AKADEMİK YIL AÇILDI

Trakya Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un da katıldığı törenle açıldı. Balkan Kongre Merkezi’ndeki törende konuşan Meclis Başkanı Prof. Dr. Şentop, “Cehaletin, önyargının, boşvermişliğin, umursamazlığın kapılarını da ebediyyen kapatmayı unutmayalım. Bunu yapabileceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

AKADEMİK YIL AÇILDI

Trakya Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un da katıldığı törenle açıldı. Balkan Kongre Merkezi’ndeki törende konuşan Meclis Başkanı Prof. Dr. Şentop, “Cehaletin, önyargının, boşvermişliğin, umursamazlığın kapılarını da ebediyyen kapatmayı unutmayalım. Bunu yapabileceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Eylül 2019 Cumartesi 08:23
AKADEMİK YIL AÇILDI

Trakya Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı, Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un yanı sıra, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne ve Tekirdağ Milletvekilleri, İl ve ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.

Akademik Yıl Açılış Töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer şefliğinde Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası vermiş olduğu konserle kulakların pasını sildi. Orkestraya Ünlü Klarnet Virtüözü Serkan Çağrı da eşlik ederken; konser sonunda tüm salon orkestra ve Çağrı’yı ayakta alkışladı. Sonrasında Trakya Üniversitesi tanıtım filmi gösterildi.

TABAKOĞLU: “ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI 4 BİN 400’E ULAŞTI”

Ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi’yle ilgili birçok bilgi veren Rektör Tabakoğlu, şehirle üniversitenin arasında bağlantı kurduklarını belirtti. Ayrıca 3+1 eğitim sistemine geçtiklerini ve bu sistemle beraber meslek yüksek okulundaki öğrencilerin son dönemini sahada işi öğrenerek geçirdiğini söyleyen Rektör Tabakoğlu, öğrencilerin yüzde 50’sinin bu sayede mezun olmadan iş bulduğunu ifade etti. Göreve geldiklerinde bin 700 kadar uluslar arası öğrenci bulunduğunu belirten Rektör Tabakoğlu, şu anda 4 bin 400 sayısına ulaştıklarını belirtti.

ŞENTOP: “BU ŞEHİRDE ÜNİVERSİTE OKUMAK DEĞERLİ BİR TECRÜBEDİR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, burada yaptığı konuşmada, “Bir defa başkent olan şehir, bunu unutmaz, daima başkent kalır, mealinde bir söz var. Şurası açık ki; Edirne, Balkanlardan İstanbul’a ve Anadolu’ya geçişteki başkentimiz olarak siyasal ve tarihsel hafızamızda değerli bir yere sahip. Unutmayalım ki; İstanbul’un fethi buradan, yani Başkent Edirne’den yola çıkan genç Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleştirilmiştir. Ve yine unutmayalım ki; Edirne, İstanbul’un fethinden sonra da bir süre Başkent olmayı sürdürmüş bir şehrimizdir. UNESCO Dünya Mirası şehirlerinin, metrekareye düşen tarihi eser bakımından ilk sıralarda yer alan Edirne, geçmişin görkemli anıtsal yapılarını, tarihi dokusunu çok şükür bugün de muhafaza eden nâdir şehirlerimizden birisidir. Nehirlerin, tarihin, coğrafyanın, kültürün, mimarinin cömertçe kendisini sunduğu bu şehirde üniversite okumak, bu havayı teneffüs etmek, kuşkusuz değerli bir tecrübe, kıymetli bir zaman aralığıdır.” dedi.

