AKARYAKIT İSYANI !

Son dönemde ard arda gelen akaryakıt zamları, taksiciden- minibüsçüye, otobüsçüden – kamyoncuya, çiftçiden- okul servisçisine tüm sektörleri zora soktu. Şoför esnafı kazandıkları parayı akaryakıta yatırmaktan, evlerine ekmek götüremez, kredi taksitlerini ödeyemez hale geldiğinden dert yanarken, üreticiler zamların bu şekilde devam etmesi halinde tarlalarına ürün ekemeyeceklerini belirttiler.

AKARYAKIT İSYANI !

Son dönemde ard arda gelen akaryakıt zamları, taksiciden- minibüsçüye, otobüsçüden – kamyoncuya, çiftçiden- okul servisçisine tüm sektörleri zora soktu. Şoför esnafı kazandıkları parayı akaryakıta yatırmaktan, evlerine ekmek götüremez, kredi taksitlerini ödeyemez hale geldiğinden dert yanarken, üreticiler zamların bu şekilde devam etmesi halinde tarlalarına ürün ekemeyeceklerini belirttiler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Aralık 2017 Salı 10:15
AKARYAKIT İSYANI !

    Edirne'de şehirlerarası taşımacılık yapan firmalar, taksici, minibüsçü, kamyoncu ve servisçi esnafı akaryakıta son dönemde gelen zamlarla birlikte para kazanmak bir yana, borçlarını ödeyemediklerini dile getirdiler.
ALTUNHAN, “HERKEZ FELÇ OLDU”
Edirne'de şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan Altunhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunhan, ulaşım sektöründe başta akaryakıt olmak üzere tüm girdilere ardı ardına yapılan zamların sektörde herkesi felç ettiğini ifade ederek, “Bizim sektörümüz akaryakıta bağlı ve bundan çok etkileniyor. Dövizdeki artış akaryakıtı, lastik fiyatlarını kısacası tüm girdilerimizi etkiliyor. Birkaç ay önce 700 bin lira olan otobüs, bugün 1 milyon liranın üzerine çıktı. Bizler şirket olarak eski birikimlerimizle bu işi sürdürmeye çalışıyoruz. Yoksa bu maliyetlerle, taşımacılık yapılacak iş değil. Edirne – İstanbul arası bakanlığın vermiş olduğu fiyat 57 TL, bu fiyata kimi taşıyabiliriz? Halkımızı düşünerek bu rakamı uygulayamıyoruz” dedi.
GİYİK, “KONTAK KAPAMA NOKTASINA GELDİK”
Edirne şehir içi toplu ulaşım hizmetini sağlayan Edirne Toplu Ulaşım Sistemi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik, son aylarda dövizde yaşanan ciddi artışın ulaşımda akaryakıt, yedek parça ve lastik fiyatlarını aşırı etkilediğini belirterek, “Döviz artışı ulaşımdaki tüm girdi maliyetlerini etkiliyor. Fakat son dönemde en büyük artışı motorin gördü. Motorindeki bu öngörülemeyen artış bizleri ciddi anlamda zora soktu ve kontak kapama noktasına geldik. Bu sorun sadece bizim değil, ülke genelinde şoför esnafının sorunu. Bu sıkıntının çözümü adına yetkililerden yardım ve destek bekliyoruz” dedi.
