5,2 MİLYAR DOLARLIK BUĞDAY İTHALATI!

Türkiye’nin 2019 ve 2020 yıllarında 19,7 milyon ton buğday ithalatı yaptığı söyleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, buğday ithalatı için 2 yılda 5,2 milyar dolar ödendiğini ifade etti. Tarımda uygulanan ithalatçı politikanın doğru olmadığını her fırsatta vurguladıklarını dile getiren Gaytancıoğlu, “Üretimde birinci olmak istiyoruz, ithalatta değil.” ifadelerini kullandı.

5,2 MİLYAR DOLARLIK BUĞDAY İTHALATI!

Türkiye’nin 2019 ve 2020 yıllarında 19,7 milyon ton buğday ithalatı yaptığı söyleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, buğday ithalatı için 2 yılda 5,2 milyar dolar ödendiğini ifade etti. Tarımda uygulanan ithalatçı politikanın doğru olmadığını her fırsatta vurguladıklarını dile getiren Gaytancıoğlu, “Üretimde birinci olmak istiyoruz, ithalatta değil.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Şubat 2021 Salı 06:57
5,2 MİLYAR DOLARLIK BUĞDAY İTHALATI!

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, son 2 yılda gerçekleşen yaklaşık 20 milyon tonluk buğday ithalatı nedeniyle hükümeti eleştirdi. Söz konusu ithalat için dış ülkelere 5,2 milyar dolar ödendiğini belirten Gaytancıoğlu, bu paraların ülkedeki çiftçilerin desteklenmesi için kullanılabileceğini ve böylece üretimin arttırılabileceğini söyledi.

“2 YILDA 19,7 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ!”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, uygulanan tarım politikasının günübirlik bir politika olduğunu belirterek, “Türkiye'nin uyguladığı tarım politikası; üretim potansiyelini arttıracak bir politika değil, günübirlik ülkenin çıkarlarına uygun düşmeyen, üretime dayalı olmayan, tamamen ithalatçı bir politika. 3-4 yıl önce fiyatlar uygundu, gümrük vergilerini sıfırlayarak iç piyasadaki fiyatları daha uygun hale getirme politikası doğru olabilirdi ama özellikle pandemiden sonra dünyada gıda fiyatları çok arttı. Buğday, mısır, arpa, soya, ayçiçeği bunların fiyatlarına yansıyor. Bu, artık vazgeçilmesi gereken bir politika haline geldi. 2019 yılında Türkiye 10 milyon ton, 2020 yılında 9,7 milyon ton buğday ithalatı yaptı ve bunlara ciddi paralar ödedi. Ödediği paralar da 2019 için 2,5 milyar dolar, 2020'de 2,7 milyar dolar çünkü dünyada buğday fiyatları çok arttı. En sonunda ben de TBMM'de kürsüye çıkarak bunlara ödediğimiz parayı anlattım. Hasat döneminde bin 650 liraya çiftçiden aldığımız buğdayı, 2 bin 200 lira ödeyerek Rus çiftçisinden aldık. Yine hasat döneminde bin 325 lira ödediğimiz mısırı, bin 925 liraya biz başka ülkelerin çiftçilerinden satın aldık.” dedi. 

“ÇİFTÇİ İTHALAT İSTEMİYOR, DESTEK İSTİYOR”

İthalatçı politika yerine ülkedeki çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Kendi çiftçimizi destekleyelim, başka ülkelerin çiftçilerini desteklemeyelim diye hükümeti sürekli uyarıyoruz. Pandemide bu daha da önem kazandı. Pandemide kimde buğday, arpa, mısır varsa onlar o stokları tüketiyorlar. Üreticiyi de sürekli üretir halde tutmak, desteklemek lazım. Sadece gıda fiyatları artmadı, girdi fiyatları da arttı. Gübre, ilaç, tohum fiyatları sürekli artıyor. Gübre fiyatlarındaki artış o kadar yüksek oldu ki, geçen sene bin 800 liraya satılan gübre şu an 3 bin 100 lira. Hükümet bunu biraz gördü ama sadece destekleme miktarını arttırdı. Destekleme miktarı da buğday için söylersek 8 liradan 16 liraya çıkardı. Vatandaşlarımız gübre desteği vermeyin, fiyatları eski haline getirin diyor. Türkiye bunları görerek hala tarım bütçesini arttırmıyor. Çiftçiye destek verin. Çiftçi, sıfır gümrük vergisi istemiyor, ithalat istemiyor.” ifadelerini kullandı.  

“ÜRETİMDE BİRİNCİ OLMAK İSTİYORUZ, İTHALATTA DEĞİL”

Çiftçiye gerekli desteklerin verilmesi ve üretimin arttırılması gerektiğini vurgulayan Gaytancıoğlu, “Mesela 4 liralık luna pirinç şu an 3 buçuk liraya satılamıyor. Nedeni de ithal pirinç. 100 bin tonluk TMO'ya, 100 bin tonluk da özel sektöre yetki verdiler. Ne yapıyor ithalci, bizim yerli pirinci alıp ithal pirinçle karıştırıyor. Bu sefer bizim de ürün satılmıyor. Üretici çok mağdur durumda. Gümrük vergilerini sıfırlıyorlar, devletin de zararı var bundan. Bu son derece yanlış bir politika. Hükümete, bu politikadan dön diyoruz ama sanki duvara anlatıyoruz. Biz üretimde birinci olmak istiyoruz, ithalatta değil. Çiftçimizi destekleyerek, yeniden efendi hale getirerek birinci olmak istiyoruz. Öyle çiftçimiz traktörünü satarak, ineğini satarak ya da hacizli olarak, televizyonlara çıkıp birinci olmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.