Futbol dünyanın en popüler sporu olarak adlandırılabilir. Özellikle Avrupa Liglerinde oynanan futbol karşılaşmaları, dünyanın birçok ülkesinde heyecanla takip ediliyor. FİFA ve UEFA tarafından düzenlenen Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi gibi organizasyonlar bu popülariteyi oldukça arttırdı. Milyarlarca Euroluk bu spor endüstrisinin tarihsel gelişimi ve kimler tarafından icat edildiğine göz atmakta bir fayda var diye düşünüyoruz.

            FUTBOLUN ANTİK

            KÖKENİ

            Futbolu icat eden kim? Sorusuna yanıt aramak için oyunun kökenine ve insanlık tarihinin derinliklerine şöyle bir bakmak gerekiyor. Birçok kültürde futbola benzer bir oyun ortaya çıktı. Bu nedenle futbolu kim icat etti tam olarak bilinemiyor. Bu nedenle en olası kültürlere bir bakalım.

            Antik Çin tarihine bakıldığında, cuju adı verilen ve futbola oldukça benzeyen bir oyun oynandığı görülüyor. Fakat Çinliler her ne kadar cuju futbola benzese de futbolu icat edenler biz değiliz diyorlar. Çok eski zamanlarda Çin’de oynandığı ve ordularının çalışma proğramlarında bulunduğu, kaynaklardan anlaşılıyor. Homerus ve Eflatun devirlerinde Yunanistan’da çok yaygın bir haldeydi. Zamanla oyun Roma’ya, oradan da Roma  Lejyonerleri aracılığıyla İngiltere’ye geçti.

            Oyunun eski versiyonlarında, şişirilen domuz mesanesinden yapılan top kullanılıyordu. Daha sonra içi doldurulmuş deriden yapılma top kullanılmaya başlandı. Bu deri topa yuvarlak şekil vermek için, içi saman veya kumaş parçaları ile doldurulurdu.

            FUTBOLUN MODERN

            TARİHİ

            Futbolun kim tarafından bulunduğunu anlamak için modern tarihine bir göz atmak gerekir. Modern futbol oyununun 1800’lü yılların başında İngiltere’den doğduğu biliniyor. Bu oyun ilk zamanlar aristokratlar tarafından oynanan özel bir oyundu.  Oyunun basitliği ve mücadeleci yapısı ve eğlenceli yanları nedeniyle kısa sürede halk tarafından benimsendi ve oldukça popüler oldu. Okullar arası düzenlenen müsabakalar oldukça sıkı takip ediliyordu. Modern anlamda ilk futbol kulübü 1855 yılında Scheffielde United adıyla İngiltere’de kuruldu. Oyunun popülaritesiyle birlikte ilk kural 1863 yılında takımlara forma giyme zorunluluğu ile geldi. Futbolun ana hatları ise 1896’da belirlendi. Günümüze kadar çeşitli zamanlarda kurallarda değişiklikler yapıldı.

            Tüm bu verilere dayanarak futbolun aslında tam olarak kim tarafından bulunduğu net olarak bilinmiyor.  Fakat İngiltere ile ilgili Futbolun Beşiği tanımlaması yapılması modern futbolun oradan çıktığını gösteriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.