10 KİLO ET DEĞERİNDE!

Genellikle helva ve dolma yapımında kullanılan çam fıstığı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 zamlandı. Şu anda 600 liradan satılan çam fıstığının 1 kilosu, 10 kilo kırmızı et değerinde.

10 KİLO ET DEĞERİNDE!

Genellikle helva ve dolma yapımında kullanılan çam fıstığı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 zamlandı. Şu anda 600 liradan satılan çam fıstığının 1 kilosu, 10 kilo kırmızı et değerinde.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Eylül 2019 Çarşamba 08:01
10 KİLO ET DEĞERİNDE!

Geçtiğimiz yıl 300 liradan alıcı bulan çam fıstığı, bu yıl 600 liradan satılıyor. 1 yıl içerisinde yüzde 100 zam gelen çam fıstığı, 10 kilo kırmızı et değerinde. Aktar Fatma Sedef Baraz, helva ve dolma yapımında kullanılan ve sağlık açısından da birçok faydası olduğu bilinen çam fıstığını fiyatının pahalı olması nedeniyle gram tarzında sattıklarını söyledi.

BARAZ: “VATANDAŞLAR GRAMLA ALIYOR”

Balıkpazarı’nda Aktar dükkanı bulunan Fatma Sedef Baraz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çam fıstığı, fıstık çamının kozalağında bulunuyor. Vatandaşlar genelde çam fıstığını zerde, irmik helvası, aşure, dolma ve içli pilavlarda kullanılıyor. İştahsızlığı kestiğini, diyabet yönetimini sağladığını, cildi iyileştirme konusunda faydaları olduğu biliyor. Dolayısıyla çam fıstığının,  sağlık açısından da birçok özelliği bulunduğunu söyleyebiliriz. Çam fıstığı geçtiğimiz yıl 300 ile 350 lira arasında satılıyordu. Sezonu 400 liradan kapatmıştık. Yaklaşık 2-3 ay kadar satmadık. Şu anda yeniden tezgahlarımıza geldi. 600 liradan satışını yapıyoruz. Vatandaşlar daha çok gramla alıyor. Genellikle 50 gram şeklinde satıyoruz.” dedi.

ÇOLAKOĞLU: “FİYATI ARTINCA DOĞAL YOLLARA YÖNELDİK”

Romanya’da yaşayan ve ülkesine götürmek üzere aktardan alışveriş yapan Eren Çolakoğlu, “Çam fıstığını özellikle dolma ve helva yapımında kullanıyorduk. Ancak bir yıl içerisinde yüzde 100’e yakın bir zam geldi. Artık kendimiz kozalakları topluyoruz; güneşe bırakıyoruz. İçinden çam fıstığı çıkıyor ve kırarak kullanıyoruz. Fiyatların bu kadar artmasının ardından doğal yollarla elde etmek zorunda kaldık.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.