğinde gerçekleştirilen Edirne Ekonomi Zirvesi, ETSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Konusunda uzman panelistlerin katıldığı ve iki bölüm halinde tamamlanan zirvede, Edirne'nin yakın gelecekte turizm alanında şanslı bir kent olduğu görüşü kabul gördü.

“Edirne, TURİZMDE ŞANSLI”

Edirne Belediyesi, Hürriyet Gazetesi, Nef, ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğinde gerçekleştirilen Edirne Ekonomi Zirvesi, ETSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Konusunda uzman panelistlerin katıldığı ve iki bölüm halinde tamamlanan zirvede, Edirne'nin yakın gelecekte turizm alanında şanslı bir kent olduğu görüşü kabul gördü.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Şubat 2018 Salı 09:55
“Edirne, TURİZMDE ŞANSLI”

    Hürriyet Gazetesi'nin ilk defa Ekonomi Zirvesi'nde 'Turizm' başlığı açtığını ifade eden  Hürriyet Gazetesi Reklam Koordinatörü Gürcan Korkmaz, “Edirne'den her seferinde güzel duygularla ayrılıyorum. Edirne'ye gelmeye de devam edeceğim. Hürriyet olarak, hep sahada olmaya, tüm sektörlere ulaşmaya çalışıyoruz. Bugün burada ekonomi zirvesi adı altında turizm odaklı toplandık. Hürriyet Gazetesi, hep çok takip edilen bir gazete olmuştur. “Hürriyet ile Keşfet” programı çok fazla ilgi gördü. Bayram tatillerini herkes Hürriyet'ten takip eder, ilk kez Ekonomi Zirvesi'ne turizmi ekledik” ifadelerine yer verdi.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur da “Edirne bizim için çok kıymetli. 2014 yılında Edirne'de bir çalışma yapmıştık. Sosyal bir projeydi. Edirne için bir vizyon çalışmasıydı. Bunlardan bazı illeri derinleştirecektir. İlk defa o zaman geldim Edirne'ye, ondan sonra 10 defa daha geldim. Edirne gerçekten de turizm potansiyeli olan muazzam bir kent. Bu kadar potansiyele sahip bir kent için yapılacak daha çok şey var. Herkese güzel bir toplantı diliyorum” diye konuştu.
“HEDEF 10 MİLYON TURİST”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, “Bizim Hürriyet ile sevdamız bir yıl önce başladı. Her aşk gibi bir meyve vermesini bekliyorduk. Bir meyve vermedi, birçok meyve verdi. 'Edirne'yi Keşfet' programının ardından turizm adına birçok geri dönüşler aldık. Neden turizm? Çünkü Edirne'nin gidişatına baktığımızda Edirne'nin tarım pastasının düştüğünü görüyoruz. Köy kent parametresinde köy nüfusunun düştüğünü görüyoruz. Yani tarım popülasyonu gittikçe azalıyor. Tarımı yok saymak mı gerekiyor. Tabi ki hayır ama turizm organik tarımı da içinde barındıran bir alan. Bu kenti turizme doğru, emin, planlı adımlarla götürmeye çalışıyoruz. Edirne'de turizmde dünyanın en çok turist çeken şehirler sıralamasında 100 şehir arasında, 68. Sırada. Edirne turizm pastasında gelecek vaat eden tek şehir. Olağanüstü tarihi mirası, külteler yapısı, gastronomisi var. 3 milyon turist sayısını 10 yılda 10 milyona çıkartmaya çalışıyoruz. Gelecekte turizmi nasıl şekillendireceğiz, hangi yollardan gideceğiz. Bugün bunun ilk adımını atıyoruz. Aramızda çok değerli profesyoneller var. El ele verdiğimizde, bütün kurumlarla birlikte hareket ettiğimizde, kent halkını da işin içine kattığımız da Edirne 10 milyon turisti yakalayacaktır. Edirne yakın gelecekte, dünyada kendinden en çok söz ettiren şehir olacaktır. Edirne özgürlükler şehri. Edirne bir uzlaşma şehridir. Birbirine saygı duyan insanların yaşadığı kenttir ” dedi.
“EDİRNE TARİHİ ESER SAYISINDA 2. SIRADA”
