34 SINIF, 2 PANSİYON KARANTİNADA

Eğitim İş Edirne Şubesi, edinebildikleri verilere göre Edirne’de merkez’de 34 sınıfın ve 2 pansiyonun karantinaya alındığını bildirdi. Hatta daha korkuncu, bir sınıfta veli izni ile test yaptıran 13 öğrencinin 10 tanesinin sonucunun pozitif olduğunu iddia eden Eğitim İş Edirne Şubesi, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne  alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerde de bulundu. Eğitim İş ayrıca toplu ulaşım konusuna da el atılması gerektiğini belirterek, “ETUS kalabalığı ciddi bulaş tehlikesi yaratmaktadır” dedi.

34 SINIF, 2 PANSİYON KARANTİNADA

Eğitim İş Edirne Şubesi, edinebildikleri verilere göre Edirne’de merkez’de 34 sınıfın ve 2 pansiyonun karantinaya alındığını bildirdi. Hatta daha korkuncu, bir sınıfta veli izni ile test yaptıran 13 öğrencinin 10 tanesinin sonucunun pozitif olduğunu iddia eden Eğitim İş Edirne Şubesi, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne  alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerde de bulundu. Eğitim İş ayrıca toplu ulaşım konusuna da el atılması gerektiğini belirterek, “ETUS kalabalığı ciddi bulaş tehlikesi yaratmaktadır” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Eylül 2021 Perşembe 06:24
34 SINIF, 2 PANSİYON KARANTİNADA

Eğitim İş Edirne Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada elde ettikleri okullardaki vaka sayılarını ve alınması gereken önlemlerle ilgili bilgiler verdi.

Eğitim İş Edirne Şubesi adına yapılan yazılı açıklamada, okulların yaklaşık bir ay önce açıldığını ifade ederek, okulların açıldığı ilk hafta itibariyle okullarda Covid-19 vakalarının haberlerini almaya başladıklarını bildirdi. Bir çok sınıfın pozitif vakalar nedeniyle uzaktan eğitime geçtiğini dele getiren açıklamada şu bilgilere ver verildi:

“Bu bir aylık sürecin birinci haftasından beri Edirne’de çeşitli okullardan pozitif öğrenci, uzaktan eğitime geçen sınıf haberleri duyuyoruz. 28 Eylül itibariyle Edirne merkezde en az 34 sınıfın ve 2 pansiyon odasının vakalar sebebiyle kapandığı, öğrencilerin uzaktan eğitime geçtiği bilinmektedir. Bu vahim tabloyu daha da vahim hale getiren Sağlık Bakanlığı’nın pilot illerin pilot okullarında başlattığı tarama sonuçları olmuştur. Veli onayı alınarak öğrencilerden boğaz sürüntüsü yoluyla yapılan bu testlere katılım oldukça az olmuş fakat az katılıma rağmen çıkan sonuçlar, belirti göstermeden taşıyıcı olan pozitif vaka sayısının yüksekliğini gözler önüne sermiştir.

13 ÖĞRENCİNİN 10’U POZİTİF

Bir İlkokulu’nun sadece bir sınıfında veli izni ile test yaptıran 13 öğrencinin 10 tanesinin sonucunun pozitif olduğu gelen haberler arasındadır. Hal böyleyken bizden okullarda maskenizi takın, sosyal mesafenizi koruyun diyerek koronavirüsle mücadele etmemizi bekleyen Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Edirne’de sıkıntı yok diyen Edirne MEM’e soruyoruz: Okullar için ne yaptık?

Edirne’de öğrenciler; hınca hınç dolu minibüslere binip sadece Okulum Temiz Belgesine sahip olan okullarda, 30-35 kişilik sınıflarda üstünde geçen yıldan kalan “sıranın bu tarafını sağlınız için boş bırakın.” etiketi yapıştırılmış sıralarda oturarak, sosyal mesafe yazılı dar koridorlarda dolaşarak mı eğitim görecekler? Bir veli, bir öğretmen, bir seçmen, bir vatandaş ve bir sendika yöneticisi olarak bu şehrin ulaşımından, eğitiminden, sağlığından, temizliğinden, güvenliğinden sorumlu yetkililer, kime nereye hangi sıfatımızla başvurup derdimizi anlatalım, sesimizi daha nasıl duyuralım?

ETUS BULAŞ TEHLİKESİ YARATMAKTA

ETUS’ta yolculuk esnasında balık istifi Edirneli öğrencilerin sabah ve akşamları çektikleri ETUS kalabalığı ciddi bulaş tehlikesi yaratmaktadır. Bir denetim mekanizması kurmak, belediyenin kaynaklarını okullara destek için kullanmak ne kadar zor olabilir? O halde bir kez daha soruyoruz: Okullar için ne yaptınız?

