“Maaş ödemeden, konser yapmam”

2017 yılını değerlendirmek için basın toplantısı düzenleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yılbaşı akşamı belediye tarafından eğlence düzenlemeyeceklerini söyledi. Çalışanların maaşlarının ödenmesi konusunda, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan etkilendiklerini ve personel maaşlarının bir bölümünü ödemekte güçlük çektiklerini belirten Gürkan, “Çalışanlarımın maaşlarını ödeyemedim. Onlara para ödemeden yeni yıla giriyorken, konser ve eğlence düzenleyemem” dedi.

“Maaş ödemeden, konser yapmam”

2017 yılını değerlendirmek için basın toplantısı düzenleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yılbaşı akşamı belediye tarafından eğlence düzenlemeyeceklerini söyledi. Çalışanların maaşlarının ödenmesi konusunda, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan etkilendiklerini ve personel maaşlarının bir bölümünü ödemekte güçlük çektiklerini belirten Gürkan, “Çalışanlarımın maaşlarını ödeyemedim. Onlara para ödemeden yeni yıla giriyorken, konser ve eğlence düzenleyemem” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Aralık 2017 Cuma 10:23
“Maaş ödemeden, konser yapmam”

    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye binasında basın toplantısı düzenleyerek 2017 yılını değerlendirdi. Yılın bitmesine 3 gün kala birçok konuda değerlendirme yapan Gürkan, kazanılan ödüller hakkında 'Parayla alındı' şeklinde eleştiri yapanlara seslenerek, “Parayla ödül alın da görelim.” dedi.  Eski Elektrik Fabrikası'nın Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Gürkan, buna izin vermeyeceklerini Bakanlık illa kamulaştırmak istiyorsa 100 milyon lirayı gözden çıkarması gerektiğini ifade etti. Gürkan, tüm ülkenin son 6 aydır ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu kendilerinin de bundan etkilendiğini özellikle de ilk kez son 2 aydır personel maaşlarını ödemekte zorlandıklarını söyledi. 
    Gürkan, bu yıl personel maaşları ödenmediğinden dolayı yılbaşında konser yapmayacaklarını belirtti. Bunun üzerine Saraçlar Caddesi'ne serbest bir platform kurma fikrinin ortaya atılmasına sıcak bakan Gürkan, “O zaman sizin aracılığınızla bir duyuru yapayım; Saraçlar'da ben platformu kurarım, belediyemizin kendi ses tesisatını da kurarım, serbest bir platform yapalım. Ücretsiz çıkmak isteyen grup veya şarkıcı varsa tabii güvenlik açısından da değerlendirilerek, çıkıp müzik yapabilir.” dedi. Kendisinin maaşını alıp almadığını soran bir gazeteciye ise, “Hayır almadım.  Zaten benim Mali Hizmetler Müdürümüz Ruhi Bey'e talimatım var. Son çalışan maaş almadan benim maaşımı da yatırmayın diye.” şeklinde cevap verdi. 
    “PARAYLA ÖDÜL ALIN DA GÖRELİM”
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne açısından 2017 yılında birçok projenin uygulandığı ve ödüllendirildiği bir yıl olduğunu söyledi. Gürkan, ödüller konusunda yapılan eleştirilere de cevap vererek, “2017'yi Edirne açısından genel değerlendirmesine baktığımızda, 2017 ekonomik sıkıntıların dışında birçok projemizi uyguladığımız bir yıl oldu. Bunların içinde başlayıp bitiremediklerimiz var, başlayıp bitirdiklerimiz var, başlangıç aşamasında olduğumuz ama fiili olarak uygulamaya girmediğimiz var. Ve tabii ki geleceğe yönelik plânladıklarımız var. 2017 yılı bizim için bereketli, başarılı bir yıl oldu. Birçok projemizde birçok ciddi kurumdan, Tarihi Kentler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Hürriyet Gazetesi gibi birçok ciddi kurumdan ciddi ödüller aldık. Bunu Edirne halkının büyük bir çoğunluğu büyük bir memnuniyet ve sevinçle karşıladı. Ama kendi akıllarınca bunların değerini azaltma, küçültme derdinde olanlar da, 'Parayla mı alındı bunlar?' gibi söylemlerde bulundu. Valla paranız varsa gidin Hürriyet'ten bir ödül alın bakayım sizi göreyim. Ya da Marmara Belediyeler Birliği'nden. Ben de sizi alkışlayayım. Ben sizin gibi çamur atmaya da çalışmam helal olsun derim. Gücü yeten gitsin alsın. Ben bizim dönemimizde alınan bütün ödülleri bir envantere kaydettirdim. Şimdi bunları meclis salonunun önünde bir sergileme aparatı yaptırıp sergileyeceğiz. Ben gittiğimde de onlar orada kalacaklar. Benim yerime gelen başkan kaldırmak istiyorsa kaldırır, onu bilemeyiz. En azından belediyenin envanterinde kayıtlı olacak bunlar.” dedi.
