3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜNE İLGİ AZ

3 Aralık Engelliler günü nedeniyle  Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği yönetici ve üyeleri  Atatürk Anıtına Çelenk koydu.  Çelenk törenine  resmi kuruluşlardan ve belediyeden katılan olmadı. Sadece Türk Kızılayı Gençlik Kolları törende yer aldı.

3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜNE İLGİ AZ

3 Aralık Engelliler günü nedeniyle  Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği yönetici ve üyeleri  Atatürk Anıtına Çelenk koydu.  Çelenk törenine  resmi kuruluşlardan ve belediyeden katılan olmadı. Sadece Türk Kızılayı Gençlik Kolları törende yer aldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Aralık 2019 Çarşamba 06:54
3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜNE İLGİ AZ

Engelliler Günü nedeniyle açıklama yapan  Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler,  “Biz 3 Aralıkta Engelliler Günü kutlamak yenine farkındalık günü kutlu olsun diyoruz.  Böyle günde tüm halkımızın farkında olması gereken çok şey var. Biz dernek olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Her zaman yapılan etkinliklerden geçen yıl  Engellilere dikkat çekmek amacıyla bir mektup hazırlamıştık :Bu yıl da engelliler gününden konuşmayalım.Bu konuda ne gibi çaba harcanıyor  ona dikkat çekmek istedik. Bu konuda yasalara değinmedik. Yaptığımız hizmetleri ön plana çıkardık. Her zaman söylediğimiz gibi beni gördüğünde  diye başlayan broşürlerimizde  neden o sözleri kullandık bunları yazdık. Bu yazımızda   sokağa çıktığımızda  engellilere acıyarak bakılıyor. Bu bizi huzursuz ediyor.Biz öyle tanımlanmak istemiyoruz. Engelliyi ceza gibi gösterilmesini istemiyoruz. Bazı aileler çocuklarına  “yaramazlık yaparsan onlar gibi olursun” diye örnek olarak engellileri gösteriyor. Diğer taraftan umutları kırma dedik. Engelli olunmasına karşın okumak kariyer yapmak mücadele ettik buna engel olunmamasını istedik” dedi.

 HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ BENZETMESİNE KARŞIYIZ

Engellilerin teselli geçmiş olsun deme sözlerine muhatap olunmaması gerektiğini belirten Erkenciler “Engelli durumu ile ilgili  sözler engellileri Rencide ediyor. Engel olmanın nedenleri soruluyor. Bunu istemiyoruz. Yine yaygın olan bir söz hepimiz engelli adayı denilmesinden yana değiliz. Zira biz bizi anlamanız için sizlerin engelli olmanızı istemiyoruz. Biz  yaşamak için koşulların aynı olduğunu beraber yaşadığımızı  öğrenmenizi istiyoruz. Yardım yapıldığında sevaba gireceğini düşünme dedik. Çünkü herkes kendi sevabından mesuldür. Bizler cennetin anahtarını sunmuyoruz. Hayat yaşamaya değer dedik. çünkü umutlarımız hiç tükenmeyecek. Biz sürekli mücadele içindeyi Farkında mısın  dedik; insanların bezlerin kader çizgisini yazmaya meraklı olduğuna tanık olduk.Biz  mücadele ediyoruz engelli olarak yaşamayı öğrendik.  Sizlerin de bizler gibi yaşamayı öğrenmesi gerektiğini belirtti. Halkın dikkatini çekmek için Sketırları araçların camlarına yapıştırdık. Sürücülerin farkında olmaları konusunda uyardık. Eşit ve  adaletli bir dünya için skitirları işyeri camlarına posta kutularına yapıştırdık. Böylece her gördüğünüzde bizi hatırlayınız dedik.Yine anketler hazırlayıp halkımıza sorular yönelttik. Böylece sağlıklı kişilerin bam teline basıp akıllarında kalmayı sağladık. Derneğimizde giremediğimiz sınamalar nedeniyle sınama geceleri düzenledik.  Yedi sekiz yaş grubuyla resim çalışması yaptık,geziler düzenledik. Bazı yerde engelli tuvaletlerin olmadığını gördük bu koşullarda yaşamaya devam ettik” dedi.

ÇELENK TÖRENİNE KATILAN OLMADI

Daha sonra konuşan  Dernek Saymanı  Şaban Ataseven, “Biz yaptıklarımızı değil neden yaptığımızı  anlatmak istiyoruz . halkımız bu konuda zorlanıyor. Gezilerde gideceğimiz yerdeki tuvaletlerin uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz.Biz etkinlik yapıyoruz bize acıyorlar . Biz acınmak istemiyoruz. Engellileri yardım edilmesi gereken  kişiler olarak biliniyor. Biz buna karşıyız, onun için ilanlar verdik.   Biz bu anlayışın  durdurulması için çaba harcıyoruz. 4 Aralıkta dinamik Koleji öğrencilerine sunum yapacağız.Burada  engelliler konusunda bilgi vereceğiz. 5 Aralıkta Trakya Üniversites’nde konferansımız var, orada da Hemşirecilik ve Öğrenciler Derneği  arkadaşlarımıza bilgi vereceğiz. Biz Dernek reklamı değil biz derneğimizde  bunları şu amaçla yaptık diyeceğiz. Gençlerimize siz de yönetici olduğunuzda bunlara  dikkat edin diyeceğiz. Bugün  Engelliler Günü  nedeniyle Atatürk Anıtına çelenk koyduk . Maalesef kamu kurumlarımızdan belediyeden çelenk törenimize katılan olmadı.Biz de dernek olarak gidip kendi çelengimizi koyduk. İsterdik ki, böyle günlerde çeşitli kurumlardan çok katılım olsun . Fakat bunu göremedik. Türk  Kızılayı Gençlik Kolları da bizimle birlikte çelenk koyma töreninde bulundu.. Daha sonra bizimle birlikte derneğimize geldiler,   engelliler hakkında halk nasıl düşünüyor konusunda sunum yaptılar” dedi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.