Et ihaleleri kimlere, nasıl veriliyor ?

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Et Süt Kurumu'nda usulsüzce yapıldığı iddia edilen et ihalesini gündeme taşıdı.

Et ihaleleri kimlere, nasıl veriliyor ?

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Et Süt Kurumu'nda usulsüzce yapıldığı iddia edilen et ihalesini gündeme taşıdı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Ekim 2017 Cumartesi 10:31
Et ihaleleri kimlere,  nasıl veriliyor ?

    CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, Tarım Bakanı Fakıbaba'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, usulsüzce yapıldığı iddia edilen et ihalesine ve yine 55 bin ton karkas et ihalesinin kurallara uygun yapılıp yapılmadığına yer verdi.
Resmi Gazete'de Yayımlanan Bir Kararı Nasıl Uygulamazsınız
CHP'li Okan Gaytancıoğlu, et ihalesi ile ilgili vermiş olduğu önerge üzerine şu açıklamalarda bulundu:
“Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Canlı Hayvan ve Et İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması"na göre, Et ve Süt Kurumu'na 2017 yılı sonuna kadar 20 bin ton çeyrek karkas et kontenjanı tahsis edilmiş. Ancak bize gelen iddialara göre, 55 bin ton karkas et ihalesi kurallara aykırı şekilde bir firmaya verilmiş. Nerde 20 bin ton, nerde ihalesi usulsüzce yapılan 55 bin ton. 20 bin ton tahsis edilen kontenjan nasıl oluyor da 55 bin tona çıkıyor? 
AKP, Türkiye'de hayvancılığı çökertti. Çözümü üreticiyi desteklemek yerine ithalatta buldu. Bu ithalatları da usulüne uygun yapmıyor. Yapılan ihaleler de görüyoruz ki usulsüzce yapılıyor. Çözüm ithalat da değil, üretimde.”
2017 yılının Temmuz ayında Limanbet "Canlı Hayvan ve Et İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması" hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, Et ve Süt Kurumu'na (ESK), sıfır gümrük vergisiyle 2018 yılı sonuna kadar 500 bin canlı büyükbaş hayvan, 475 bin baş canlı koyun ve keçi ve 75 bin ton taze veya soğutulmuş büyükbaş hayvan eti ile 2017 yılı sonuna kadar da 20 bin ton çeyrek karkas et kontenjanı tahsisedilmiştir.
Tarafıma gelen bilgilere göre, söz konusu et ihalesinin ESK'ya çalışan tedarikçilerden fiyat alınmadan, ihale kuralları ihlal edilerek iki yabancı firmaya verildiği iddia edilmektedir.Firmalardan birinin Ürdün asıllı Hicazi, diğerinin ise Hunlandisminde Macar firması olduğu,  bu firmaların verdiği tekliflerin altında daha düşük teklif olmasına rağmen ihalenin Hunland firmasına daha yüksek bedelle verildiği öne sürülmektedir. 
Yine 55 bin ton karkas et ihalesinin de ihale kurallarına aykırı şekilde ETTAT adlı firmaya verildiği belirtilmektedir. 
Bu bağlamda;
1.Söz konusu et ihalesi ne zaman yapılmıştır?
2.İhaleye kaç firma girmiştir? Bu firmalar hangileridir?
3.İhaleyi hangi firmalar kazanmıştır? Kazanan firmaların verdiği teklifler nedir?
4.İhaleye giren firmaların teklifleri ne olmuştur?
5.Kazanan firmaların verdiği tekliflerin altında daha düşük teklif verildiği iddiası doğru mudur?
6.Söz konusu et ihalesinin ESK'ya çalışan hiç bir tedarikçiden fiyat alınmadan yapıldığı iddiası doğru mudur?
7.55 bin ton karkas et ihalesinin de ihale kurallarına aykırı şekilde ETTAT adlı firmaya verildiği iddiası doğru mudur?
8.Söz konusu iddialar hakkında Bakanlığınız herhangi bir inceleme başlatacak mıdır?
9.Bu yıl itibari ile ne kadar et ithalatı yapılmıştır?  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.