“ARAÇLARIMIZ YOLDA KALACAK!”

Pandemi nedeniyle taşımacılık sektörünün oldukça zor günlerden geçtiğini belirten ETUS Başkanı Hakan Giyik, 10 aylık süreçte yaklaşık 12 Milyon TL zarar ettiklerini ifade etti. Kazanılan hasılatın mazot giderlerini dahi karşılamadığını söyleyen Giyik, “Kontak kapatmaya çok cesaretli değiliz belki ama mazot koyamayacağız ve inanın araçlarımız yolda kalacak.” ifadelerini kullandı.

“ARAÇLARIMIZ YOLDA KALACAK!”

Pandemi nedeniyle taşımacılık sektörünün oldukça zor günlerden geçtiğini belirten ETUS Başkanı Hakan Giyik, 10 aylık süreçte yaklaşık 12 Milyon TL zarar ettiklerini ifade etti. Kazanılan hasılatın mazot giderlerini dahi karşılamadığını söyleyen Giyik, “Kontak kapatmaya çok cesaretli değiliz belki ama mazot koyamayacağız ve inanın araçlarımız yolda kalacak.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Aralık 2020 Perşembe 06:28
“ARAÇLARIMIZ YOLDA KALACAK!”

Edirne Toplu Ulaşım Sistemi Kooperatif Başkanı Hakan Giyik, taşımacılık sektörünün yaşadığı sorunları aktarmak amacıyla basın toplantısı düzenledi. Kırklareli Ulaşım Kooperatifi Başkanı Ufuk Kan, Lüleburgaz 105 No’lu Şehiriçi Ulaşım Başkanı Ahmet Ersöz ve Uzunköprü Dantel Ulaşım Kooperatifi Başkanı Savaş Özen’in de katıldığı toplantıda konuşan Giyik, ETUS’un 10 aylık süreçte 12 Milyon TL zarar ettiğini ve artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade etti.

“ESNAFIMIZIN DESTEK ALMAMASI BİZLERİ DERİNDEN ÜZDÜ”

ETUS Başkanı Hakan Giyik, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Pazartesi günü esnaf destek paketiyle ilgili Cumhurbaşkanımızın bir açıklaması oldu. O açıklamadan sonra şahsi sosyal medya hesabımdan bir paylaşım yaptım. Bu paylaşımı ‘esnaf destek paketinden’ esnafımıza destek çıkmadığı için yaptım. Bu şartlarda artık araçlarımızı çalıştıramayacağımızı öngörüyoruz. Esnafımız zorunlu çalıştırılmasına rağmen destek almaması bizleri derinden üzdü. Dünya olarak zor günlerden geçiyoruz, keşke böyle bir şey yaşanmasaydı, böyle sıkıntılar çekmeseydi esnafımız. Şu anda herkes sıkıntıda ama bizim onlardan bir farkımız var; ücretsiz hizmet eden tek esnafız. Bugün vergimizi, sigortamızı, belediyeye olan borcumuzu ödeyemezken, yapılacak destek bizim için çok önemliydi. Kısıtlamalar olduğu için araç sayılarımızı düşürdük. Yolcu sayısı da düşük olduğu için yapılacak bir şey yok. Biz kooperatifler olarak mücadelemizi devletimizin görmesini istiyoruz. Gerçekten sıkıntılarımızı yetkililer anlarsa, bize de destek olunursa mutlu oluruz.” dedi.

“YAKTIĞIMIZ MAZOTU KARŞILAMIYOR”

Giyik, kazanılan hasılatın mazot giderlerini dahi karşılamadığını belirterek, “Daha önce yapılan çalışmalara istinaden beklentilerimiz oluştu. Ankara’da bizi ilgilendiren Bakanlıklara gittik. Oralardan hep destek sözleri aldık. Ekim ayında bir paket açıklanacağı söylendi. Daha sonra yine destekle alakalı bir genelgenin çıkacağı söylendi. Ama bugüne geldiğimizde tarafımıza hiçbir destek olmadı. İnanın şu anda araçlarımıza mazot koyamayacak durumdayız. Pandemi ilk başladığında yolcu sayımız 70 binlerden 2-3 binlere düştü. 40-45 gün boyunca öyle devam etti. O süreç içerisinde ciddi zararlar ettik. Daha sonra düzelmeler oldu. Ama yeniden hastalık artmaya başladı ve ikinci dalgayı yaşadık. Şu anda ikinci dalganın olduğu günlerde yolcu sayımız 7-8 bin civarında gidiyor. Bu sayıyı mevcut rakamlarla çarptığımızda çok komik rakamlar çıkıyor ve bu rakamlar, bizim yaktığımız mazotu karşılamıyor. Bu aracın arızası, lastiği, amortismanı var. Kaldı ki araçların şoförleri var. Şoförlerimize 10 aylık maaşlarının yarısını vermemişizdir. Şoförlerimizi kısa çalışmadan faydalandırıyoruz ama o süreler dolduğunda yerlerinde yeni şoför bulamıyoruz. Gerçekten sektör tıkanma aşamasına geldi.” ifadelerini kullandı.

