SUİÇMEZ'DEN ,ALGI OPERASYONU TEPKİSİ

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt ürünlerinin pahalı olduğu söylenerek süt üreticilerine yönelik bir algı operasyonu yapıldığını ancak üreticinin 1 litre sütten yalnızca yüzde 2 kazandığını ifade ederek, algı operasyonu yapanlara tepki gösterdi.

SUİÇMEZ'DEN ,ALGI OPERASYONU TEPKİSİ

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt ürünlerinin pahalı olduğu söylenerek süt üreticilerine yönelik bir algı operasyonu yapıldığını ancak üreticinin 1 litre sütten yalnızca yüzde 2 kazandığını ifade ederek, algı operasyonu yapanlara tepki gösterdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Kasım 2017 Perşembe 10:37
SUİÇMEZ'DEN ,ALGI OPERASYONU TEPKİSİ

    Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, ulusal medyada süt ürünlerinin pahalı olmasına işaret eden haberlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Süt üreticilerinin 1 inekten 20 litre süt alabilmek için 25,54 lira masraf yapması gerektiğini belirten Suiçmez, üreticinin 1 litre sütten yalnızca yüzde 2 kazandığını dile getirdi. Peynir fiyatlarının da haberlerde gösterilen rakamlarda olmadığını ifade eden Suiçmez, algı operasyonu yapıldığını ifade etti. 
    “20 LİTRE SÜT İÇİN, 25,54 LİRA MASRAF YAPMAK GEREKİYOR”
    Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, bir inekten 20 litre süt alınabilmesi için her gün 25,54 lira masraf yapılması gerektiğini belirterek; “Özellikle 2 günden beri ulusal basında süt üzerinden sütle ilgili ürünlerin pahalı olduğuna yönelik haberler yapılıyor. Ben de bu haberlerden sonra sütün maliyetinin ne olduğunu, üreticinin ne kazandığını bir veri şeklinde çıkarttım. 1 ineğin ortalama 20 Litre süt verdiğini kabul edersek bu ineğin o gün 20 litre sütü vermesi için önce besleme maliyetine bakmamız gerekiyor. Bu ineğin bu sütü verebilmesi için günde 3 kilo yonca yemesi lazım, 18 kilo slaj, 3 kilo saman yemesi lazım ve en az 8 kilo yem yemesi lazım. Bunların rakamları ve fiyatları bellidir. Bunların hepsini topladığımızda ineğimiz günde bizden 17,88 lira yem yiyecek bu sütü bize vermesi işin. Bunlara ek olarak bu işletmenin de bir işletme maliyeti var. İşçilik giderleri de inek başına 7 lira. Toplama baktığımızda bizim inekten bu 20 kilo sütü almamız için günde buna 25,54 lira masraf yapmamız gerekiyor. Bu 25,54 lirayı 1 litre süte böldüğünüzde 1,28 lira yapıyor. Yani bir inekten 1 litre süt almamız için o ineğe o gün 1,28 lira masraf yapıyoruz ve ondan sonra o sütü alıyoruz.” şeklinde konuştu. 
“ÜRETİCİ ANCA YÜZDE 2 KAZANIR”
    Suiçmez, 1,28 kuruşa mal olan 1 litre sütten üreticinin 1,31 lira kazanacağını ve kazancının anca yüzde 2'lerde olacağını ifade ederek; “Gelelim bizim bu sütü kaça sattığımıza. Süt 1,40 kuruş oldu fakat daha bu bize ödenmedi. Bu üreticinin eline geçecek rakam da değil. Çünkü 2016'nın başından sonra sanayici soğutma giderlerini tamamen üreticiye bıraktı. Yani üreticinin eline geçecek para 1,31 kuruş. Bir sütü 1,28 kuruşa mal ediyoruz, 1,31 kuruşa satıyoruz. Böyle giderse üreticinin kazanacağı kâr yüzde 2. Bu kâr da inek süt verdiği sürece elde edeceği kâr. Bu inek bütün aylarda süt vermiyor. Bu ineği maksimum 7 ay sağabilirsin. Geri kalan 5 ayında yüzde 2'yle ne biriktirdiysen onunla bakarsın onu.” dedi.
“YERLİ PEYNİR O FİYATLARDA DEĞİL”
