Osmanlı devletinin en ünlü  ve çağdaş padişahı   o zaman İmparatorluğun başkenti olan Edirne’de doğdu. Genç yaşta İstanbul’un fetih planlarını burada yaptı.

İstanbul surlarını döven toplan burada döküldü.Fatih’in Edirnelilerin gönlünde ayrı bir yeri vardır.

Fatih’in anısına Selimiye camisi önünde at üzerinde bir heykeli ile İstanbul’u fethettiği Şahi  adındaki  topların benzeri konuldu.Edirne’ye gelen turistler  en çok bu görüntüyü resimliyor.

-------------------------

İBRET ALINACAK SÖZLERDİ

İstanbullu alıp çağ açıp kapayan ilk kez resmini yaptıran Fatih heykelinin önündeki kitabede  daha önceleri  bu değerli insanın gerçekten bugün dahi  ibret alınması gereken sözleri yer alıyordu. Fatih sözlerinde şöyle diyordu:

“İnsanların ihtiyacı ile ilgili Allah’ın kula soracağı soruları sormayınız.

Onlara bir ihtiyacınız,bir sıkıntın var mı, aç mısın susuz musun gibi sorular sorun diye yazıyordu.

Avrupa’da medeniyetin izlerinin bulunmadığı, mezhep savaşlarını olduğu bir dönemde bir Türk hükümdarı halkına böyle değer vermişti.

Bugün Fatih Sultan Mehmet’in  o veciz sözleri yerinde yok her nedense  kaldırılmış. Sebebini  bilmiyorum.Ulu Hakanın halkına duyduğu  önemini belirten bu sözlerin neden kaldırıldığı çok  merak ediliyor.

Hatırlatırım….

------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

ÇAYIMIZI 1878 YILINDAN BERİ İÇİYORUZ

Ülkemizde ilk çay üretimi Japonya’dan 1878 yılında  ülkemize getirilen çay tohumlarının örnek çiftliklerde ekilmesiyle başlandı

Bu ilk denemenin olumlu sonuç verdiğini gören,Halkalı Tarım Okulu Müdüre Ali Rıza Ertem,Rize ve Artvin dolaylarında çay üretimi için büyük çaba harcadı.

Çayın işlenip kullanılacak duruma gelmesini sağlamak amacıyla ilk olarak Rize’de yapımevleri açıldı.

Çayım günümüzdeki gibi teknikle işlenip ambalajlanması. Ancak 1947-1948 yıllarında gerçekleşti.

---------------

ÖZLÜ SÖZ

Dünyamız üç grup insandan oluşur.

Sonuçları ortaya çıkaran küçük ve başarılı grup,olup bitenler seyreden oldukça büyük bir grup ile diğer grupları ve nelerin olup bittiğini  bilmeyen muazzam bir kalabalık.

Murray BUTLER

NOT:

BİR SÜRE TATİLE ÇIKIYORUM.

OKUYUCULARIMA SAĞLIKLI HUZUR DOLU  GÜNLER DİLERİM.

DAHA  SONRAKİ GÜNLERDE  TEKRAR BİRLİKTE OLMAK DİLEĞİYLE ŞİMDİLİK HOŞÇA KALIN.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.