23Nisan Ulusan Egemenlik çocuk Bayramı Atamız ve kurtuluş ekibinin Türk toplumunun geleceğini güvence altına  alma inancıyla  Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış gününün Çocuklara armağan olarak bayram ilan etmiştir.

  Dünyanın hiçbir ülkesinde çocukların adına bir bayram yoktur.kurtuluş önderleri  taba halindeki toplumu çağdaş birey hale getirmek için bu bayramla gençliğe güvendiğini ifade etmiştir. Yine 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile de   gençliğe hitabesinde de belirttiği gibi   ülke geleceğinin  gençlerle güven altında olacağını söylemiştir. Bu  önemli bayram her ne kadar amacından saptırılmak istense de halkımızın büyük kesiminin  heyecanla kutladığın bu güzel ülkeyi bizlere kazandıranları  saygı ve özlemle andıkları  bir gün olarak  sonsuza kadar kalacaktır.

Ulusal bayramlarımız daha önceki yıllarda en küçük köylerimizde dahi kutlanıyordu.

   O bayram günlerinde okullar bayraklarla süslenir veliler de  bayram nedeniyle okula gelirdi. Böyle günlerde öğrencilerin okudukları şiirler yapılan konuşmalarla Cumhuriyetin önemi hatırlanmış olurdu.

   Köylerde okulların kapanmasıyla okullarda bu tür bayram kutlamaları yok. köylülerimiz İstiklal Marşına okulların coşkulu bayram törenlerine hasret kaldı.

Devleti temsilen sadece muhtarlarla  imamlar kaldı. Sağlık ocakları da merkezlere  taşınınca köylülerimiz coşkulu ulusal bayram kutlamalarına  hasret kaldı. Köylerde sadece köy odasında bayrak görebiliyorsunuz İstiklal Marşını ise ancak televizyonlarda izleyebiliyorsunuz.

En içten duygularla 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk  bayramımızı kutluyorum.   

**************************************************************************************

23 NİSAN İSMİ NEREDEN GELİYOR

23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir.

    Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabilmiştir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir.

     Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan

    1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.