“5 MİLYON ÖĞRENCİNİN EVİNE HACİZ GİDECEK!”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 5 milyon öğrencinin öğrencilik yıllarında aldığı krediyi ödeyemediğini belirterek, “5 milyon öğrencimiz de icralık. 5 milyon öğrencinin evine bugün yarın haciz gidecek. 350 bin tanesine gitti zaten.” ifadelerini kullandı.

“5 MİLYON ÖĞRENCİNİN EVİNE HACİZ GİDECEK!”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 5 milyon öğrencinin öğrencilik yıllarında aldığı krediyi ödeyemediğini belirterek, “5 milyon öğrencimiz de icralık. 5 milyon öğrencinin evine bugün yarın haciz gidecek. 350 bin tanesine gitti zaten.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Ekim 2020 Cumartesi 08:40
“5 MİLYON ÖĞRENCİNİN EVİNE HACİZ GİDECEK!”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dün CHP Edirne İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi döneminde uygulanan ekonomik politikalarda hükümetin sınıfta kaldığını söyleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, esnafların oldukça zor günlerden geçtiğini belirtti. Gaytancıoğlu, destek sağlanmaması durumunda birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağını söyledi.


“ORTA DİREK ÇOK ZOR DURUMDA”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, yapmış olduğu incelemelerde esnafların şu anda çok zor durumda olduğunu gördüğünü belirterek, “Biz esnaflarımızı orta direk olarak görüyoruz. Hepimiz esnaf çocuğuyuz. Esnaf, etrafına örnek olan, alışveriş yapıp ticaret yapan o ticaretini senetle değil sözle idare eden kişidir. Birine borcu varsa en yakın arkadaşından o borcunu isteyen kişidir. Günümüzde teknoloji gelişti senet, çek gibi şeyler çıktı ama artık ticaret de bozuldu. 18 yıldır iktidara sahip olan iktidar maalesef Türkiye’nin dinamiklerini bozdu. O orta direk şu an çok zor durumda. Esnafların çocukları genelde okurlar. Kendileri esnaf olmazlar. Olsalar da işlerini büyütürler. Çünkü esnaflık çok zordur. Kiradır, stopajdır. Maddelerimizden biri stopaj. Çok yüklü miktarlar alıyorlar. Yüksek vergi, vergiyi öldürüyor. Salı günü torba yasa geliyor. Torba yasanın birinci maddesinde ben konuşacağım. Alkollü içeceklerde gece saat 10’dan sonra cezalarını daha da arttırıyorlar. Bu cezaları arttırarak daha fazla vergi koyarak ne olmuş biliyor musunuz? Bizim milli içkimiz rakının satışları düşmüş viskinin satışları artmış. Hani yerlilik, millilik? Rakamlara bakıyoruz. Şimdi iktidar kendi başına bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yanlış yapıyor. Biz de diyoruz ki yüksek cezalar, cezaları tahsil edemez hale getirir. Esnafımız da çarkını döndürebilmek için kredi almış. Borç almış. Borcu ödeyemiyor. Biz ne diyoruz? Geçmişten gelen bir sicil affı öngörüyoruz. Bu sicil affı herkese ama esnaflar öncelikli. Esnaflar ticaretine devam etmek zorunda.” şeklinde konuştu.  

“ZİNCİR MARKETLER HER İŞE GİRMESİN!”

Zincir marketlerin hemen her alanda satış yapmasına tepki gösteren Gaytancıoğlu, “Esnaflar, orta direk çöktükçe yerine zincir mağazalar geliyor. Bunlar ne yapıyor? Okulların açıldığı dönemde kırtasiye esnafının işlerini bozuyor. Edirne’de 60 tane kırtasiye esnafımız var. Bunlar diyor ki ‘kırtasiye, kırtasiyeciden alınır’. Peki vatandaşlar kırtasiyelerden mi alıyor? Okulların açıldığı haftalarda zincir marketler kırtasiye malzemelerini yığıyorlar. Türkiye genelinde yüksek satış yaptıkları için fiyatlar indirimli. O zaman esnaf zor duruma düşüyor. Biz ne diyoruz? Bunlar bu işlere girmesinler. Haftada 1 gün dükkanlarını kapasınlar. Esnafımız biraz nefes alsın. Biz küçük esnafın yaşamasından yanayız. Orta direğin korunması gerekiyor. Zincir marketlerin böyle bir sıkıntısı yok. Başka sektörlerde de bunu yapabiliyorlar. Mesela yaz sezonu açıldı, insanlar denize gidecekler. Birden bire yazla ilgili malzemeler geliyor. Enez’deki esnaf ziyaretçi gelecek diye gidiyor İstanbul’dan alışveriş yapıyor. Koyuyor ama sonra zincir mağaza getiriyor. Böyle olunca da esnaf ne çekini ödeyebiliyor, ne senedini. Şimdi Edirne genelinde de Türkiye genelinde de Edirne’de yeni öğrendim. 3 tane servis hattı satılık. İnternette ilanlara baktım. 3 tane servisimiz satılık. 6 tane okul kantini devredilmek isteniyor ama devir alan yok.” dedi.

