KARAKUŞ “MESLEĞİMİZ GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR”

Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Kenan Karakuş, mesleklerinin her geçen gün zorlaştığını belirterek yapılan yanlışlıkların faturasını kendilerinin ödediğini söyledi.

KARAKUŞ “MESLEĞİMİZ GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR”

Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Kenan Karakuş, mesleklerinin her geçen gün zorlaştığını belirterek yapılan yanlışlıkların faturasını kendilerinin ödediğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Aralık 2017 Pazartesi 10:05
KARAKUŞ “MESLEĞİMİZ  GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR”

    Edirne  Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler Odası Başkanı Muhasebeci ve Mali Müşavir Kenan Karakuş, mesleki sorunlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Mesleğimiz gittikçe zorlaşıyor.  Sınavlara girip mesleğe giriş uzun süreç alıyor. Dört yıl eğitim sonrası staja başlama sınava girişi ve üç yıl bir eğitimin ardından pratik ve sınavlara girerek tekrar belge almak gittikçe zora giriyor. Piyasadaki iş imkanları, ekonominin sıkıntılı olması, meslek mensuplarının sayısının artması, kartelleşme nedeniyle işyerlerinin azalması, kentlerde çoğalan büyük AVM'ler nedeniyle mükellef sayısını azaltıyor. İş imkânları azalsa dahi meslek mensupları artıyor. Bu piyasada haksız rekabeti arttırıyor. Etik olmayan durumlarla karşılaşıyoruz.” dedi.
“TAHSİLÂTTA ZORLUK YAŞIYORUZ”
En önemli sorunlarının tahsilat sorunu olduğunu belirten Karakuş, “ Tahsilatın yanında fiyatların istikrarlı olmaması, müşterilerin kamu ile yaptıkları işlerinin ücretlerinin tahsil edilememesi piyasayı olumsuz etkiliyor. Özellikle üniversitelere satılan malların 24 veya 30 ay vadeyle satılması nedeniyle müşterilerimizin çoğu bankalardan kredi kullanmak zorunda kalıyor. Bu konuları üst birliğimiz TÜMOB'a danışmayı düşünmüyorum. Bunu yapsak dahi kendi harçları dahilinde çözüm öneriyorlar. Bu kurumdan yararlanması gerektiği kanısındayım.” diye konuştu.
 “SORUMLULUĞUMUZ ARTTI”
İş zorluklarının yanında sorumluluklarının da arttığını belirten EMMM Odası başkanı Karakuş, “ SGK, vergi dairesi ve maliye her türlü hizmetten bizi sorumlu tutuyor. Bu kurumlar bizi sorumlu tutma yerine iş yapan kişilerin iş yapmadan önce eğitimi alınmaları ticari konularda bilgilendirilmeleri gerekir. Basit usulü ve işletme defteri serbest meslek kazançları defterleri konusu da var. Basit usulde olanlar yılda bir kez beyanname veriyordu. Edirne gibi bir yerde basit usulde vergilendirme olmaması gerekir. Gerçek usulde defter tutan biri basit usulde olanla ayni şehirde yaşıyorsa olmaz. Bunda kural kiralar üç yüz liranın altındaysa basit usul üstündeyse gerçek usulde vergilendirme oluyor. Kiralar gerçek gösterilmiyor. Bu konuda haksızlık yapılıyor.” dedi.     “ÖNÜMÜZDEKİ YIL İŞLETME DEFTERLERİ KALDIRILACAK”
