Futbol 11 kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özel kuralları vardır. Oyunun amacı, topu rakip kaleye sokmak. Topu elle veya kolla oynamak kesinlikle yasak, ama kafa ile ya da kurallara uygun olarak bedenin herhangi bir yeriyle topa vurulabilir. Yalnızca kaleciler belirlenmiş bir alan içinde topu elle tutabilirler. Futbolda her iki takımın da birer kalesi ve bu kaleyi koruyan kalecisi var. Oyuncular arasında yalnızca kaleci belirlenmiş bir alan içinde topu elle tutabilir.

            FUTBOLDA SAHA

            ÖLÇÜLERİ

            Uluslararası maçlar için oyun alanının uzunluğu 100-110 metre, eni ise 64,75 metre. Uzun kenarlara taç çizgileri, kısa kenarlara aut çizgileri adı verilir. Taç çizgilerini tam ortalarından birbirine birleştiren, böylece futbol oynanan alanı 2 eşit parçaya bölen çizgiye de orta çizgi denir. Orta çizginin tam ortası merkez olmak üzere çizilen 9,15 metre yarı çapındaki çembere de orta yuvarlak yada santra yuvarlağı adı verilir. Başlama vuruşları bu çemberin merkezinden yapılır. Karşılaşma başlamadan önce takımlar orta çizginin ayırdığı ve yarı alan denilen bölümlerde yerlerini alırlar.

            Her takımın kalesi kendi yarı alanındaki kaledir. Aut çizgisinin tam ortasında yer alan kalenin iki direğinin arası 7,32 metre, yüksekliği 2,44 metre. Oyunda kullanılan topun da belirli kurallara göre yapılmış olması zorunlu. Çevresi 68-71 cm., ağırlığı ise 435-497 gr. arasında olan futbol topukolayca zıplayabilecek kadar şişirilmiş olmalı.

            Futbol karşılaşmalarında 90 dakika olan oyun süresi, 45’er dakikalık iki devreye bölünür. İki devre arasında 15 dakikalık dinlenme süresi bulunur.Oyun içinde çeşitli nedenlerin yol açtığı duraklamalar orta hakem tarafından oyunun sonuna eklenir.

            Oyun alanında, kale önünde bulunan ve uzun kenarlarından biri kale çizgisi olmak üzere, 40.32X16.50 metre boyutlarındaki bölüme ceza alanı adı verilir. Kaleciler bu alan içinde topu elleriyle tutma hakkına sahip. Gene bu alan içinde, kalenin hemen önünde yer alan ve 18.32X5.50 metre boyutlarıyla sınırlanmış alana da altı pas denir. Ceza alanı içinde rakip oyuncuya yapılan fauller ve elle oynamalar penaltı ile cezalandırırılır.Penaltı atışı ceza alanı içinde kale çizgisinin ortasından 11 metre uzaklıktaki penaltı noktasından yapılır. Kaleci, top penaltıyı atan oyuncunun ayağından çıkmadan hareket edemez.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bartu 2020-09-22 20:34:41

Çok güzel