100’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE, 11 DİLDE YAYIN

Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti tarafından yapılan ilk toplantının 100. yıldönümü nedeniyle Vagus Nerve isimli araştırma grubu, Edirne Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Edirne Planı’nı 11 ayrı dile çevirerek yayınladı.

100’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE, 11 DİLDE YAYIN

Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti tarafından yapılan ilk toplantının 100. yıldönümü nedeniyle Vagus Nerve isimli araştırma grubu, Edirne Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Edirne Planı’nı 11 ayrı dile çevirerek yayınladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Kasım 2018 Cumartesi 08:52
100’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE, 11 DİLDE YAYIN



Edirne Belediyesi yayınlarına eklenen bu eserin tanıtımını Edirne Belediye Meclis Salonu’nda Vagus Nerve Araştırma Grubu Üyeleri Kutalmış Bayraktar, Duygu Yürek ve Anna Bujas ile beraber gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti; emperyalistlerin işgaline karşı Türkiye’nin ilk kurtuluş kıvılcımıdır, ilk yakılan meşaledir. Bu çalışma kurtuluş meşalesinin ilk ateşinin nasıl yakıldığını, nereden yakıldığını anlatıyor.” dedi.
BAŞKAN GÜRKAN: “İYİ ÖĞRENMEK VE İYİ ÖĞRETMEK GEREKİYOR”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geleceği planlamanın çok önemli olduğuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında, “Türkiye’nin, geçmişimiz olan Osmanlı’nın, ecdadımızın neler yaptığını, nerelerden buraya geldiğini, geçmişte ne sorunlar, ne badireler atlattığını iyi bilmek ve bunu bugün yaşayan kuşaklara ama daha da önemlisi bundan sonra da yaşayacak kuşaklara doğru anlatmamız gerekiyor. Milletler geçmişleri ile vardır, geçmişlerinin üzerinde yükselerek geleceğe taşınırlar. O nedenle ülkemizin, milletimizin, halkımızın yakın tarihimizde geçirmiş olduğu en önemli sorunu olan ve bugün özgürce yaşamamızı sağlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi aşamalardan geçerek, bugünlere geldiğini iyi öğrenmemiz, iyi öğrendikten sonrada gelecek kuşaklara iyi öğretmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN GÜRKAN: “SAHİP ÇIKTIK”
Başkan Gürkan Vagus Nerve Araştırma Grubu’nun güzel bir çalışmaya imza attığını belirterek, “Bizde bu çalışmaya destek verdik, sahip çıktık. Bu binaya gelen bütün konuklarımıza tarihi belediye binamızı gezdiriyoruz. Çünkü Edirne Belediye Binası; Türkiye’de belediye binası olarak projelendirilerek yapılan ve 118 yıldır kesintisiz belediye binası olarak kullanılan ilk ve tek bina. Burası muhteşem bir bina. Atatürk’ümüz hemen yanımızdaki odada 4 gece ikamet etmiş; meclisi, çalışma salonu olarak kullanmış. Ve sizlerin de gördüğü gibi duvarlarımızda eski belediye başkanlarının fotoğrafları bulunuyor.  Orada iki değerli başkanımızın da portesi var. Bunlardan biri Şevket Dağdeviren diğeri de Yolageldili Kasım Bey.” dedi.
BAŞKAN GÜRKAN: “EMPERYALİSTLERE NASIL DİRENİLDİĞİNİN BİR BELGESİ”
Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan 6 gün sonra emperyalist güçlerin Osmanlı’nın dört bir yanını işgal etmeye başladığını anlatan Başkan Gürkan, “Bu sırada 4 tane kahraman Rumelili çıkar. Bunlardan ikisi bizim belediye başkanlarımız. Bir toplantı yaparlar. Bu toplantıda o dönemini Osmanlı coğrafyasındaki ilk direniş örgütünü kurmaya karar verirler. Bu örgüt Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’dir. Emperyalistlerin işgaline karşı Türkiye’nin ilk kurtuluş kıvılcımıdır, ilk yakılan meşaledir. Bunun ardından Mustafa Kemal Samsun’a çıkar. Daha sonra Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulur. İkisi güç oluşturma adına birleştirir ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-İ Hukuk Cemiyeti kurulur. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-İ Hukuk Cemiyeti, Kuvayı Milliye’nin çekirdeğini oluşturur. Ve Kuvayı Milliye ile Kurtuluş Savaşı yapılır. Ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti kurulur. Bahsettiğimiz böylesine önemli bir tarih, önemli bir geçmiş. Vagus Nerve Araştırma Grubu’ndaki arkadaşlarımız bu ilk direnişin, ilk kıvılcımın, ilk ateşin Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin bir kitabını hazırladı. Belki de alanın da bir ilk. Neden bugün? Çünkü bugün Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ilk toplantısının bugün 100. Yıldönümü. Tam 100 yıl olmuş. 2 Kasım 1918. Gerçekten çok değerli bir yayın; çok değerli bir çalışma. Bu çalışma kurtuluş meşalesinin ilk ateşinin nasıl yakıldığını, nereden yakıldığını anlatıyor. Bu aslında bizim tarihimizin pek bilinmeyen noktalarından birisi. Bunun ortaya çıkarılması Cumhuriyet’in kurulmasına, bir milletin emperyalistlere karşı nasıl direndiğinin belgelenmesi anlamında çok önemli bir katkısı olacak.” şeklinde konuştu.

BAYRAKTAR: “BÜTÜN DÜNYA BİR DE BU AÇIDAN ÖĞRENECEK”
Vagus Nerve Araştırma Grubu’nda yer alan Kutalmış Bayraktar da kendilerine destek olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür ederek, “Bir eğitimci olarak bu projemize destek verdi. Ve bu koleksiyonu dünya literatürüne kazandırdı. Bütün dünya Edirne’yi bir de bu acından öğrenecek.” dedi.
BUJAS: “YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ”
Araştırma grubunun üyelerinden Anna Bujas,“Edirne geçmişten bugünü dünyadaki bütün insanları sevecenlikle karşılamaktadır. Edirne’ye katkı sağlamak benim için bir onur. Sayın Belediye Başkanı Recep Gürkan’a çalışmaya verdikleri destekten dolayı minnetlerimi ifade etmek isterim. Sözlerimi sizin Ulusal Kahramanınız ve modern Cumhuriyetin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle tamamlamak isterim; Yurtta barış; dünyada barış.” ifadelerini kullandı.

 

YÜREK: “ÇOK MUTLUYUM”
Araştırma grubunun üyelerinden Duygu Yürek ise, “Daha önce Edirne Kent Müzesi’nde staja kabul edildim ve staj sırasında çok şey öğrendim. Bu araştırma teklifi stajımdan çok sonra geldi. Bu projede yer almaktan çok mutluyum. Sayın Başkan Recep Gürkan’a verdikleri katkıdan dolayı minnetlerimi ifade ederim. Umarım başka çalışmalarla da bu literatür dünyasını besleyebilecek başka rastlantılar olacaktır.” dedi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.