Birçok insan gözlerinde aşırı çapaklanma meydana gelmesinden, bu hastalığın inatçı bir enfeksiyon olması nedeniyle de çabuk iyileşmemesinden, hatta tüm tedavilere cevap vermemesi ile kronik bir durum meydana gelmesinden şikayetçi.

            Tıp uzmanları gözde aşırı bir çapaklanmanın oluşumunu ve bunun nedenlerini şöyle açıklıyorlar:

            ‘’Sabah uyandıktan sonra birçok insan gözünde çapak oluştuğunu, kirpiklerinin yapışarak gözlerini açamadığını fark eder. Uyku sırasında göz yaşları kanalı ile nemlenen gözler, sabahları bu yaşların kuruması nedeniyle çapaklanır. Ancak uyandıktan sonra, gün içerisinde gözlerde sümük benzeri, yoğun kıvamda, renkli bir çapaklanma oluyor ve net görmeyi engelliyorsa, bu durumda enfeksiyon gibi başka nedenler akla gelir. Olası çapak oluş nedenlerini bilmek çözüm nedenlerini kolaylaştırabilir. Ancak, her koşulda özellikle de çapakla birlikte gözlerde kızarma, yanma, bulanıklık benzeri başka belirtiler de varsa, mutlaka bir doktora görünülmeli.

            GÖZ İLTİHABI

            Gözde aşırı miktarda sarı mukus birikmesi bir göz enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir.Göz iltihabı göz kızarıklığına da yol açtığından bu durum halk arasında pembe göz veya göz nezlesi olarak da adlandırılır. Bakteriyel göz enfeksiyonları genellikle koyu ve sarı bir sıvının gözden dışarıya akmasıyla ve bununla birlikte gözde ağrı, ışığa karşı duyarlılık ve kızarıklık oluşmasıyla kendini gösteriyor. Böyle bir durumda doktora görünerek enfeksiyona bakteri ya da virüsün yol açıp açmadığı ve tedavi için nasıl bir yol izlenileceği öğrenilmeli.

            Virüs kaynaklı enfeksiyonlar antibiyotiğe cevap vermezler ya da enfeksiyon bulaşıcı olabilir. Ancak bu tip enfeksiyonlar tıpkı soğuk algınlığı gibi belli bir süre sonra kendiliğinden iyileşir. Fakat bu teşhisi en iyi bir doktor koyabilir. İltihap nedeniyle göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olan çapağı geçirmek için, nemli ve ılık bir bezle, kapalı göz kapaklarına hafif kompres yapmak  faydalı olacaktır.

            GÖZ ALLERJİSİ

            Gözde sık sık çapaklanma olmasının nedenlerinden biri de göz allerjisi olabilir. Mevsimsel yada hayvanlara karşı alerjisi olan kişilerde belirtiler arasında gözde çapaklanma da sayılabilir. İster ilaçlara, ister çeşitli kimyasallara karşı olsun, alerji belirtisi tipndeki çapaklanmalarda, gözden renksiz bir sıvı gelir. Bu beyaz çapağın yanı sıra, gözlerin kaşınması da diğer bir belirtidir. Ancak böyle bir durumda gözleri ovalamak, kaşımak durumu daha da kötüleştirir. Bu semptomları rahatlatmak için en iyi çözümlerden biri doktorunuzun vereceği alerji damlası olacak. Gözler kapalı bir şekilde, göz kapaklarına soğuk kompres yapmak da rahatlama sağlayabilir.

            GÖZ KURULUĞU

            Göz kuruluğundan şikayetçi olan insanlarda göz yaşı üretimi yetersizdir ve gözler gerektiği gibi nemlenemez ve beslenemez. Göz kuruluğuna bağlı göz yaşı film tabakasındaki anormallikler gözde çapaklanmaya neden olabilir. Göz yaşı film tabakası 3 katmandan oluşur ve bunlardan biri mukus içerir. Bu katmanlarda göz kuruluğundan dolayı bir sorun olduğunda gözde çapak birikmesi normaldir. Göz kuruluğunun diğer belirtileri ise gözlerde batma, göze bir şey kaçtığı hissi gibi semptomlardır. Göz kuruluğu yaşlanma veya uzun süre lens kullanma gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir.

            Alerjik kökenli olan konjonktivitler genellikle bahar aylarında ortaya çıkmakla birlikte tüm mevsimlerde de görülebilir. Kaşınma ve sulanma ön planda olur. Bazı alerjik durumlar çok şiddetli olup görmeyi dahi bozabilir. Tedavileri zor olsa da ihmal edilmemeyi gerektirir.

            Ümmünolojik, yani bağışıklık sisteminin bozukluklarıyla ilgili konjonktivitler daha çok yaşlılarda görülmekle birlikte çocuklarda da görülebilir ve ağır seyreder. Toksik ve travmatik olan konjonktivitler ilaçlar ve kimyasal maddelere karşı gelişir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.