Aşağıdaki köşe yazımı yazalı üç yıla yaklaştı sanırım.

O kadar sevinmiş ve mutlu olmuştum ki Bölge Müdürü açıklama yaptığında sormayın.

Ve hemen döşenmiştim bu yazıyı.

Ama benim olduğu gibi tüm Edirnelilerin kursağında kaldı bu sevinç.

Konu ile ilgili bırakın icraatı adını anan dahi yok.

Kayınpederimin evi ile arasında bir DSİ seddesi olan bu tarihi Camiini her zaman olduğu gibi geçtiğimiz günlerde de yine uzaktan seyredince daha önce yazdığım bu yazı aklıma geldi ve sizlerinde hatırlamanız için bir kez daha paylaşmak istedim.

İşte üç yıla yakın bir süre öce yazmış olduğum köşe yazım;

EVLİYA KASIM PAŞA CAMİİ KURTULUYOR….

Nehir taşkınları nedeniyle 1954 yılından bu yana ibadet yapılamayan ve atıl durumda ve bakımsız olduğu için de büyük tahribat yaşamış olan Evliya Kasım Paşa Camiinin yükseltilerek taşkınlardan korunması fikri kabul edilmiş olmalı ki, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren bir açıklama yaparak bu müjdeyi verdi. Tam bir yıl önce Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem Edirne ziyareti sırasında bu konuda bir açıklama yaparak bu projeyi gerçekleştirmek istediklerini ama bilimsel olarak uygun görülmesi halinde bunun mümkün olacağını söylemişti.Genel Müdür Ertem o zaman şu açıklamayı yapmıştı;"Tunca ve Meriç Nehirleri’nin su debilerinin yükselmesi sonucu sular altında kalan tarihi Evliya Çelebi Camii’nin kaderinin değiştirmek için Türkiye’de bir ilki denemeyi düşünüyoruz. Camii bulunduğu seviyeden hiç söküm yapmadan, hiç bozmadan tamamen bilimsel metotlarla yükseltilmesi, altının da dolguyla doldurulması projesi için şu an da çalışıyoruz"demişti.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bilimsel olarak uygun görülürse Türkiye’de tek örneği olacak proje ile Evliya Kasımpaşa’nın bulunduğu sıkıntıdan kurtarılacağını belirterek, "Evliya Kasımpaşa Camii, Edirnelilerin çok iyi bildiği bir sıkıntı yaşıyor. O da Tunca ve Meriç Nehirleri’nin taşması sonucu su altında kalıyor. Ne yazık ki nehri temizleyemeyeceğimiz için önüne de set çekemiyoruz, onun için yeni bir projelendirme çerçevesinde onu deniyoruz. Bilimsel olarak da eğer uygun görülürse, kurul tarafından da onanınsa bunu gerçekleştireceğiz ve tek örnek olacak."ifadelerini kullanmıştı.Ayni konu ile ilgili bu gün bir açıklama yapan Vakıflar Bölge Müdür Osman Güneren Evliya Kasım Paşa Camii ile ilgili yaptığı açıklamasında Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılacak restorasyon kapsamında 3 metre yükseltileceğini, Taşkın sularının camiyi etkilemeyeceği seviyede yükseltilerek, Edirne'ye yakışan bir köprü ile camiye ulaşımın sağlayacağını söyledi.

Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, “Tunca Nehri'nde seddenin içinde ve su taşkınlarına maruz kalıyor. Evliya Kasımpaşa Cami'ni yerinde korumaya ve yerinde ibadete açmaya yönelik bir proje geliştirmiş vaziyetteyiz. Yerinde yükselterek gerekli peyzaj çevre düzenlemesini yaparak 1954 yılında bu yana kapalı olan Evliya Kasımpaşa Cami'ni de inşallah ibadete açacağız. Nehir kenarında olması nedeniyle önemli bir alan olacağını düşünüyorum. Farklı bir teknikle yükselterek yerinde korunması nedeniyle önemli bir uygulama olacağı düşüncesindeyim. Türkiye'de yerinde yükseltme yöntemiyle daha önceden yapılmamış Camii de ibadete açarak Edirne'ye, Edirne turizmine kazandırmayı hedefliyoruz."

Bende yürekten İNŞALLAH diyorum.İnşallah gerçekleşir de yıllardan bu yana kaderi ile baş başa kalmış, adeta bir harabeye dönmüş bu tarihi Camimizde ayağa kalkmış olur.Defalarca bu Camimizin kurtarılması konusunda haberler yaptım,köşe yazıları yazdım.Hatta geçen yıl hastalığımdan yeni yeni ayağa kalkmış olmama rağmen mikrofon özlemimi gidermek amacıyla ve soğuk kış günlerinde, bu camide,Gazimihal Hamamınve Saatli Medrese’de ETV adına anonslu haberler yapmış,bir çok izleyenim ve sevenim tarafından da tenkit edilip uyarılmıştım.Çünkü henüz iyileşmemiştim o zaman.Onun için bu müjde dolayısıyla çok sevinçliyim.Bu Camimizin yeniden onarılarak ibadete açılması, tarihi eserlere karşı gösterdiğimiz ilgi sevgi ve korumacılığın ispatı açısından da büyük önem taşıyor.O camiye gidecek Cemaatin az sayıda olacağını daha şimdiden bilmemize rağmen bu tarihi eserin ayağa kaldırılacak olması bir vefa örneği bana göre.

Hayırlı ve uğurlu olsun...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.