AB ÜYESİ OLURSAK!

Edirne İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleştirilen oturumunda; Türkiye’nin önümüzdeki dönemde AB üyesi olması durumunda Bulgaristan ve Yunanistan’la bütüncül bir planlama yaklaşımı yapılıp yapılamayacağı konusunda yapılan araştırmalar, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından meclise sunuldu. Komisyon Başkanı Önder Cin tarafından sunulan raporda; üyelik durumunda en fazla etkilenecek bölgelerin başında Trakya’nın geldiği; turizm, ticaret ve yatırımcı çekme açısından gerekli girişimlerde bulunulması ve bütüncül bir plan hazırlanmasının oldukça önemli olduğu vurgulandı.

AB ÜYESİ OLURSAK!

Edirne İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleştirilen oturumunda; Türkiye’nin önümüzdeki dönemde AB üyesi olması durumunda Bulgaristan ve Yunanistan’la bütüncül bir planlama yaklaşımı yapılıp yapılamayacağı konusunda yapılan araştırmalar, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından meclise sunuldu. Komisyon Başkanı Önder Cin tarafından sunulan raporda; üyelik durumunda en fazla etkilenecek bölgelerin başında Trakya’nın geldiği; turizm, ticaret ve yatırımcı çekme açısından gerekli girişimlerde bulunulması ve bütüncül bir plan hazırlanmasının oldukça önemli olduğu vurgulandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Mart 2021 Çarşamba 06:28
AB ÜYESİ OLURSAK!

Edirne İl Genel Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantıları 2. oturumu dün Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturumda; Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyon Başkanı Halil Akdağ tarafından sunulan ‘Tahsis İptali’, İdari ve Mali İşler Komisyon Başkanı Zafer Sünter tarafından sunulan ‘Boşalan Kadroların İptali’ ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Önder Cin tarafından sunulan ‘AB Üyesi Komşularımız ile Bütüncül Planlama Yaklaşımı’ konulu raporlar görüşülerek karara bağlandı.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Önder Cin tarafından meclise sunulan ‘AB Üyesi Komşularımız ile Bütüncül Planlama Yaklaşımı’ konulu raporda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye' nin önümüzdeki dönemlerde AB üyeliğine girecek olması düşüncesi ile birlikte şüphesiz bu durumdan en fazla etkilenecek bölgelerin başında Trakya Bölgesi gelecektir. Komşularımız olan AB üyesi Yunanistan ve Bulgaristan ülkeleri ile birlikte bütüncül bir planlama yaklaşımının yapılıp yapılamayacağının araştırılması hakkında komisyonumuzca yapılan inceleme neticesinde; Türkiye' nin önümüzdeki dönemlerde AB üyeliğine girmesi ile birlikte şüphesiz bu durumdan en çok etkilenecek Bölgelerin başında Trakya Bölgesi gelmektedir. Türkiye' nin AB' ye üye olarak kabul edilmesi Trakya bölgesini dört önemli eksen üzerinden etkileyebileceği düşünülmektedir.
Bunlar;
1. Bulgaristan ve Yunanistan'daki Türk toplumu ile Trakya Bölgesi'nde yaşayan göçmen nüfus arasındaki iletişim ve etkileşimin artması,
2. Trakya Bilgesi Master Planı'nda bahsedilen AB üyesi ülkelere lojistik erişim açısından önemli avantajlara sahip olman bölgenin lojistik değerinin sınırların kalkması ile öncelikli olarak eğitim, turizm, sağlık sektörleri ile ticari yönden (ithalat ve ihracat mevzuatının kolaylaşması ile) artması,

3. Trakya Bölgesi' nin doğal ve tarihi mirasının sınır komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan ülkeleri ile ortak doğal ve tarihi alanların korunması, turizm koridorlarının oluşturulması ve eko-turizm ve agro-turizm konularında gelişimin sağlanması konusunda başta Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere AB üyesi Balkan ülkeleri ile bütüncül bir planlama yaklaşımının geliştirilerek, işbirliklerinin güçlendirilebilecek olması,
4. Lojistik altyapımız ile bölgemizin sınır hattı ile İstanbul-Anadolu-Asya güzergahı üzerinde köprü görevi görmesi gibi avantajlı konumu sebebi ile daha fazla yabancı yatırımcı çekme gücüne erişilecek olması.

