Ülkemizde ekmeğe yapılan zamlar birbiri ardına geliyor. Bir kişinin dahi doyamayacağı el kadar ekmek  bir süre önce iki liradan satılırken, kısa süre sonra üç liraya, ardından dört lira oldu.Belki daha da artacak.

Ekmek halkımızın ana gıdası,olmazsa olmazıdır.Biz dünyada en çok ekmek tüketen ülkelerin başında geliyoruz.

Sofralarımızda başka yiyecek olmadığı zaman ekmekle karnımızı doyururuz.

Tahıl konusunda  dünyada kendi kendine yeterli  7 ülke arasında  yer alan  ülkemiz tarımda  izlenen yanlış politika ,halkın topraktan koparılması  sonucu buğday  ve diğer tarım ürünlerini ithal eden bir ülke haline geldik.

Döviz fiyatlarındaki aşırı yükseliş, İthal tahıl  ürünlerine de yansıdı.Dış ülkelerden yüksek fiyatla alınan buğdayın fiyatı iç pazara da aktarılması sonunda .Ekmek ve  buğdaydan yapılan yiyecek ürünleri zam üzerine zam gördü.

----------------

KÖY EKMEKLERİ DE ZAM KERVANINA KATILDI

Pazarda satılan 900 gramlık köy ekmeği bir süre önce 15 liradan satılıyordu.Kısa süre sonra 17 liraya yükseldi.Bakıyoruz Cumartesi Pazarı dışında üretici pazarında köy ekmeği satanlar girdi fiyatlarındaki artışı fırsat bilip ekmeğin fiyatını 20 liraya yükseltmiş.

Piyasadaki bu denetimsizliği, başıboş  ortamı fırsat bilenler anında sattıkları ürünlerine zam yapıyor.

Piyasa denetimi yok.Bu zamlardan üreticiler ne kadar etkileniyor? Tüm bunları hesap eden yok.

Tüketiciler böylece bir darbeyi de kendi ürettiğini pazarlayan üreticilerden görüyor.

Bir de pazarlarda organik ürün diye pazarlanan ürünler var.Bir ürünün organik olması için  belli şartları var .Organik ürün pazarlayanların izin belgesi olmalı.Pazarda satılan  ürünlerin  organik olması mümkün olmadığı halde bu isimle halka güven verip ürünlerini pahalı satma fırsatı buluyorlar.

Bu arada piyasadan en büyük darbeyi tüketiciler ,özellikle dar gelirliler görüyor.

Serbest piyasa ortamından yararlanıp herkes malını istediği fiyattan satarsa,piyasada denetim yoksa  bunun sonu nereye varacak.?

----------------

KÖŞE BUCAK ŞEKER ARANIYOR

Halk, şekerin  biraz ucuza satılacağını haber aldığında  marketlere koşuyor.Geçen yıl  kilosu 8 lira olan toz şeker bugün üç kat fazla fiyatla satılıyor.Bu zamlardan şekerle yapılan ürünler de nasibini alıyor.

Bakıyoruz buğday üreticileri verilen taban fiyatından memnun değil.

 “Masrafımızı karşılamıyor” diyorlar.Peki tüketiciler ne yapsın üreticilerin  yetersiz dediği taban fiyatı sonrası buğday ürünleri katlanarak zamlandı.Fatura her zaman olduğu gibi tüketicilere çıktı.

Özellikle komşu ülke insanlarının pazara hakim olmasından sonra esnafların yerli müşteriye ilgfisi de azaldı.

Esnaflarımız  mallarını komşulara daha yüksek fiyatla pazarlıyor.Bu yerli müşteri ilgisizliğinin neye mal olduğunu daha önceki yıllarda gördük.

Başka ülkelerden gelen müşteriler bir gün gelmez olur.Esnaflarımız yine yerli müşteriyle baş başa kalır.

Bunu akıldan çıkarmamaları gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.