“5 MİLYON ÖĞRENCİNİN EVİNE HACİZ GİDECEK!”

5 milyon öğrencinin üniversitede aldığı krediyi ödeyemediği için icralık olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Edirne Merkez’de 38 bin tane öğrenci var. Trakya Üniversitesi olarak da 41 bin öğrenci var. Bunların 22 bini evlerde kalıyor. Öğrencilerin buraya gelmemesinden dolayı Edirne esnafı zaten büyük sıkıntı içerisinde. Pansiyonlar ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. 8-9 bin civarı öğrenci pansiyonlarda kalıyor. Geri kalan öğrencilerimiz de KYK’da kalıyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz neden ısrarla yurt yapalım diyoruz? Çünkü daha önceden biliyorsunuz tarikat yurtları öğrencileri çekti. Neden? Çünkü kirayı ödeyebilecek, pansiyonda kalabilecek durumda değil öğrenciler. Emekli bir ailenin oğluysa nasıl ödeyecek? Emekli geçim sınırının altında bir gelire sahip. Çocuğunu nasıl okutacak? Burs yok, kredi yok. Krediler ödenebilir halde değil. Şu anda 5 milyon öğrencimiz de icralık. 5 milyon öğrencinin evine bugün yarın haciz gidecek. 350 bin tanesine gitti zaten. Hepsine gidecek. Niye? Öğrenciyken okumak için kredi almış. O krediyi ödeyemiyor.” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMET EKONOMİDE SINIFTA KALDI”
Pandemi döneminde hükümetin ekonomik politikalarda tamamen sınıfta kaldığını söyleyerek, “Esnafı zor durumda bıraktı, işçileri zor durumda bırakmıştı, işsiz sayısını arttırdı. Yani hükümet ekonomi boyutunu görmemiştir. Sadece ‘biz sana kredi verdik’ dedi. Kredi verdin ama krediyi geri alacaksın. Bu ayın 20’sinden sonra 5’er 10’ar bin liralar, esnafa verilen krediler, kredi kartları bunların ödemeleri var. Az veya hiç geliri olmayan vatandaşlar bankalara gitti. Kefilsiz başvurdu. Bunların ödemeleri gelecek. Biz TBMM’de acilen yapılandırmayla ilgili bir yasanın gelmesini istiyoruz. 9 defa vergi affı geldi. 10’uncusunun gelmesi gerekiyor. Vergi affına parti olarak karşıyız. Çünkü vergisini ödeyenler var. Ödemeyenlere de alışkanlık yaratıyor ama devir o devir değil. Ekonomi gerçekten zor durumda. Başka ülkeler böyle yapmadı. Başka ülkeler hazırlıklı girdiler. Biz de hazırlıklı olduğumuzu düşünüyorduk. İşsizlik sigortasında 133 milyar para var, bu dönemde harcanır diyorduk. Ama para yokmuş. O para harcanmış.” şeklinde konuştu.
 

“SUYUN TARLALARA TAŞINMASI 30 YILI BULUR!”
Çakmak Barajı’yla ilgili de konuşan Gaytancıoğlu, “Halktan o kadar kopmuşlar ki halkın gerçekleriyle yüz yüze gelemiyorlar. Çakmak Barajı’nı tekrar açacak mı bakalım? Geçtiğimiz gün 300 tane iş yeri açtılar. Sanayide bir lokantayı fabrika diye açtılar. Böyle halkından kopmuş, umarsız bir iktidar Türkiye’ye yakışmıyor. Çakmak Barajı bizim için çok önemli. Bitti diyorlar. Neresi bitti? Baraj bitmiş. Kazı dolgusu tamamlanmış. Her şey bitmiş. Sulama ekipmanları yok. Gidiyoruz, İlçe Başkanlığı ile konuşuyoruz. Bunun bitmesi için daha 30 yıl gerekiyor diyorlar. Suyun tarlalara taşınması önemli. Barajın bitmesi önemli değil ki. Türkiye’de böyle yatırımlar duruyor. Yağmur iyi ki yağdı. Yoksa ciddi bir kuraklık da bizi bekliyordu. Tabi bu yağışlar da yetmez, devamının gelmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.