    Suiçmez, ulusal kanallarda 40-41 lira arasında gösterilen peynir fiyatlarıyla ilgili olarak; “Ulusal kanallarda 2 günden beri 40-41 peynirin olduğu belirtiliyor. Ben de bunun üzerine Edirne'de 4 büyük markete gittim. Bunlar Türkiye'nin her yerinde olan ulusal çaplı marketler. Ben bu marketlerin hiçbirinde yerli peynirimizi bu rakamlarda göremedim. Burada neyin algısı oluşturulmaya çalışılıyor bilmiyorum. Eğer 40-41 liraya gidip yurtdışından getirilen İtalyan, Fransız, Hollanda Tipobet peyniri yeniliyorsa onların zevkinedir. Kaldı ki Edirne, Türkiye'nin en kaliteli beyaz peynirinin üretildiği yerdir.” ifadelerini kullandı. 
    “1 BARDAK ÇAY 2 LİRA, 1 LİTRE SÜT 1 LİRA 40 KURUŞ”
    Bir bardak çayın bazı yerlerde 2 liradan içildiğini ifade eden Suiçmez, süt fiyatlarının düşük olduğuna vurgu yaparak, “Yani şunu anlatmaya çalışıyorum. Burada benim üreticim yüzde 2 kârla çalışırken asıl ulusal kanallarda haber yapanlar veya bu konuda algı oluşturanların şunu bilmesi lazım. Bu parayı üretici kazanmıyor. Biz bu peynirin işletmeden markete gidene kadar aradaki makası da biliyoruz. Orada yüzde 100-110'luk bir kâr var. Bu kâr kimin cebine giriyor onu irdelesinler. Buna bir çözüm bulsunlar. Geçen gün de bunu söyledim. Sütün fiyatının 1,50 kuruşun altında olmaması lazım. Bakın bir bardak çayı 2 liraya içtiğimiz yerler var. Biz bu sütü şu anda 1.40 kuruşa veriyoruz litresini ve bunun emeği çok fazla. Sabah namazında o ailede kaç kişi varsa 7'den 70'e o hayvanlarla ilgileniyor. Akşam ezanı okunmadan da o ahırdan dışarı çıkamıyorsun.” dedi. 
“SANAYİCİLER BİNDİKLERİ DALI KESİYOR”
    Sanayicilerin süt üzerinde yaptıkları algı operasyonlarıyla bindikleri dalı kestiğini belirten Suiçmez; “Bu algı operasyonunu oluşturmaya çalışanlarının dertlerini anlıyorum. 2015 yılında Et ve Süt Kurumu süt regülasyonu yapsın diye fazla sütü almadı sanayiciler. Burada sanayiciler bindikleri dalı kesiyorlar. O zaman Et ve Süt Kurumu da dedi ki, sen bu sütü almazsan ben üreticiden bu sütü alırım ve aldı. Süt tozuna çevirdi, piyasada arz-talep dengesi oluştu. Şu anda süt üretiminde biraz düşüş var. Et ve Süt Kurumu bu süt almaktan vazgeçsin, regülasyon ortadan kalksın, sonra da istedikleri gibi sütte oyun oynasınlar istiyorlar. Biz bu oyunları çok gördük. Ama bunları biz yemeyeceğiz. Biz yüzde 2'yle çalışacağız Allah bin bereket versin diyeceğiz, onlar yüzde 100 kazanıp gözleri doymuyorsa ne diyeyim artık.” dedi.
    “ÖNCE ALLAH'A ŞÜKREDECEKSİN, SONRA ÇİFTÇİYE TEŞEKKÜR EDECEKSİN”
    Suiçmez toplantıda son olarak, “Bu algı operasyonlarını yaratanlar var bu gözü doymayan sanayicilerle. Özellikle sanki Türkiye'de bütün enflasyonu yaratan üreticinin sütü, eti, domatesi, biberi.  Bu garabet nedir? Sanayiciye şunu söylemek istiyorum; bugün karnını doyurduysan önce Allah'a şükredeceksin, sonra bir çiftçiye teşekkür edeceksin. Yoksa karnını doyuramazsın. Aslında burada Türkiye'nin et açığını bitirmenin yolu da süt. Eğer biz bir hedef koyduysak kendimize. 5 yıl sonra hayvan ithalatına ihtiyacımız kalmamasını istiyorsak bugün hiç beklemeden sütten başlamalıyız. Süt hayvanında ana danayı üretiyor. Süt hayvanı çoğalacak ki buradan et çıkacak. Süt hayvancılığını yükseltmediğimiz zaman, değer vermediğimiz zaman bu ithalat bitmez. Buradan sanayiciye diyorum ki, bu üreticiyi kollayın. Üreticiye verdiğiniz 5 – 10 kuruşta gözünüz kalmasın.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.