“ARAÇLARIMIZI DURDURMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Pandemi süresince yaklaşık 12 Milyon TL zarar ettiklerini söyleyen Giyik, “10 aydan beri bizim kooperatifimizin 12 milyonluk bir zararı var. Kardan zararı katmıyorum. Sadece ödeyemediklerimizden bahsediyorum. Bunlar çığ gibi büyüyor. Bu sürecin Mayıs ayına kadar bu şekilde devam etmesi söz konusu. Ama biz mayıs ayına kadar dayanamayız diye düşünüyoruz. Acilen Cumhurbaşkanımızdan bizim gibi taşıma kooperatiflerini göz önüne alarak tekrar paket açıklamasını bekliyoruz. Bu destek açıklanmazsa araçlarımızı durdurmak zorunda kalacağız. Biz bugüne kadar kimseyi zor durumda bırakmadık. Devletimiz bizden ne istediyse yaptık.” şeklinde konuştu.

“ÖTV’SİZ YAKIT OLSA BELKİ ÇARKIMIZ DÖNER”

ÖTV’siz yakıt verilmesi durumunda bir nebze de olsa rahatlayacaklarını ifade eden Giyik, “Mazot fiyatları ortada. Kayıtlara baktığımda dün yaktığımız mazot 19 bin 800 TL; hasılat ise 21 bin TL. Şoförün maaşı verilecek, sigorta, vergi ödenecek, aracın arızası giderilecek. Bunları ödememiz için elimizde kalan para bin TL. Takdiri vatandaşlarımıza bırakıyorum. Yetkililer belgeli bir şekilde bu kayıtları bizden alabilirler. Bu dönemde ÖTV’siz yakıt verilebilir. ÖTV’siz yakıt olsa belki çarkımız döner, günümüzü geçiririz.” dedi.

“DEVLETİMİZ BİZE EL UZATSIN”

ETUS’un Edirne’de ciddi bir istihdam yarattığını vurgulayan Giyik, “Bugün Edirne’de ciddi bir istihdam yaratıyoruz. 470-480 kişilik bir aileyiz. Devletimizin istediği her şeyi yapıyoruz. Devletimiz de şu günlerde bize bir el uzatsın. Bizim çok büyük desteklerde gözümüz yok. Ayakta durabilmemiz, halkımızı mağdur etmememiz, çalışabilmemiz için bize el uzatsın. Yarın ETUS çalışmazsa; binlerce vatandaşımız mağdur olacak. Biz zaten mağduruz.” ifadelerini kullandı.

“KONTAK KAPATMAYA CESARETLİ DEĞİLİZ AMA…!”

Giyik, araçların yollarda kalabileceğinin de altını çizerek, “Pandemi başladığında yolcu sayımız 3 bin 400 kişiymiş. Biraz pandemi düzelmeye başladığında 11 bin kişiye çıkmışız, şu anda yine 8-9 binlere düştük. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı var ama biz çalışıyoruz. Son hafta sonu 3-4 bin TL mazot giderimiz var, 800 TL hasılatımız var. Bu nasıl olacak? Biz mi bilmiyoruz bu işi? Lütfen biri çıksın ve bize ‘bu iş böyle olur’ desin ama çalışarak desin. Ya da biz çalışamayacağız. Bu şartlarda çalışma şansımız yok. Kontak kapatmaya çok cesaretli değiliz belki ama mazot koyamayacağız ve inanın araçlarımız yolda kalacak. Mazot parasını ödeyemiyoruz şu anda. Yolda araç kalacak, yolcuları indirmek zorunda kalacağız. Bunlar hoş şeyler değil. Ama gerçekten işin içinden çıkamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Giyik’in ardından Kırklareli Ulaşım Kooperatifi Başkanı Ufuk Kan, Lüleburgaz 105 No’lu Şehiriçi Ulaşım Başkanı Ahmet Ersöz ve Uzunköprü Dantel Ulaşım Kooperatifi Başkanı Savaş Özen de yaşanan sorunlara ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Kerem Filiz


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.