Kışı gerilerde bıraktık. Baharın güzel günlerini yaşıyoruz. Baharla birlikte Edirne’de turizm mevsimi de açılmış oldu.

Turizm Mevsiminin içinde; Bando ve Ciğer Festivali, arkasından Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, ve arkasından da 658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başlayacak.

Yukarıda adını andığımız bu festivaller artık oturmuştur. Bu festivaller hem Edirne Halkı tarafından benimsenmiş ve hem de ülkemizin yakın coğrafyasından da duyulmuştur. Bu nedenle Edirne’mizde dışarıdan gelecek misafirlerimizin yoğun olacağı bir dönemece girmiş oluyoruz.

Bugün Bando ve Ciğer Festivali’nin başlangıç günüdür.

Ünü yurtdışında da duyulan Edirne Belediye Bandosu’nun misafirleri, Edirne’de olacak ve biz çok sesli ve çok renkli müzik dolu günler yaşayacağız.

Bando ve Ciğer Festivali bugünle birlikte 3 gün sürecek. Bu 3 gün içinde Bandomuzun müzikleri ve Tava Ciğer Ustalarımızın doyumsuz lezzetleriyle 3 güzel gün geçireceğiz.

Edirne esnafımızın ziyaretçisi bol olacak. Esnafımızın 3 güzel günü en güzel şekilde değerlendireceklerine inanıyorum.

“9’uncu Bando ve Ciğer Festivali” cümlesinde bana göre bir eksik var. Burada “ciğer” sözcüğü yalın halde kullanılmış. Hangi ciğerden söz edildiği boşlukta bırakılmış. Cümlenin doğrusu; “9’uncu Bando ve Tava Ciğer Festivali” olmalıydı.

Çünkü sözü edilen ve de adına festival düzenlenen ciğer, kızgın yağda pişirilen “tava ciğer”dir.
Tava ciğerden söz ederken yazıp bestelediğim “Tava Ciğer Şarkısı”ndan da söz etmem gerek.
Bildiğiniz gibi Ben Edirne’nin yaşayan birçok değerine şiirler yazıp besteledim. Onlardan birisi de Tava Ciğer Bestesidir.

Tava Ciğer Bestesini 2009 yılında yazmışım-bestelemişim.

Tarihi Ciğerci Bahri Bey Kardeşimizin bu mesleğe olan tutkusu ve katkısı, bana Tava Ciğer Bestesini yapmak fikrini vermiştir.

Günlerce düşünerek ve de çalışarak tava ciğeri en güzel anlatan şiiri yazdım ve besteledim. Tava

Ciğer Bestesi bildiğiniz gibi; Türk Müziği’nin en çok kullandığı Hicaz Makamında ve Edirnelilerin çok beğendiği 9/8 ritminde bir eser olmuştur.

Tava Ciğer Bestesi son 3 yıldır Bando ve Tava Ciğer Festivali’nin sembol müziği olarak takdim edilmekte ve çalınıp söylenmektedir.

Geçen yılki kutlamalar sırasında Belediye Başkanımız Sn. Recep Gürkan adıma bir teşekkür plaketi imzalayarak takdim ettirmiştir.

Elbette ki mutlu oldum. Ancak bu konuya kökten bir çözüm getirmemiz gerekiyor. Eğer bu festival sürdürülecekse ve kanıma göre de sürdürülecektir. Bu halde Tava Ciğer Bestesi’nin kullanma hakkının Edirne Belediyesi’nde olması gerekiyor.

Buradan Belediye Başkanımız Sn. Recep Gürkan’a apaçık bir teklifte bulunuyorum; “Sn. Başkanım bu eserin patent hakkı Edirne Belediyesi’ne yakışır. Bunun için benim bu esere verdiğim emeklerin bedeli olarak takdiriniz ölçüsünde bir telif hakkı takdim etmeniz gerekiyor. Umarım önerimi değerlendireceksinizdir. Böyle bir şeyi hak ettiğimi zannediyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.