Cumhuriyetimizin kuruluşu, bütün dünyaya ilan edilişinin  95. yılını kutladık. Ata’mızın  dediği gibi  Cumhuriyet fazilettir, insan haklarına onuruna değer verilen  bir idare şeklidir.

Ülkemizde böyle kutlu ve mutlu günün yıldönümünde okullarda gençlerimiz geleceklerinin güvencesi olan Cumhuriyet’e  yine sahip çıktılar.

Öğrencilerimiz törenlerde  okudukları şiirlerle  Cumhuriyet’e ve onun kurucularına bağlı olduklarını bir kez daha  belirttiler.

Gençlerin Cumhuriyeti sahiplenmesi ülkemizin geleceği  açısından  en büyük güvencemizdir.

Ülkemizde her ne kadar Cumhuriyet’i farklı yönlere çekmeye, bu ulusal mücadele önderlerini yok saymaya çalışanlar olsa da, halkımız cumhuriyeti özümsemiş ve  ona bağlılığını  kanıtlamıştır.

Ulusal bayramlarımız bunun en önemli örnek oluşturma  kanıtıdır.

Böyle  bayram günlerinde  gençlerin yüzlerine duruşlarına  baktığımızda  Cumhuriyet Bayramını kutlamada ne kadar mutlu olduklarının görürsünüz.

Bu ulusal bayramının kutlandığı günde ülkemizin bazı yörelerinde  Cumhuriyet karşıtı görüntüler,bayrama ilgisizlikler ,bu günü  başka kutlamalarla unutturmaya çalışanlar olabilir.

Bunlar boş amacına ulaşılmayacak çabalardır. Önemli olan gençlerimizin cumhuriyete ve onun kazanımlarına sahip çıkmaları. Atatürk Gençliğe Hitabesinde ülke geleceğinin kimlere emanet edeceğini  açıkça belirtmiştir. Gençlerimiz de bu bilinç  içindedir.

Bu arada, Cumhuriyet Bayramında   işyerleri  ve evlerin çoğunda Türk bayrağının asılı olmadığını görmek gerçekten üzüntü verici.

Böyle ulusal bayram  günlerde  evlerimizin önüne bayraklarımızı asmayı ihmal etmemeliyiz.

BU NEYİN GÖSTERGESİ

Bazı sabahlar mahalle muhtarlarına uğrayıp hal hatır soruyorum. Edirne Merkez muhtarlarının yanında yığınla zarfların olduğunu görüyorum.Postacılar muhtarlıklara uğramadan edemiyor. Oraya teslim ettikleri posta bildirimleri genellikle  borç tebliğ zarfları oluyor..

Muhtarlara bunların ne olduğunu sorduğumda çoğunun mahkeme kağıdı  ya  da borç tebliğ zarfı olduğunu söylüyorlar. Postacılar her gün mektuptan çok borç zarfı  dağıtımı yapıyormuş,

Ev adreslerinde zarfı tebliğ edeceği kişileri bulamayan postacılar evlerin kapısına ‘muhtarlıkta bir mektubunuz var’  yazısını yazarak imza karşılığında alınacak zarfı muhtarlıklara teslim ediyormuş.

Daha sonra evinin kapısında bu uyarı yazısını gören ilgili kişi muhtarlıktan zarfını alıyormuş.

Daha sonra açılan bu zarfların tamamına yakını borç bildirim tebliğ zarfları ve muhkeme kağıtları olduğu biliniyor.

Muhtarların ifadesine göre son yıllarda bu tür tebligatlarda çoğalma var.

Bu, halkın ne kadar borçlu olduğunu gösteriyor. En önemli borç bildirim dosyaları ise trafik suçlarından geldiği, trafik kurallarını ihlal eden sürücüler için kesilen cezalar anında tebliğ ediliyor. Bu borçlar kısa sürede ödendiğinde %25 indirim uygulanıyormuş.

TEKRAR HATIRLATIYORUM

Resmi gazetede yayınlandı. Trafik ceza türleri arttı. Bununla birlikte ceza miktarı da yükseldi. Bu yasa yürürlüğü girmesinden sonra trafik denetimleri artıyor.Geceleri sokaklarda denetim yapılıyor. Yol kenarına uygunsuz bir yere  aracınızı park ettiğinizde  yüklü bir para cezası ile karşılaşırsanız şaşmayın.

Onun için sürücüler siz siz olun uygulamaya konular yeni trafik kuralları hakkında  bilgi sahibi olun. Eski alışkanlıklar devam ederse  sürücülerimizin çoğu trafik cezası ödemekten belini doğrultamaz. Haberiniz ola…

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?

MEHTERİN MAZİSİ  OSMANLI KADAR ESKİ

Türkiye’de ilk Mehterhane’nin açılması Selçuklu Hükümdarı 2. Giyasettin Mesut’un  Osman Gazi’ye armağan ettiği mehter çalgılarıyla oldu. Böylece 1284 yılında “ Mehterhane “ kuruldu.

Mehterhane İslam devletlerinde egemenliğin bir simgesi niteliğindeydi.

Bir çeşit askeri mızıka takımıydı. Sultan 2. Mehmet’e kadar mehter takımı çalarken padişahların ayakta durması  bir gelenek gereğiydi.

Gıyasettin’in armağanları bir ikindi zamanı geldiğinde mehterhane ikindi  ezanından  önce  çalmaya başlardı.

Vezir mehterhanelerinde  yatsıdan sonra da çalınırdı. Mehterhane çalarken vezire ve yeniçeri ağasına  halkın dilekçeleri sunulurdu. Mehterhane 1826 yılında  2. Mahmut tarafından  Yeniçeri Ocağı ile birlikte kaldırıldı.. Ahmet Muhtar Paşanın Askeri Müze Müdürü olduğu  sıralarda Celal Esat Arsevenin öncülüğüyle  mehterhanenin özelliklerini taşıyan bir mehter takımı kuruldu, Bu bir süre sonra dağıldı. 1953 yılında yeniden kurulan mehter takımı, bugün Genel Kurmay Başkanlığı  Harp Dairesi  Askeri Müze Müdürlüğüne bağlıdır. Güftesini Ahmet Muhtar Paşanın yazdığı “  Mehter Marşı”nı  İsmail Hakkı bestelemiştir.

Marşın sözleri  şöyle:

Gafil ne bilir neşve-i  pür şevk-i vegayı meydar-ı celadetteki envan-ı sefayı . meydanı gaza aşk ile tekbirler alınca.Titretti yine  ruy-ı zemin arş-ı semayı . Allah yoluna cenk edelim şan alalım şan Kuran’da zafer  vaat ediyor Hazret-i  Yezdan. 

SON ARZUSU

Korkulu saat gelip çatmıştı. İdam mahkumu olanın saçlarını dahi kazımışlardı. Hoca, mahkûmun avukatı, hapishane müdürü, gardiyanlar yanında ayakta bekliyorlardı.

Sonunda, savcı idam mahkumuna “ son arzun nedir” diye sordu-

Mahkum:

"Müsaadenizle Çince öğrenmek istiyorum”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.