MUHTAR EKİCİ,” MAZOT ZAMMI KÖYLÜNÜN BELİNİ BÜKTÜ”  
Edirne Merkez Musabeyli Köy Muhtarı Kamil Ekicin, mazot zamlarının köylülerin belini büktüğünü ve çiftçileri toprağından soğuttuğunu belirterek,” Eskiden girdi fiyatlarının değişmez bir oranı vardı bir kilo buğdayın fiyatı bir kilo gübre, bir  litre mazota eşitti. Şimdi ise  altı kilo buğday satıp ancak  bir litre mazot alabiliyoruz. İki kilo buğdayla  bir kilo gübre alınabiliyor. Bu konuda başımdan geçen bir durumu anlatayım. 1991 yılında bu hükümet dönemi öncesi 4,5 ton buğday sattım. Sattığım ürünün parasıyla  iki ton mazot aldım.6 teneke motor yağı, bir teneke gres yağı  bir teneke de  10 numara yağ aldım  ayrıca  iki kişi bir güzel karnımızı doyurduk.  Aynı oranda buğdayla şimdi  750 kilo  mazot alınabiliyor bu arada ne kadar fark olduğunu gösteriyor. Bu durumda çiftçinin haline siz düşünün” dedi
MUHTAR YETKİN, “KÖYLÜ EKİM YAPAMAYACAK”
Son günlerde birbiri ardına gelen mazot zamlarına köy muhtarları tepki gösteriyor. Tam ekim sezonunda mazot ve gübreye büyük zam geldiğini belirten Edirne Köşen Köyü Muhtarı Mustafa Yetkin” Her ne hikmetse çiftçilerimizin ekim zamanı geldiğinde bir bakıyoruz,   zamlar birbiri ardına geliyor. Bu arada en büyük girdimiz olan mazota son aylarda zam üzerine zam geldi. Mazotun litresi 5 lirayı aştı beş lira yedi kuruşa yükseldi. Akaryakıt zamlarının nerede duracağı belli değil. Bu fiyatla akaryakıt alarak ürününü ekecek olan üreticilerimizin sattığı ürünü iki yıldır yerinde sayıyor. Tarımla geçimini sağlayamayanlar  ilimizden göç ediyor.. Bu koşullarda çiftçilerimiz nasıl ekim yapabilecek” dedi
“2-3 YILDA BİR ZAM ALIYORUZ, AMA MAZOT SÜREKLİ ARTIYOR”
     Çınaraltı Taksi Durağı'nda Taksi Şoförlüğü yapan Tamer Bey, 2-3 yılda bir tarifelerine zam aldıklarını ancak mazotun sürekli zamlandığını belirterek, “Fiyat tariflerimiz aynı ama akaryakıta sürekli zam geliyor. Çok zorlanıyoruz. Benzinliğe her gittiğimizde fiyatı farklı görüyoruz. Taksiciler çok zor durumda. 2-3 yılda bir taksiciler zam alıyor, ancak mazot neredeyse her hafta zamlanıyor. Mazot düşük fiyatta olursa, biz de müşteriyi daha ucuza taşırız. Böylece müşteri de memnun kalır. Servisçiler, taksiciler, çiftçiler mazotu daha ucuza kullanırsa, hem halk tarafından çok büyük memnuniyetle karşılanır hem Dinamobet de meslek gruplarımız açısından.” dedi.
     KAMYONCU ESNAFI, “ÇALIŞMASAK DAHA İYİ”
     Edirne Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Dilaver Kentikoğlu, mazot fiyatının artışından dolayı çok zor durumda olduklarını söyleyerek, “Mazota sürekli zam gelmesinden dolayı biz çok zor durumdayız. Eskiden İstanbul'daki bir iş için 1500 liraya anlaştığımız zaman bize 1000 lira kalıyordu. Şimdi İstanbul'a gittiğimiz zaman 500 lira kalıyor. Bu 500 liranın 200 lirası da KDV oluyor. Bize 300 lira kalıyor. 3 gün uğraşıyoruz ve elimize geçen para bu. Kontak açmaya halimiz kalmadı. Gitsek bir türlü, gitmesek bir türlü. Şuanda mevcut şartlarda çalışmasak daha iyi. Mazot 2,5-3 lirayken aynı fiyatla İstanbul'a gidiyorduk şuanda da aynı fiyata gidiyoruz. Mazota zam gelmesi demek, her şeye zam gelmesi demek. Sıkıntımız çok büyük. Mazot bazı meslek gruplarına indirimli verilmeli. Biz bunu çok fazla istiyoruz. Çünkü çok zor durumdayız.” ifadelerini kullandı. 
ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI KILIÇ, “ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ”
Son dönemde akaryakıta gelen ciddi artışın şoför esnafının belini büktüğünü belirten Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, “Taksici, Minibüsçü, Biçerdöverci kısacası tüm esnafımız son dönemde akaryakıt fiyatlarına gelen ciddi fiyat artışlarıyla zor günler yaşıyor. Arkadaşlarımız aynı fiyatlarla iş yapıp geçinmeye çalışırken, akaryakıt başta olmak üzere tüm girdilerimiz sürekli artıyor. Zor günler yaşayan şoför esnafımız için yetkililerden ilgi alaka ve destek bekliyoruz” diye konuştu.
ERÇETİN, “ÇALIŞIRKEN BATIYORUZ”
     Edirne Servis Araçları Odası Başkanı Nezahattin Erçetin, gelen zamlardan dolayı çalışırken batma noktasına geldiklerini belirterek, “Mazot zamlarından dolayı herkes rahatsız durumda. En çok bize yansıyor bu mazot zamları çünkü biliyorsunuz, biz yılda bir kere zam alıyoruz. Biz bu gelen zamları vatandaşa yansıtamıyoruz. Kendi cebimizden vermek zorunda kalıyoruz. Şuanda batma noktasındayız. Çalışırken batıyoruz, çalışırken yok oluyoruz. Temmuz ayında yüzde 5-8 arasında bir zam aldık ama şuanda mazota hemen hemen yüzde 50 zam geldi. Çok mağdur durumdayız.” dedi.
 ZİRAAT ODASI, “ÇİFTÇİ AÇISINDAN CAN YAKICI BİR DURUMA GELDİ”
     Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, mazot fiyatlarının çiftçi açısından can yakıcı bir duruma geldiğini belirterek, “ 1 yıl öncesiyle kıyasladığımızda mazota sürekli gelen zamlardan dolayı çiftçi çok zor duruma girdi. Nerdeyse yüzde 30-35 zam geldi. İşin en enteresan tarafı da çiftçinin ürettiği ürünün fiyat artışlarında her türlü önlemi alan Bakanı, Başbakanı, Cumhurbaşkanı ne hikmetse akaryakıtla ilgili hiçbir şey yapmıyor. Otomatik bir fiyat artışı, bizim yapabileceğimiz bir şey yok, diyorlar. Gelen zamlardan daha çok hiçbir önlem alınmaması, hiçbir şey söylenmemesi bizleri üzüyor. Siyasetçi ağzından çıkan kelimelere dikkat etmeli. Hele hele ülkeyi yöneten insanlar çok ama çok dikkat edecek. Başbakan Binali Yıldırım'ın 1 yıl önce 'Deponun yarısı da bizden' dedi. Resmen biz kendimizi dalga geçilmiş ve kandırılmış hissediyoruz. Başarı elde edip seçim kazanmak için bu şekilde yalan vaatleri devleti idare eden insanlar söylememeli. 'Deponun yarısı da bizden' dedi, ama depo bitti, onun yarısı da zamlarla bitti. Üreticiye kendi insanına sırtını dönmüş bir siyasi iktidar var. Mazot fiyatları gerçekten can yakıcı bir duruma geldi. Zor durumdayız ancak önümüzdeki dönem tarlaya girdiğimiz zaman daha da zor duruma düşürecek bizi. İlerleyen dönem için de tamamen karanlık bir dönem gözüküyor. Biz derdik ki; her karanlığın sonunda bir aydınlık vardır ama bu karanlık daha da karanlığa bürünecek gibi. Önceki iktidarlar akaryakıta gelen zamları, çiftçinin ürettiği ürünlere zam yaparak gideriyorlardı. Bu dönem maalesef böyle bir şey düşünülmüyor. Mutlaka ve mutlaka bu ülkede tarım mazotu diye bir şey olmalı. Buna göre bir fiyat uygulanmalı.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.