Aradan bir asra yakın,  97 yıl geçmiş olmasına rağmen bugüne kadar hiç önemini yitirmemiş olan  Cumhuriyetimizin ilan edildiği gündür bugün.

Asırlardır padişahların kölesi olan, halkın  eşit  ve hür olduğunun duyurulduğu gün olan  bu mutlu günü unutturmaya, ,yok saymaya kimsenin gücü yetmez.

Cumhuriyetin  hangi zor  koşullarda kurulduğunu bilen,  onun uğruna canını dahi vermekten çekinmeyen halkımızın kalbinde  cumhuriyet sevgisi  sonsuza dek yaşayacaktır.

Şöyle bir Osmanlı Devletini son yıllarını hatırlayalım.

Ülke topraklarının büyük bölümü emperyalist ülkelerce istila edilmiş. En acısı ise asırlardır imparatorluğun başkenti olan İstanbul  düşman işgali altında.

O acı günlerde bazıları, ülkeyi kurtarmak bir yana hangi sömürgeci ülkenin himayesi altına girelim hesabını yapıyor.

Halk savaş alanlarında kırılmış, şehit olmuş ,bir yanda salgın hastalıkları diğer yanda genç nüfusun  7 cephede şehit olması ile ülke harap bitap düşmüş.

Bu arada, ülkenin dört bir yanında başlayan iç isyanlar devam ediyor. Mondros Mütarekesi ile topraklarımız  Anadolu’nun birkaç vilayetine sıkışmış durumda .

Bu zor koşullarda Atatürk ve arkadaşları yoksul fakat fedakar halkla birlikte  ülkede  kurtuluş mücadelesini başlattı.

Daha önceki savaşlardan yılmış,bitkin düşmüş, halktan kurtuluş için  direnç gösterecek ordunun hangi güçlüklerle kurulduğunu öğrenmek için o acı meşakkatli geçen günleri iyice hatırlamak gerekiyor.

Bu günlerin ne denli zor günler olduğunu bilmeyen, onun bunun asılsız telkinleriyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında fikir yürütenler,bu toprakları bizlere emanet edip bugün hür ve bağımsız yaşamamızı sağlayanların hakkını yok sayanlar yanlış yoldadır.

Halkımız bunlara itibar etmeyecektir.

Halkımız her yıl 29 Ekimde  Cumhuriyet Bayramını yıldönümünde Cumhuriyete  kavuşmanın  mutluluğunu yaşar 

Bize,  bu huzuru  yaşatanlara bağlılığını, saygı ve sevgilerini bildirir.

Diyebilirim ki, ulusumuzun en büyük bayramı 97 yıl önce Cumhuriyetimizin tüm dünyaya duyurulduğu  gün olan  bugündür.

Her ne kadar bayram eskiden olduğu gibi halkın katılımı ve coşkulu törenlerle kutlanmayıp sadece çelenk sunma göstermelik nutuklarla   kutlamalar  geçiştirilmiş  olsa da  cumhuriyet sevgisi halkımızın kalbinde hiçbir gücün çıkaramayacağı şekilde yer etmiştir.

Bugün yine böyle bir mutluluğu yaşıyoruz.Bu mutluluğu ilelebet yaşayacağız. .Cumhuriyeti sahiplenip huzur içinde yaşayan herkesin bayramı kutlu olsun.

Bu uğurda yaşamını yitirenlerin ruhu şad olsun.

---------------------

HALKLA BÜTÜNLEŞEN TEK LİDER ATATÜRK

Edirne Belediyesinin çevre duvarlarına baktığınızda Atatürk’ün 1930 yılında Edirne ziyareti sırasında  çekilmiş resimleri görürsünüz.

Ata’mız, ilimizde kaldığı sürece her anını halkla iç içe geçirmiştir.Kurtarıcısına sahip çıkan Edirne halkı  bu mutluluğu doyasıya yaşamıştır.

O resimleri görenler Atatürk’ün  Edirne’de kaldığı sürece hiçbir korumaya gerek duymadan halkla bütünleştiğini halkla birlikte  yaşadığını görecektir.

Bu sevgi hangi öndere nasip olur?

Belediye önünden geçenlerin O resimlere dikkatli baktığında   Atatürk’ün ne büyük önder olduğunu,Edirnelilerin de Ata’sını  bağrına basan  sevgisini eksik etmeyen bir halk olduğunu görecektir.

Bugüne kadar çok işgaller gören,işgalin çilesini  çektiği için  bağımsızlığın kıymetini bilen Edirne halkı hangi koşullarda olursa olsun ulusal bayramlarını coşku ile kutlar.     

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.