Plan, Bölgenin uluslar arası ve ulusal gelişme ve eğilimlerini dikkate alarak ana stratejilerini belirlemiştir. Özellikle İstanbul metropolitan alanında yaşanan gelişmeler ile AB'nin sınır komşularımızı oluşturan Yunanistan ve Bulgaristan ile olan etkileşimler Trakya Bölgesini doğrudan etkilemektedir. İstanbul' da başlatılan sanayinin desantralizasyonu çalışması kapsamında öncelikle etkilenecek yerleşimler arasında Tekirdağ İli gelmektedir. Bu kapsamda bölgenin komşusu İstanbul'da yaşanacak bu gelişmeleri yakından takip ederek uygulama süreci içerisinde aktif rol alması önemlidir. Bununla birlikte İstanbul limanlarının taşıma kapasitelerine yaklaşmış olmaları dolayısıyla Tekirdağ limanları İstanbul metropolitan alanının lojistik merkezi olma yönünde önemli fırsatlar barındırmaktadır.

Bölgenin Asya ve Avrupa arasında bir geçiş güzergahı olması yanında İstanbul ve Çanakkale gibi önemli turizm destinasyonlarının arasına yer alması Bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilerek komşu turizm destinasyonları ile birlikte değerlendirilmesi açısından önemlidir.

Ülkemizin enerji konusunda bağımlılığının azaltılması noktasında Trakya Bölgesinin sahip olduğu doğalgaz ve güçlü rüzgar enerjisi potansiyeli önemli bir cazibe noktası oluşturmaktadır. AB ile Trakya Bölgesi arasında kültürel ve organik bağlar bulunmaktadır. Bulgaristan ve Yunanistan' da yaşayan Türkler ile akrabalık bağları olan insanların bölge nüfusunun büyük bir çoğunluğu oluşturması; Bölgenin Türkiye' nin AB ile kara ulaşımının sağlandığı tek güzergah olması; Longoz Ormanları, Meriç Nehri gibi doğal yapıların Bölge ile Bulgaristan, Yunanistan ve diğer AB üyesi diğer Balkan Ülkeleri ile ortak bir paydada buluşmasına neden olması; Roma ve Osmanlı ordularının kullandığı ordu yolu, orta çağ sonrasında Avrupa milletlerinin doğu ile arasındaki ticari bağlantılarının kurulmasında önemli rol oynayan sahil yolu (Via Egnetia) ve Istrancalar üzerinden Kudüs'e yolculuk yapanların kullandıkları korunaklı yol ve bu yolların üzerindeki tarihi yapılar AB ülkeleri ile Bölge arasındaki kültürel ve organik bağların kurulmasında etken olan bileşenlerdir. Türkiye' nin AB' ye üye olarak kabul edilmesi Trakya Bölgesini dört önemli eksen üzerinden etkileyebileceği düşünülmektedir.

Bunlar;
• Bulgaristan ve Yunanistan' daki Türk toplumu ile Trakya Bölgesi'nde yaşayan göçmen nüfus arasındaki iletişim ve etkileşimin artması,
• Trakya Bölgesi Lojistik Master Planı'nda bahsedilen AB üyesi ülkelere lojistik erişim açısından önemli avantajlara sahip olan Bölgenin lojistik değeri açısından sınırların kalkması ile birlikte artması,
• Trakya Bölgesi'nin doğal ve tarihi mirasının bütünleyen bölümünün Bulgaristan ve Yunanistan ülkeleri içinde yer alması nedeni ile doğal ve tarihi alanların korunması, turizm koridorlarının oluşturulması ve eko-turizm ve agro-turizm konularında gelişimin sağlanması ve sınır ticaretinin geliştirilmesi ile bölgemiz ve küçük esnafımızın ticareti açısından önem arz etmektedir. Başta Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere AB üyesi Balkan ülkeleri ile bütüncül bir planlama yaklaşımının geliştirilerek, iş birliklerinin güçlendirilebilecek olması için Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, Edirne Belediyesi ve İl Özel İdaresi olarak ortak toplantılar yapılarak Bulgaristan'da potansiyel 18 kurum ve kuruluş, Yunanistan' da bulunan potansiyel 13 kurum ve kuruluş ile ikili ilişkileri geliştirebilmek adına daha fazla yabancı yatırımcıyı çekebilme gücüne erişecek olmasıdır. Bu nedenle şehrimiz için bütüncül bir plan önem arz etmektedir.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.