“3 EDİRNELİ KADIN DÜNYAYA ÖRNEK OLDU!”

Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar isimli konferansta konuşan Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, “1919- 1938 arası 51 Türk kadınının dünyada ilkleri elde ettiğini öğrendim. Dünyada ilklere imza atan üç tane de Edirneli kadın var. Amacımız bu nesli aktarıp moral kazanmaktır.” ifadelerini kullandı.

“3 EDİRNELİ KADIN DÜNYAYA ÖRNEK OLDU!”

Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar isimli konferansta konuşan Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, “1919- 1938 arası 51 Türk kadınının dünyada ilkleri elde ettiğini öğrendim. Dünyada ilklere imza atan üç tane de Edirneli kadın var. Amacımız bu nesli aktarıp moral kazanmaktır.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Nisan 2019 Cumartesi 09:14
“3 EDİRNELİ KADIN DÜNYAYA ÖRNEK OLDU!”

Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi tarafından ‘Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar’ konferansı verildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen konferansa, şube tarafından davet edilen Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı da katılım gösterdi. Kalıpçı kadınlara vermiş olduğu konferansta, 1919-1938 yılları arasında 51 Türk kadınının Dünyada ilkleri gerçekleştirdiğini ifade etti.

TAMERGİL: “KADINLARIN SOSYAL, KÜLTÜREL SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE KATKI VERMEKTEYİZ”

Türk Kadınlar Birliği Edirne Şube Başkanı Ayşen Tamergil, yapmış olduğu açılış konuşmasında, “Türk Kadınlar Birliği 1924 yılında Ankara'da kurulduğunda, amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit olarak katılmasının sağlanmasıydı. Seçme ve seçilme haklarının kazanılmasından sonra, bu hakların kazanılması kadar korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında derneğimiz büyüdü ve 1952 yılında da Edirne Şubesi faaliyete geçti. Türk Kadınlar Birliği, Atatürk'ün öngördüğü çağdaş kadına yönelik, eğitim, örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi konusunda, etkin çalışmalar sergilemiş ve büyük bir atılımla yurdumuzun hemen hemen her köşesinde, kadınlarımızın destek ve katkılarıyla genişlemiştir. Türk Kadınlar Birliği’nin Edirne Şubesi olarak, biz de çeşitli etkinliklerimizden elde ettiğimiz gelir ve bağışlarla çocukların eğitim ve öğretimine, toplumsal yaşamda kadınların eğitimi ile birlikte sosyal, kültürel sorunlarının çözümüne katkı vermekteyiz.” dedi.

KALIPÇI: “1919-1938 ARASINDA 51 TÜRK KADININ DÜNYADA İLKLERİ ELDE ETTİĞİNİ ÖĞRENDİM”

İlknur Güntürkün Kalıpçı ise, “Edirne’de bulunmaktan dolayı mutluyum. Atatürk araştırmacısı yazarım. Daha çok uzmanlık alanım, Kurtuluş Savaşı’nda Türk kadın kimliği ve Atatürk. 30 senedir araştırmalarımı arşivde yapıyorum. Kurtuluş Savaşında Türk kadın kimliği ve Atatürk üzerine araştırmalar yaptım. Bu araştırmalarında 1919- 1938 arası 51 Türk kadınının dünyada ilkleri elde ettiğini öğrendim. Dünyanın ilk kadın jokeyinin ve Avrupa’nın ilk rallicisinin bir Türk kadını olduğunu öğrendim. O dönem televizyon yok. Zor bir dönem ve ben bunları tanımadığımı fark ettim. İsimlerini hiç bilmediğimi fark ettim. Dünyanın ilk kadın jokeyi bir Türk kadınıymış. 1932 gibi bir tarihte Avrupa’nın ilk kadın rallicisi yine bizden bir Türk kadını Semiha Morkaya. Onun hayat hikayesi çok enteresan. Böyle çok fazla kadın kimliğimizin olduğunu gördüm. Bizim kadınlarımızın dünyadaki kadınlara örnek olması çok ilginçti. Bu kadınlarımızın hayat hikayelerini gösteri şeklinde Edirne’de 19 Ekim’de yapacağız. Ama bugün Atatürk ile birlikte kadın kimliğini anlatan özel konferans olacak. Dünyada ilklere imza atan üç tane Edirneli kadın var. Amacımız bu nesli aktarıp moral kazanmaktır.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.