KAHVECİ ESNAFININ SORUNLARI !

Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Timur Erdoğan, kahveci esnaflarının sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Kahveci esnaflarının güç koşullarda mesleklerini sürdürdüğünü, girdi fiyatlarının yüksek olmasının kahvecilerin yaşam şartlarını zora soktuğunu ifade etti.

KAHVECİ ESNAFININ SORUNLARI !

Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Timur Erdoğan, kahveci esnaflarının sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Kahveci esnaflarının güç koşullarda mesleklerini sürdürdüğünü, girdi fiyatlarının yüksek olmasının kahvecilerin yaşam şartlarını zora soktuğunu ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Kasım 2017 Perşembe 10:23
KAHVECİ ESNAFININ SORUNLARI !

    Kahvecilik mesleğinin eski bir meslek olduğunu belirten Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Timur Erdoğan, “ Odamızda şu anda oda faaliyetleri olarak bir sorunumuz yoktur. Yasalar çerçevesinde kurulan odamızda sekreterimiz bulunmaktadır. Onun da yapacağı görevler yasal olarak belirlenmiştir. Kayıt yapmak, bazı belgeleri düzlemek ve aidat toplamaktır.  Bizler her yıl piyasayı kontrol ederek tarifeyi belirliyoruz. Odamızın sıkıntısı olmamasına karşı kahveci esnafı arkadaşlarımızın sorunları çok” dedi
    GİDERLERİMİZ ÇOK YÜKSELDİ
    Kahveci esnaflarının giderlerinin çok fazla olduğunu belirten Erdoğan, “ Çay fiyatları, şeker fiyatları, elektrik fiyatları her ay artıyor. Bugün piyasada kahvecilerin ana ürünü çay fiyatı çok yüksek. Hangileri pahalı derseniz kaliteli olanlar pahalı. Buna karşı merdiven altı ürünler çok ucuz. Onu müşterilerimize veremeyiz. Bu ürünlerden yapılan çayı müşteriye verdiğinizde o çayı ve kahveyi içmez. Bir sorun da,  herkes 'kahvecilik çok kolay' diyor hazır meslek sayıyor. Küçük bir yer buluyor, kahve ve çay ocağı açıyor. 'Ben burada istediğim şekilde satış yaparım' diyor.  İşyeri açmanın yasal bir prosedürü vardır. Bunun için vergi ve sicil kaydın üye kaydın olacak. Belediye zabıtasına bildirimde bulunacak işyeri açma ruhsatı alacaksın. İşyerinde gerekli düzenlemeyi yapacaksın hijyenik bir ortam yaratacaksın. Bunlar sağlanmadığı zaman bu işi yapamazsın. Bazıları “'yan gelirim, emekli aylığım var buradan yüz tane çay satsam yeter' deyip çay fiyatlarını ucuzlatmakta. Böylece esnafların işlerine ket vurmaktadırlar. Bunların kaydı yok bir süre çalışıyor. Daha sonra işyerini kapatıyor. Bunlara biz mani olamıyoruz. Zabıtanın vergi dairesi ve polisimizin bunları sık sık Betgram kontrol etmesi lazım. Bizlerin bunları takibi mümkün değil. Şikayet olduğunda gerekli yerlere bildiriyorum. Bunun sonunda yasa dışı işyerini açanlar ya evraklarını tamamlıyor ya da kapatıyor” dedi.
    BİZ TARİFEYİ ÜST FİYAT OLARAK BELİRLİYORUZ.
    Çay fiyatlarını belirlerken üst fiyat olarak belirlediklerini belirten Timur Erdoğan, “Senin belirlenen fiyattan çayı içecek müşterin varsa o fiyattan satıyorsun. Müşterilerin düşük gelirliyse bu fiyattan satamazsın bunun üzerine haksız rekabet oluyor. Bazı işyerlerinde çay 50 kuruşa kadar düşüyor. Bazıları bir çay içene bir çay bedava diyormuş. Bunun karı ne olacak. Elektrik pahalı, su pahalı sigortası, vergisi muhasebe parası var. Biz odamızda, dışarıda 75-100 liraya tutulan muhasebeyi benim sekreterim aylık 25 liraya tutuyor. Dışarıda yüksek olan fiyattan az ödeyip işyerine şeker çay alacak kadar karı olur” ifadelerini kullandı. 
    ELEKTRİK SU FİYATLARI PAHALI  
    Elektriğin çok pahalı olduğunu belirten Erdoğan, “TREDAŞ aylık  82 lira  olan elektrik abonelerine %10 indirim sağlıyor. Ben buradan üyelerimizden rica ediyorum. Sağdan soldan duyduklarınıza inanmayın. Elektrik kurumuna gidip faturalarını versinler böylece %10 indirimden yararlanın. Bu aylık yerine yıllık masrafa vurulduğunda çok para tutuyor. Kahvecileri su ücreti de pahalı. Ben belediye Başkanımız Recep Gürkan'dan rica ediyorum. Benim kahveci esnaflarım vergi levhası ve fişi ile size gittiğinde esnaflarımıza %25 su indirimi yapılması lazım. Kahvecilerin her şeyi su. Kahveci esnaflarımız da sağlıklı bir ortam yaratmak için suyu bol kullanması gerekir. Recep Başkanımdan bunu rica ediyorum onun da buna duyarlı olacağınıza inanıyorum.” dedi.
    HER MESLEKTEN OLAN ÇAY SATIYOR
    Her meslekten olanın çay sattığından yakınan Oda Başkanı Erdoğan, “Adam yufkacı dükkanı, pastane, çiçekçi dükkanı açmış. İşyerine bir çaydanlık koymuş. Müşterilerinin yanında çevredeki işyerlerine de çay veriyor. Bu tür yerler bana şikayet ediliyor. Bunları zabıtaya duyuruyorum ve kendilerine sen ancak kendi müşterilerine çay verebilirsin dışarıdaki işyerlerine çay satman yasal değil, diyorum. Bu durumda olan işyerlerini de zabıtalara duyurarak engellemeye çalışıyorum. Bazı insanlarımız birbirinin kazancına göz dikmiş. Lütfen herkes kendi işini yapsın pastacı pastacılık, çaycı da çaycılık yapsın en çok şikayet konusu olanlar bunlardır. Dilerim bu söylediklerim dikkate alınır. Herkese hayırlı işler ve başarılar dilerim.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.