Edirne Valisi Günay Özdemir Edirne'nin tarihi anlamda metre kareye düşen tarihi eser sayısında dünyada ikinci olduğunu belirterek şunları söyledi; "Özellikle Fatih Sultan Mehmet olarak bildiğimiz kendisinin Edirneli Mehmet olarak tarif ettiği ve biliyorsunuz son döneminde dizisi de başlıyor "Mehmed Cihan Fatihi" bu da gösteriyor ki bu Cihan Fatihinin Edirne'de doğduğunun Edirne'de yetiştiğini ve böyle bir cihan fatihi yetiştiren şehre hepinizi hoş geldiniz. Edirne turizm ve sanayi anlamında özellikle turizmi seçen ve turizm konusunda ciddi faaliyetler yapan bir ilimiz. Tarih anlamında Edirne'ye baktığımız zaman dünyada metre kareye düşen tarihi eser bakımından ikinci sıradayız. Bu da gösteriyor ki turizm anlamında turizm değerlerimizi koruyup, gelecek nesillere aktırılması için ciddi çalışmalarımız var. Kültür Bakanlığı olarak zaten Edirne'de mevcut olan Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ve Osmanlı'ya başkentlik yapmış kentimizin bir sarayı var. Bu sarayla ilgili düzenlemelerimiz var. Edirne'nin sivil mimarı örneklerinden birisi de konaklarımız var. Edirne merkezde şu anda 500'e yakın konağımız var. Bu konakların bir an önce değerlendirilmesi ve turizme kazandırılması gerekiyor. 84 konak kötü durumda, bir an önce sahip çıkmazsak 3-4 yıl içerisinde kaybedeceğiz. Valilik olarak vatandaşlarımızın 25 yıllığına bize vermesi, aynı zamanda bazı konakları satın almak suretiyle restorasyonunu yapıp turizme kazandıracağız. Yılda 10 milyon turist geldiğinde hem konaklama anlamında hem de hizmet sektörü alt yapısı anlamında bu konaklara ihtiyacımız var. Bunları kazandırabilirsek çok doğru bir iş yapmış olacağız. Özellikle ben Hürriyet Gazetesi'ne teşekkür ediyorum. Ekonomi zirvesi olarak ilk defa Edirne'de turizm konusunda bir faaliyet yapılıyor. Bu da Edirne'nin turizm anlamında ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi" dedi.
“EDİRNE TURİZMDE ŞANSLI”
Fortune Türkiye yayın Direktörü Cüneyt Toros, “Milenyum Kuşağı, en yüksek nüfusa sahip. Bunlar çok Casinoslot lüks otellere gitmekten hoşlanmıyor. Bu kuşağın ikinci bir özelliği var; burada tarihi miras yüksük ama sadece tarih ile de etkilenmiyorlar. Farklı şeyler var. Doğayla, yeme içme turizmi ile ilgileniyorlar. Yerel lezzetleri seviyorlar. Çevreci, yeşil şehirlere gitmek istiyorlar. Ben X kuşağıyım. Ben otele gidip dinlenmek isterim. Ama bu kuşak farklı şeyler arıyor. Edirne'nin büyük şansı var. Yeme içme kültürü var, geniş bir araziye sahip” şeklinde konuştu.  
Hürriyet Ekonomi Yazarı Vahap Munyar, da konuşmasına “1983'te Trakya turuna çıktım. O zamdan beri gelir giderim Edirne'ye. Bölge hakkettiği gelişmeyi yaşıyor mu? Hayır. Bu toprakların çok verimli olması neden olabilir. Edirne'nin yatırıma çok açık bir yapısı var. Sanayide öne çıkma sansı var mı? Edirne'nin, sanayi ile öne çıkma şansı yok. Turizmde şansının olduğunu dünyadaki listelere girmesi gösteriyor. Önemli olan küçük dokunuşlar” ifadelerine yer verdi.
Edirne Ekonomi Zirvesi'nin ikinci oturumun maderatörlüğünü ise Hürriyet Seyahat Genel Yayın Yönetmeni Serhat Ocak yaptı. Edirne'ye dördüncü kez geldiğini ifade dene Ocak, “Buraya bir kez daha koşarak geldim. Seyahat etmeyi çok seviyorum. Özelikle de Edirne'ye seyahat etmeyi. Edirne'ye gelen herkes mutlu oluyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın varlığı da çok önemli. Edirne için bir şeyler yapıyorsak, bunda ki en büyük etken Başkan Gürkan” dedi.
 Hürriyet Gazetesi Kelebek Yazarı Müge Akgün ise “Dünyada yükselen bir trend gastronomi turizmi. Şimdi nerede ne yiyelim, nerede kalalım bunlar soruluyor. Trakya yemek kültüründe çok zengin. Birçok medeniyetin izleri var. Evlerde yaşasa da bu zenginlik restoranlarda yaşamadı. Biz Edirne'de ciğer yiyelim diyenlerin sayısı çok fazla değil. Turizmin bütün ayakları bir bütün. Yemek, doğal güzellik, mimari zenginlik de birer etken. Edirne'de tarih, mimari var ama yansımalarını göremiyoruz.  Edirne'de bütün ayaklar bir araya gelmeli. Otel sorunu var. İnsanları buraya çekecek otel yapısı yok. Yemek için, Selimiye için bir kere gelirsiniz. Ama mesela Kakava Şenliği bir festivale dönüştürülmeli” diye konuştu.
Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe'de, turizm açısından Edirne'yi değerlendirdi. Gökçe, turizme ilgili neler yapılması ile ilgili bilgiler verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.