Enez İlçemizin Gülçavuş Köyü ile Sultaniçe Köyleri arasında sınır oluşturan Sultaniçe Deresi’nin kıyılarında epey yaşlı yabani Ahlat ağaçları bulunuyor. Bu yabani meyveler yenilmediği gibi kendisinden herhangi bir marmelat, reçel ve komposto da yapılamıyor.

Sayıları 200’leri bulan bu gelişmiş ağaçlara kalem aşısı sistemi ile armut ağacı aşılanabiliyor ve bunlardan çok yüksek verim alınabiliyor. Bunun canlı örnekleri, benim daha önce yazdığım yazılarla Dardanel Fabrikası ile Enez arasındaki arazide bulunan yabani ağaçlara aşılama armut ağaçlarını örnek göstermek mümkündür.

Şimdi ise bu yabani ahlat ağaçlarından büyük bir miktarına Sultaniçe Deresi kıyılarında rastlamak mümkün. 15 ila 20 yaşlarında olduğu belirlenen yabani ahlat ağaçlarından önemli bir bölümünün Edirne İl Ziraat Müdürlüğü Ziraat Teknisyenlerince armut ağacı aşısı yapılabileceği olası görülüyor.

Bundan 15-20 yıl önce Enez İlçemize gerçekleşen bir gezim sırasında , Enez İlçesi yakınlarındaki Dardanel Fabrikası yakınlarındaki Enez yolunun kenarlarında, 100’lerce yabani ahlat ağacı  dikkatimi çekmişti. Edirne’ye dönüşümde, o zaman bana ait olan VATANDAŞ Gazetesinde. Bu konu ile ilgili bir haber yazmış ve bu ağaçların  aşılanmasının yöre halkının ekonomisine önemli faydaları olacağını belirtmiştim. Yazım zamanın Zirai Araştırma Müdürü  Dr. Ahmet Bülbül tarafından önemsenerek, bölgeye ağaçları aşılamak üzere, bir teknisyen gönderilmiş ve armut aşısı yapılmıştı. Şimdi bu ağaçlar  birkaç gün önce gittiğim Enezde bölgede yaptığım incelemeler konusunda ağaçların dalları armutları taşıyamayacakları ağırlıkta armut ile dolu idi.

Bu tür çalışmalar Edirne Tarım İl Müdürlüğü tarafından Sultaniçe Deresi kenarlarındaki çok sayıda ahlat ağacı üzerinde gerçekleştirilir ve bu ağaçlara armut ağacı aşıları yapılabilirse, çeşitli ürünlerde üretim sıkıntısı çektiğimiz bu günlerde, yöre halkına büyük bir meyve üretim imkanı da sağlanmış olabilir.

Teklif Gazetemiz VATANDAŞ’tan, değerlendirme yetkililerden.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.