Öğrenciler arasında pozitif vakaların bu derece artmasındaki birincil kaynağın toplu ulaşım ve kalabalık sınıflar olduğu aleni bir şekilde ortada iken  sağlık yetkilileri hızlı test kitlerini sahaya sürmek için öğrenci vefatlarının başlamasını mı beklemektedir? Seyreltilmiş sınıf, seyreltilmiş okul ihtiyacının sorunu çözmese de hızlı gidişatı biraz yavaşlatacağı aşikârdır. Bir buçuk yıllık pandemi deneyimi sonucu okulların sadece camları açarak havalandırılması beklenmektedir. Bu uzun süreçte okullara havalandırma sistemleri takılması, en azından  buna çabalanması gerekmez miydi?

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN GÜVEN ORTAMI SUNMAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ

Toplumun en önemli görevi çocuklarımızın sağlığını korumak, eğitimine devam etmesini sağlamak ve onlara güven ortamı sunmaktır. Bunları yapmak için elimizi ne tutmaktadır?  Geçen yıl kapalı ve öğrencisiz okullarda temizlik görevlileri, güvenlik personelleri görevliyken bu sene tam kapasite ile açılmış okullarda bu konulardan tasarruf edilmeye çalışılması nasıl izah edilebilir. Bazı okullara 1, bazı okullara ikişer tane verilen temizlik görevlilerinden okulun hangi koridorunu, hangi tuvaletini, hangi sınıfını, hangi kapı kollarını, temas noktalarını layıkıyla temizlemesi istenmektedir?

Çocukların hastalıkla ilgili belirti göstermediği, taşıyıcı olduğu geçen yıldan beri uzmanlar tarafından söyleniyor. Toplum bu konuda uyarılıyor. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı okulları neden “kara düzen” dediğimiz pandemi öncesindeki tüm koşulları koruyarak açmıştır? Bir aydır ders sürelerinin 40 dakikadan 30 dakikaya indirilmesi gerektiğini söyleyen, öğlen aralarında sosyal mesafeyi korumanın zorlaştığını dile getiren öğretmenler neden dinlenmemektedir? Hafif semptomlar gösteren çocukların okula devam edip etmediğini, karantinadaki çocuğun sokakta gezip gezmediğini kim denetlemektedir? Tüm bu belirsizlik ve denetimsizlik sürerken bir de Milli Eğitimin okulları topluca sinema etkinliğine götürdüğü ve akabinde bu çocuklarda pozitif vakaların arttığı ve sınıflarının karantinaya alındığı ortaya çıkmıştır.

HASTALIĞIN YAYILIMINI ARTIRAN SEBEPLER

Ders saatlerinin uzunluğunun yanı sıra öğlen arasının olması da hastalığın yayılımın arttıran sebeplerden biridir. Özellikle okul kantinleri asla denetlenmemekte, teneffüsler ve öğle aralarında kantinlerde hiçbir covid önlemine uyulmamaktadır. Okul kantinlerindeki fiyat, temizlik, hijyen standartlarından kim sorumludur? Amaç sadece alın verin ekonomiye can verin olayından mı ibarettir?

Eğitim İŞ Edirne olarak bir kez daha uyarıyoruz, sesimiz duyulana kadar bilimin bize gösterdiklerinin uygulanması için çaba göstereceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığı hızlı testlerle çok acil olarak okulları taramalı, karantinadan dönen çocukları tespit edilmemiş vakalarla dolu okul bahçelerine yeniden atmamalıdır.

Temaslı öğrencilerin okul giriş çıkışları, ateş ölçümleri gerektiği şekilde ve ciddiyetle kontrol edilmelidir. Okullara HES kodu sorulmadan kimseler alınmamalı, bunun için her okula acilen güvenlik personeli görevlendirmesi yapılmalıdır. Toplu taşımada sabah akşam okul saatlerinde sefer sayıları arttırılmalı, başkasına ait kart kullanımlarının önüne geçilmelidir. Ayrıca çocuğu pozitif çıkan fakat kendisi aşılı olduğu için karantina altına alınmayan ebeveynlerle ilgili çok acil bir çalışma yapılmalıdır. Özellikle okul öncesi ve ilkokul döneminde pozitif teşhisi konmuş çocukların anne babalarından bir tanesi de mutlaka izinli sayılmalıdır. İşler çığırından çıkmadan bir kere daha soruyoruz: okullar için ne yaptınız?  Çözümlerimiz ortada, ancak ortak akılla bu salgının üstesinden gelebiliriz.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.