AĞA’YA GÖRKEMLİ KARŞILAMA

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Ağası Seyfettin Selim düzenlenen tören ile karşılandı. 

AĞA’YA GÖRKEMLİ KARŞILAMA

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Ağası Seyfettin Selim düzenlenen tören ile karşılandı. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Temmuz 2018 Cumartesi 10:24
AĞA’YA GÖRKEMLİ KARŞILAMA

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Ağası Seyfettin Selim düzenlenen tören ile karşılandı.  Edirne Belediyesi önünde toplanan kortej ağayı karşılamak için davul ve zurna eşliğinde Talatpaşa Asfaltı’na kadar yürü. 
E fsanevi ağaya  altın kemerini takmadan önce konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Yağlı güreşin ve Kırkpınar’ın olmazsa olmaz 4 temel direği olduğunu belirtirken, “Bunların en başında pehlivan gelir. Ama yağlı güreş çadırını çatan 3 direğimiz daha vardır. Hangisini çekseniz yağlı güreş olmaz. Hangisini çekseniz Kırkpınar olmaz. Bunlar pehlivanlarımızı cesaretlendiren, aşka, şevke getiren cenk havası çalan davul-zurna ekibimizdir. Bunlardan biri Hz. Hamza’dan beri bu geleneği sürdüren pehlivanlarımızı dualayarak, salavatlayarak Er Meyadın’na; Kırkpınar Çayırı’na salan cazgırlarımızdır. Ve yine en önemlisi de pehlivanı, davul-zurnayı, cazgırı bütünleştiren, kişiliğinde yağlı güreşi temsil eden ağadır. 657 yıllık Kırkpınar çok ağalar gördü. Hepsine hizmetleri için teşekkür ediyoruz. Aramızda ayrılanlara rahmet diliyoruz. Çok ağamız geldi, çok ağamız geçti. Hepsinin kendince hizmetleri oldu. Ancak 657. Kırkpınar’ın tarihinde ilk defa bir ağa 2 altın kemeri almaya hak kazandı. O da Seyfettin Selim’dir. Kutluyorum kendisini. Bugün 657. Kırkpınar’ın açılış gününde, güreşlerin başlangıç gününde 657 yıllık bu destanda bir ilki yaşıyoruz. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’e 657. Kırkpınar’ın altın kemerini takarken; göğsüne bir şeref madalyası olarak üçüncü altın kemeri takıyorum. İnşallah üçüncü altın kemeri de ebediyen almak Seyfettin Selim kardeşime nasip olur. Hayırlı olsun.” Diye konuştu. 
Ağa karşılama programının sona ermesiyle kortej Edirne Belediyesi Binası’nın önüne gelerek Edirne Valisi Günay Özdemir’i karşıladı. Ardından kortej Atatürk Anıtı’na giderek, burada anıta Kırkpınar çelengini koydu ve saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Kortej son olarak Pehlivan Mezarlığı’na giderken, Kıyık Yeni Cami İmamı Recep Çermaoğlu pehlivanların kabrinde dua okudu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.