    “DEĞERİ 100 MİLYON TL”
    Seçim zamanı vaatlerinden 2017 yılında gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Gürkan, “Burada sadece bir parantez açarak söylemek istiyorum. Bir türbe tartışması vardı Eski Elektrik Fabrikası'nın bulunduğu yerle ilgili. Elimizde 4 tane müze raporu var, türbe olmadığıyla ilgili. Bir vakıf bizi sürekli şikayet ediyor ama sürekli şikayetleri cevapsız kalıyordu. En son nasıl ikna ettiler bilmiyorum ama Kültür Bakanlığı'nın bizim elektrik fabrikasını kamulaştırma kararı almaya çalıştığını öğrendim. Orası Edirne'nin ve Edirne halkının malı. Ne Kültür Bakanlığı kamulaştırabilir, ne de başka bir kurum kamulaştırabilir. Edirneliler buna müsaade etmez. Orası Edirne halkının malı olarak kullanılmaya devam edecek. Gerekirse orada bütün Edirneliler aç yatar, kalkar nöbetimizi tutarız, kimseye de vermeye niyetimiz yok. Kültür varlıkları kanununa göre tarihi eserler paha biçilemez. Orası da birinci derece tescilli bir eserdir.  Kültür Bakanlığı illa kamulaştırmak istiyorsa, Edirne Belediyesi'ne 100 Milyon TL kamulaştırma bedeli verir. Buyurun Betwinner biz de alın deriz. Madem çok isteniyor, hodri meydan.” dedi.
    “2 KATLI OTOPARK PROJESİ”
    Otopark sözlerini yerine getiremediklerini ancak yılbaşından sonra projelerin kurula götürüleceğini söyleyen Gürkan, “Otopark sözünü henüz yerine getiremedik. Bununla ilgili de Kervansaray arkasındaki yerin 2,5 yıl uğraşarak Milli Emlak'a ait 30 metrekare yerin satışını yaptırabildik. Şimdi projeleri hazırlanıyor. Yılbaşından sonra projelerini kurula götüreceğiz Kervansaray'ın arkasında yeraltına 2 katlı otopark yapılması için.” ifadelerini kullandı. 
    “HİÇ KİMSENİN MAĞDUR OLMASINI İSTEMİYORUZ”
    Taşerona kadro verilmesi kanunu hakkında da konuşan Gürkan, “Taşerona kadroyla ilgili kanun çıktı. Dün akşam saat 8'e kadar toplantısını yaptık. Belediyedeki bütün arkadaşlarımızla kanunun ön gördüğü şekilde süreci beraber yürüteceğiz. Hiç kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Ama tabi yasanın öngördüğü şartlarla. Mesela diyor ki; emekli olmuş ya da emekliliğe hak kazanmış olanlar bu kanun kapsamına girmez diyor. İlk etapta yılbaşı itibariyle emekli arkadaşlarımızla maalesef yollarımızı ayıracağız. Yılbaşından sonra 90 günlük bir süre tanıyor kanun bize. Bu sürede de bütün taşeron çalışanlarımızın durumu incelenecek kurduğumuz komisyon marifetiyle. Emekliliğe hak kazanmış arkadaşlarımızı ayıracağız, onlar resen emekli olmuş olacaklar bir anlamda. Diğer arkadaşlarımızla da hemen hemen tamamıyla diyebilirim devam etmeyi düşünüyoruz. Çünkü hem anlayışımız, hem dünya görüşümüz nedeniyle işini yapmayanlar dışında hiç kimsenin başka bir nedenden dolayı ekmeğiyle oynanmasını doğru ve haklı bulmuyoruz. Kanun bize 3 aylık geçiş süresi ön görüyor. Kanun gereği mevcut hizmet alım şirketleriyle 3 ay daha devam edeceğiz. Bu 3 aydan sonra bu arkadaşlarımız artık direk belediyenin personeli olacak. Tabi bir sınav yapılacak. Sınav yazılı ve/veya sözlü veya uygulamalı sınav yapılabilir diyor. Artık onunla ilgili herhalde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bunların niteliklerini açıklayacak biz de ona göre sınavlarımızı yapacağız.” dedi. 