ŞENTOP: “ 2002’DE 76 ÜNİVERSİTE VARDI; ŞİMDİ 207”

Prof. Dr. Şentop, Trakya Üniversitesi’nden övgüyle bahsederek, “1982’de kurulan ve üniversite kavramının içeriğini sağlık başta olmak üzere bilimin birçok şubesiyle dolduran Trakya Üniversitesi; şehrin tarihsel hafızası ve değerli coğrafî kültürel hinterlandı ile uyum içinde akademik ve bilimsel hizmet üreten değerli bir Üniversitemizdir. Eğitim, özellikle de üniversite eğitimi bugünkü modern dünyanın; hem prestij bakımından hem de teorik ve pratik toplumsal gereklilik bakımından olmazsa olmaz temel kurumudur. Akademik camianın ve gençlerimizin yakından müşahade ettiği gibi bugün ülkemizde son yirmi yılda açılan üniversite ve yüksek okulların sayısı, bu alandaki nitel ve nicel atılımlar, cumhuriyet tarihimizin bütünü içinde özel ağırlıklı bir yere sahiptir. 2002’de 76 üniversite vardır. Şu anda ise 202 devlet ve vakıf üniversitemiz ve 5 de meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 207 üniversitemiz var. Her alanda olduğu gibi bu alanda da elbette eleştiriler yapılabilir ve yapılmalıdır da. Ama bu tartışmalar, benim de hukuk bilimi alanında bir üyesi olduğum akademik dünyanın temel hakikatini değiştirmez.” ifadelerini kullandı.

ŞENTOP: “EDİRNE BİRÇOK DEĞERE SAHİP”

Edirne’nin birçok değere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şentop, “Edirne’de bir dönem üst düzey sağlık hizmetlerinin sunulduğu Şifahâne var. O Şifahâne ki müzikle tedavi gibi bir metot bile ta o zaman yürürlüğe girmiş. Biliyorsunuz bugün bu değerli eserimiz bir müze olarak bizi geçmişe götürüyor. Edirne’de Dünyanın sayılı anıt eserlerinden Selimiye gibi bir mimari şaheser var. Muhteşem köprüler var, kervansaraylar var, dinî mimarinin, sivil mimarinin harika örnekleri var. Edirne’ye mahsus değerli el sanatları var. Ve işte Anadolu ve Balkanlar başta olmak üzere uluslararası binlerce üniversite öğrencisine hizmet veren Trakya Üniversitemiz var. Her türlü sosyal ve fizik altyapıya sahip bu üniversitemizin değerini bilelim. Elbette Üniversite yönetimi de heyecan, umut, iyimserlik dolu siz gençlerimizin değerini bilecek ve Türkiye’miz için hep birlikte iyilik, merhamet ve insanlık için umut dolu bir geleceği birlikte inşâ ettik, ediyoruz ve hep edeceğiz.” şeklinde konuştu.

ŞENTOP: “CEHALETİN KAPILARINI EBEDİYYEN KAPATALIM”

Bugün bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu belirten Prof. Dr. Şentop, “Dünyanın bütün kütüphaneleri, güncel bilgi akışları… Her şey cebimizde. Birkaç tuşla eskiden hayâl edemeyeceğimiz hızda bilgiye ulaşmak mümkün. Ama aynı zamanda korkunç bir bilgi kirliliği ve bilgi çöpünün de merkezi orası. Çöpleri ayıklayıp gerçek bilgiye ulaşmak, doğru analizler yapmak büyük çaba istiyor. ‘Usul esasa mukaddemdir’ diye bir ilke var. Demek ki öce doğru usulü, yöntemi öğreneceğiz, sonra içerikle ilgileneceğiz. Sonrası kendiliğinden gelir. Bilgiyi ayıklamayı bilmiyorsanız, bilgi sizi yutar. O yüzden zaman kaybını önlemek, yanlış yollara girmemek için, önce yöntem, önce metodoloji. Üniversitelerimiz temelde bunu verir ve bunun üzerine sağlıklı bilgi inşâ edilir. 2019-2020 Akademik yılın açılışını yaparken; Cehaletin, önyargının, boşvermişliğin, umursamazlığın kapılarını da ebediyyen kapatmayı unutmayalım. Bunu yapabileceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Tabakoğlu, Meclis Başkanı Prof. Dr. Şentop’a hediyelerini sundu ve protokol üyelerinin hep beraber fotoğraf vermesinin ardından açılış töreni son buldu.

Kerem Filiz


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.