Edirnemizde “Gelen Kırkpınardır Komşu Düğünü değil “ diye yerleşik bir halk deyimi vardır.

Bilindiği gibi; bu yıl Tarihi Kırkpınar’ın 658.sini idrak edeceğiz.

Bu yılki Kırkpınar etkinliklerinin tarihi de belli oldu 1-7 Temmuz 2019 .

İstanbul seçimleri nedeniyle, güzel ülkemiz Türkiye gergin günler yaşadı.

Bu gerginlik 23 Hazirana kadar da devam edecek. İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminden 1 hafta sonrada Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası başlayacak.

Bu durumda Devlet Ricalinin Kırkpınar etkinliklerine katılması biraz zor gibi gözüküyor.

Ancak şartlar ne olursa olsun; biz Edirneli’ler olarak 658. Tarihi Kırkpınar’ı bütün olanaklarımızı ortaya koyarak en güzel şekilde gerçekleştirmeye gayret edeceğiz. Halk ve esnaf olarak; binbir zorluklara göğüs gererek Edirne’ye gelen Kırkpınar sevdalısı insanlarımıza güzel bir Kırkpınar yaşatmalıyız.

KIRKPINAR MARŞI KİTABESİ

Kırkpınar’dan söz etmişken yıllardan bu yana bir türlü dikilemeyen Kırkpınar Marşı Kitabesi’nden de söz etmeliyim. Biliyorsunuz Tarihi Sarayiçi bir açık hava müzesi gibidir. Burada altın kemerli Kırkpınar Ağaları ile Başpehlivanların heykelleri vardır. Bunların yanında Kırkpınar tarihçesini özetleyen bir taş kitabe ile Kırkpınar sembollerinden kırmızı dipli mumun minyatür yapısı vardır.

Ben diyorum ki; bunların yanı başına Kırkpınar Marşı’nın iki ya da üç dörtlüğünü içeren bir taş kitabesi de dikilmelidir. Bu konuda Başkanımız Sayın Recep Gürkan’ın öncelerden verilmiş ve geçtiğimiz günlerde de teyit ettiği sözü vardır. Yani Tarihi Sarayiçi Meydanına Kırkpınar Marşının bir taş kitabesi dikilecektir.

Bilindiği gibi; Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası listesine alınmıştır. UNESCO’nun kabul ettiği Kırkpınar’ın içinde onun sembol müziği-şiiri Kırkpınar Marşı’da vardır.

O halde Kırkpınar Marşı, artık Tarihi Sarayiçinde hak ettiği yeri almalıdır.

Bunu Sayın Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a bir kez daha anımsatmış olayım. Çünkü süreç çok daraldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.