    “İLK KEZ MAAŞLARI ÖDEMEKTE ZORLANIYORUZ”
    2 aydır tüm Türkiye'deki gibi kendilerinin de krizde olduğunu söyleyen Gürkan, “Aslında 6 aydır ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisindeyiz. Sadece biz değil tüm ülkede böyle. Biz bunun 4 ayını kendi imkânlarımızla çokta hissettirmeden atlattık. Ama son 2 aydır bizde çok büyük bir kriz içerisindeyiz bütün kurumlar gibi. Bu bağlamda Ekim ayından bu yana özellikle hizmet alımı, taşeron arkadaşlarımızın maaşını ödemede zorlanıyoruz. Ben bunu 44-45 aydır kesintisiz sağladım. Göreve başladığımda 5 maaş alınmamıştı. İlk baş onları ödedim, ondan sonra her ay 3-5 gün gecikmeyle ödedik maaşları. Ama ilk kez bu son 2 aydır maaşları ödemekte ciddi zorlanıyoruz. Bizde 24 müdürlüğümüz var. Bu 24 müdürlüğün en son bu sabah itibariyle 2 tanesi 1'i de kısmen Ekim maaşlarını alamadılar, kalanlarının tamamı aldı. Kasım ayı maaşlarının da bu 24 müdürlüğün 5 tanesi aldı. Aralık maaşları da zaten 7 Ocak'tan itibaren hak kazanılacak.” şeklinde konuştu. 
    “AÇIK İHALE YAPACAĞIZ”
    Başkan Gürkan, belediye kiracılarının sözleşmelerinin yenilenip yenilenmeyeceğinin sorulması üzerine ise, “Belediye kiracılarının sözleşmeleri yenilecek fakat pazarlıkla yapamıyoruz ihaleyi. Kati karar var o konuda. Belediye kiracılarımızı da mağdur etmemek için açık ihale yapacağız. Daha önceden tüm sorumluluk başkan ve encümendeydi. Şimdi herkes kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek.” dedi.
    “ÇALIŞANLARIN MAAŞLARINI ÖDEYEMEMİŞKEN, KONSERE PARA VEREMEM”
    Başkan Gürkan, yılbaşı gecesi belediye olarak konser vermeyeceklerini söyleyerek, “2018'de Belediye olarak bir konser yapmıyoruz yılbaşı gecesi. Çünkü henüz çalışanlarımızın maaşlarını veremedik. Onların maaşlarını verememişken konser yapmak doğru gelmedi bana o nedenle bu yıl konser yapmıyoruz. Saraçlar'ı halkımıza emanet ediyoruz. Çalışanlarımın maaşlarını ödeyemedim, onların maaşlarını ödemeden yılbaşına sokuyorken, konsere para veremem.” ifadelerini kullandı. 
    “SERBEST BİR PLATFORM KURABİLİRİM”
    Bunun üzerine serbest bir platform kurulması konusunda gelen bir öneri üzerine ise Başkan Gürkan, “O zaman sizin aracılığınızla bir duyuru yapayım; Saraçlar'da ben platformu kurarım, belediyemizin kendi ses tesisatını da kurarım, serbest bir platform yapalım. Ücretsiz çıkmak isteyen grup veya şarkıcı varsa tabii güvenlik açısından da değerlendirilerek, çıkıp müzik yapabilir. Ama ücretli olarak yapamayacağız bu yıl. Bu etik olarak bana doğru gelmedi. Bunun için iptal ettim, sadece maliyet değil. Çalışanının maaşını verememişsin, yılbaşına adam maaşsız giriyor, sen gidip orada konser yapıyorsun. Etik olarak doğru gelmedi bana. ” dedi.
    “SON ÇALIŞAN MAAŞINI ALMADAN, BEN DE ALMAM”
    Başkan Gürkan kendisinin maaşını alıp almadığını soran bir gazeteciye ise, “Hayır almadım.  Zaten benim Mali Hizmetler Müdürümüz Ruhi Bey'e talimatım var. Son çalışan maaş almadan benim maaşımı da yatırmayın diye.” ifadelerini kullandı.  
    “ZİYARETÇİ SAYIMIZ YÜZDE 60 DÜŞER”
    Artık kendilerinin eleman alma durumlarının olmadığını söyleyen Başkan Gürkan, “Bütün halkımız duysun. Artık biz belediye olarak eleman alamıyoruz. Yasaklandı. 24 Aralık'ta çıktı kanun. 24 Aralık'tan itibaren artık Türkiye'de hiçbir belediye, hiçbir kurum, hiçbir özel idare taşeron personel alamıyor. Yani dükkan kapandı. İş için kimse gelmesin, yok çünkü. Kadrolu elemanları da KPSS'yle alabiliyoruz. Artık, bizim ziyaretçi sayımız yüzde 60 düşer herhalde.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.