“20 BİN DEĞİL İHTİYAÇ KADAR ÖĞRETMEN ATANMALIDIR”

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, öğretmenliği hak ettiği halde inşaatlarda, taksi duraklarında hayata tutunmaya çalışan yüzbinlerce meslektaşının hakkına kavuşturacak kadar öğretmen atamasının yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

“20 BİN DEĞİL İHTİYAÇ KADAR ÖĞRETMEN ATANMALIDIR”

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, öğretmenliği hak ettiği halde inşaatlarda, taksi duraklarında hayata tutunmaya çalışan yüzbinlerce meslektaşının hakkına kavuşturacak kadar öğretmen atamasının yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Temmuz 2022 Cuma 06:02
“20 BİN DEĞİL İHTİYAÇ KADAR ÖĞRETMEN ATANMALIDIR”

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, yaptığı yazılı açıklamada 20 bin yeni öğretmen atamasına ilişkin müjde süsü verilen bu açıklamanın yapıldığını hatırlatarak, “BU müjdenin Nereden tutsak elimizde kalmaktadır. Çünkü lütfeder tondan yapılan bu açıklamanın arkasında müjde değil, acı gerçekler yatmaktadır” dedi.

Akçay, öğretmen açığının her geçen gün artığını ve 20 bin öğretmen atamasının açığı kapatmayacağını ifade ederek, şunlara yer verdi:

“20 bin yeni öğretmen ataması, MEB’in de faaliyet raporlarında gizleyemediği öğretmen açığını kapatamayacaktır. Ve hatta emeklilik, vefat, istifa, vs gibi nedenlerle gidecek öğretmen sayısını dahi tolere edemeyecektir. 3.600 ek gösterge ile beraber emekliliği tercih edecek öğretmen sayısının artacağına yönelik araştırmalarımız doğru çıkarsa bu yıl 50 bin civarında öğretmen eksiği oluşacaktır ama görünen o ki buna dair kafa yormayan iktidar bunun yarısı bile etmeyen bir atama oranıyla böbürlenmektedir.

Bu atamalar, eğitim sisteminin öğretmen ihtiyacına cevap değildir. Hem sağlık hem de eğitimin niteliği açısından sınıfların seyreltilmesi artık tüm dünya ülkelerinin kabul ettiği bir gerçekken, bu kadarcık bir öğretmen atamasıyla yetinmek, kalabalık ve sıkış tepiş sınıfların devam etmesi, öğretmenin bir derste öğrenci başına harcayabileceği vaktin gelişmiş ülkelere kıyasla yerlerde sürünmesi demektir.

Bu atamalar, mesleğe kavuşmayı dört gözle bekleyen öğretmenlerimizin de ihtiyacına cevap değildir. Mezun olacaklar da hesap edildiğinde sayısı 1 milyona yaklaşan atanmayan öğretmen ordusu bu kadar orantısız biçimde büyürken 20 bin atama yapmak, aklımızla alay etmektir.

Bu atamalarda her şeyden önce doğru bir zamanlama ve empati yoktur. Eylül’ün ilk haftasında ataması yapılacak öğretmenlerin 12 Eylül’de başlayacak eğitim öğretim dönemine apar topar yetişmesi beklenmektedir. Yani düşüncesizce hazırlanmış bu sıkışık takvim nedeniyle yeni öğretmenlerimiz 1 hafta içinde muhtemelen şehir değiştirmek, ev bulmak, ev taşımak gibi birbirinden meşakkatli işleri tamamlamak zorundadır. Üstelik bu atamaların 10 bine yakınının İstanbul’da görevlendirileceği bildirilmiştir. Dolayısıyla yeni öğretmen maaşı olan 7 bin küsur TL ile İstanbul’da ev bulmanın imkansıza yakın hale geldiği gerçeği de hesaba katılmamıştır.

Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: Eğitim sisteminin ihtiyacı kadar, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltıp eğitimdeki niteliği artıracak kadar, öğretmenliği hak ettiği halde inşaatlarda, taksi duraklarında hayata tutunmaya çalışan yüzbinlerce meslektaşımızı hakkına kavuşturacak kadar öğretmen ataması yapılmak zorundadır. İtibardan değil, eğitimden tasarruf olmaz çünkü çağdaş bir ülke için en büyük itibar gelişmiş bir eğitim sistemidir.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.