Mükelleflerin işletme defterlerinin 2019 yılında yürürlükten kaldırılacağını belirten Karakuş, “Serbest meslek kazanç defterlerini de 1-1-2019 tarihinden itibaren hazır beyan sistemine getirecekler doktorlar ve bizler de dahil aylık satışlarımızı Maliye Bakanlığınca hazırlanan listeye gireceğiz. Oradan hazır beyan karşımıza gelecek, hazır beyanı göndereceğiz. Böylece bizi devreden çıkaracaklar. Gelecek yıl da işleme defterlere aynı oyacak. Bu piyasada korsan meslektaşların yayılmasına neden olacak. Biz bunları daha önce engelledik tekrar karşımıza çıkacaklar, böylece haksız kazanç sağlayacaklar.” dedi.
“ ESNAFLAR BİLİNÇLENMELİ”
Esnafların meslekleri konusunda bilmeleri gereken şeylerin olduğunu belirten Karakuş, “ Değişen mevzuatlardan bilgi sahibi Betorder olmaları gerekir. Bu konuda değişiklikler yapıldı. Örneğin, KDV neden doğar, fiş kesmek nedir? Bunlar bilinmeli. Herhangi bir hatada muhasebeciyi suçlamak doğru değil, esnaflarımızın da bilinçlenmesi gerekir. O nedenle esnaflarımızın da eğitilmesi gerektiği inancındayım. İşleri iyi gittiğinde sizden iyisi yok. Bir sigortasız kişiyi çalıştırdıklarında suçu muhasebeye atıyorlar. Bu cezalarda bin liranın üzerinden başlıyor. Her kuruluş bizi suçluyor. Biz devletin parasız çalışan elemanları konumundayız. Her şeyi biz yapıyoruz. Bu konuda görevli memurların eski yaptıkları işlerle ilgisi yok. Tüm yük bize yüklendi. Elektronik ortamda işler devam ediyor. Bizim işimiz ise sürekli artıyor. Biz eskiden iki üç ay çalışırdık şimdi yıl boyu çalışıyoruz. Geceleri dahi çalışıyoruz. Muhasebecilerin yükü gittikçe artıyor. Bu yasalar çıkarken mesleki durumları incelemeleri gerekirdi bu yapılmadı. Biz meslek olarak saygın bir meslek olmak istiyoruz, halkımızdan saygı görmek istiyoruz. Biz mal alıp satmadığımızdan halka bizim hiçbir şey yapmadığımızı düşünüyor. Böylece bizlere verilen para en son plana kalıyor. Bazen de verilmeyen para oluyor.  Bu ortam meslek dışı kişilere iş imkanı yaratıyor. Bundan mükellefler zarar görecek” dedi
“MUHASEBEYE VERİLEN PARA, EN KÖTÜ PARADIR”
Bazılarının muhasebeye verilen parayı, en kötü para olarak tanımladığını belirten Karakuş, “ Bu yönde eğitim gerekir. Bu görev esnaf ve ticaret odalarına düşüyor. Ticaret ve meslek odalarının bizimle ilgisi yok aslında onların bizimle ortak çalışması gerekiyor.  Odalar buna gerek görmüyorlar. Şu anda Ticaret Odasının mali müşaviri yok. Daha önce iki arkadaşımızı görevlendirmiştik.  Onların görevi sonlandırıldı. Aslında her odanın bir mali müşaviri olması gerekir. Bu kurumların denetçileri bulunmamaktadır. Çalışma hayatımızda ilginç şeylerle karşılaşıyoruz. Bir işçi sigortaya çıkıp rapor alıyor. Bu raporu işverene bildirmeyip işine devam ediyor, maaşını alıyor. Raporlu olduğunu dair rahatsızlık ücreti de alıyor. Bundan bizim haberimiz olmuyor, bir süre sonra rapor onaylanmadığı için sigorta ceza kesiyor. Bu durumda topu yine bize atıyorlar. Bu durumda ceza kesilmesi gereken kişi sigortalı olması gerekir. Sigortaya girenler meslek kotlarıyla girmesi gerekiyor. Bu kotlar yanlış olduğu zaman ceza kesiliyor. Her mesleğin karşılığı kot da yok, yakın bir kot bulmaya çalışılıyor. Bu aksaklıklarda işveren yine bize geliyor. Aslında her görevi yazılı ortamda almamız gerekir. Bunu müşterilerle yapmak ise soru işareti. Aslında bu işlemlerle bizi tuzak hazırlanıyor. Biz kaçıyoruz onlar kovalıyor.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.