“ALTIN ÜÇGEN GEÇMİŞTEKİ GÖRKEMİNE KAVUŞACAK!”

‘Sinan’ın Dehası’ temalı 431’inci Mimar Sinan’ı Anma etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan Heykeli’ne çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Burada konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Önümüzdeki dönem Selimiye Rekreasyon Projesi ile Yemiş Kapanı Hanı Akreopark Projemizi ve Orduevi Kavşağı’ndan başlayarak Ziraat Bankası Kavşağı’na kadar gidecek olan Cumhuriyet Meydanı Projemizi tamamlayarak, bu muhteşem bölgeyi, Edirne’nin altın üçgenini geçmişindeki görkemine ve geleceğe umut vadeden bir hale dönüştüreceğiz.” dedi.

“ALTIN ÜÇGEN GEÇMİŞTEKİ GÖRKEMİNE KAVUŞACAK!”

‘Sinan’ın Dehası’ temalı 431’inci Mimar Sinan’ı Anma etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan Heykeli’ne çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Burada konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Önümüzdeki dönem Selimiye Rekreasyon Projesi ile Yemiş Kapanı Hanı Akreopark Projemizi ve Orduevi Kavşağı’ndan başlayarak Ziraat Bankası Kavşağı’na kadar gidecek olan Cumhuriyet Meydanı Projemizi tamamlayarak, bu muhteşem bölgeyi, Edirne’nin altın üçgenini geçmişindeki görkemine ve geleceğe umut vadeden bir hale dönüştüreceğiz.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Nisan 2019 Çarşamba 09:26
“ALTIN ÜÇGEN GEÇMİŞTEKİ GÖRKEMİNE KAVUŞACAK!”

Edirne Belediye Başkanlığı’nca, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği öncülüğünde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimar Sinan Ortaokulu, Edirne Makine Mühendisleri Odası, Edirne İnşaat Mühendisleri Odası, Edirne Kent Konseyi ve Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Sinan’ın Dehası’ temalı 431’inci Mimar Sinan’ı Anma Etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan Heykeli’ne çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Çelenk sunma töreninde Tiyatro Sanatçısı Burak Gündoğdu, Mimar Sinan kılığında halka seslendi. Sonrasında Bir Dâhinin Gölgesinde Mimar Sinan Akıl ve Zeka Oyunları Mangala Turnuvası, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Binası’nda gerçekleştirildi.

KURU: “BİR ŞEYLER YANLIŞ GİDİYOR DEMEKTİR”

Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı Serap Kuru burada yaptığı konuşmada, “Mimar Sinan’ı anmak ve onu anlamak adına yaptığımız bu etkinlikler hep devam edecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ancak onun şaheseri Selimiye Camii için hazırlanan Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesini geçen bu zaman zarfında sonuçlandıramıyorsak, içinde bulunduğumuz bu alanı Sinan’a ve Selimiye’ye yakışır bir hale getiremiyorsak, ilimizi ve Selimiye’yi görmeye gelen misafirlerimize bu alanı bu şekilde gösteriyorsak, geçen yıl söylediklerimizi bu yıl yinelemek zorunda kalıyorsak, bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Dünya yapı sanatının büyük dehası ve başmimarımız Mimar Sinan’ı vefatının 431’inci yılında saygıyla anıyoruz. Başta karar vericiler olmak üzere herkesi O’nun kültürümüze ve uygarlık tarihine bıraktığı eserlerine, başta Selimiye olmak üzere sahip çıkmaya davet ediyoruz.” dedi.

ÇOLAK: “SİNAN’IN USTALIK ESERİNE YAKIŞIR BİR DÜZENLEMEYE KAVUŞMALIDIR”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Nihat Çolak, Mimar Sinan’ın birçok mimarlık ve mühendislik örnekleri bıraktığını belirterek, “Bunları korumak ve gelecek nesillere aktarmak bizim görevimizdir. Ancak günümüze ulaşan eserlerinin bazılarının sahiplenilmediğini, gerekli ilgi görmediğini ve kaderine terk edildiğini görüyoruz. Bunlardan birisi de Edirne’nin su ihtiyacı için yapılan Taşlımüsellim Su Yolu’dur. Selimiye alanının düzenlenmesinin yapılmaması üzüntü vericidir. Selimiye’ye gölge düşürecek Yemiş Kapanı Hanı’nın ihyası ısrarından vazgeçilmeli, bir an önce Selimiye Camii çevresi Sinan’ın ustalık eserine yakışır bir düzenlemeye kavuşmalıdır.” ifadelerini kullandı.

GÜRKAN: “SADECE EDİRNE BELEDİYESİ’NİN SORUMLULUĞUNA MI AİT?”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “Hem Edirne’nin hem de Türk mimari sanatının ve aynı zamanda da dünyada birçok mimara emsal, örnek olmuş Mimar Koca Sinan’ın en önemli eserinin önündeyiz. Selimiye’nin hemen önünde 3,5 yıldır kazıları yapılan ve 1,5 yıldır hiçbir şey yapılmadan duran bu alan, bu metruk alan sadece Edirne Belediyesi’nin sorumluluğuna mı ait? Buna bir bakmak, bunu tarafsız bir gözle değerlendirmek lazım. Kuşkusuz biz bu bağlamda Edirne Belediyesi olarak bu sorumluğun farkındayız. Göreve geldiğimde özellikle Yemiş Kapanı’nın bulunduğu alanda 12 tane sondaj kuyusu açılmış, etrafı tahta perdelerle çevrilmiş ve yaklaşık 1,5- 2 yıldır öylece duruyor haldeydi. ‘Nedir bu?’ diye sorduğumuzda; ‘Burada UNESCO kapsamında bir rekreasyon projesinin yapıldığı ama Koruma Kurulu’nun sondaj kazısı istediği; sondaj kazısı da yapıldıktan sonra kurtarma kazısı istediği, belediyenin itiraz ettiği, kurulun ısrar ettiği ve Ankara Yüksel Kurulu’na giderek yaklaşık 2 yıldır bu şekilde beklemişti. Buna bir çözüm bulmak gerekiyordu. Bunu böyle stabil halde bırakmak ne Sinan’a ne de Selimiye’ye ne de insanlığa yakışan bir davranıştı. Biz de harekete geçtik, kurulla konuştuk ve kurtarma kazısının yapılması kararına uygundur, dedik. Ardından dönemin Edirne Valisi’nin desteğiyle ama tamamen Edirne Belediyesi’nin imkanlarıyla, ekonomik katkılarıyla ve Edirne Müze Müdürü’nün başkanlığında kurtarma kazısına başladık. Türkiye’de ilk kurtarma kazısı yapan belediye olarak 14-15 ay gibi kısa bir sürede kurtarma kazısını bitirdik. Bu arada revize ettiğimiz, yenilediğimiz rekreasyon projesi de bir taraftan yürüyordu elbette. Kurtarma kazımız bitip, han temelleri ortaya çıkınca yeni bir değerlendirme yapmak gerekiyordu. Burada iki projeyi eş zamanlı olarak yürütmeye başlamıştık. 1- Selimiye’nin etrafını 360 derece çeviren bir rekreasyon projesi. 2- Yemiş Kapanı Hanı Kurtarma Kazısı.” şeklinde konuştu.

GÜRKAN: “DAHA NE YAPABİLİRDİK?”

Başkan Gürkan, ihya çalışmasının olmaması yönünde fikir beyan ettiklerini dile getirerek, “Biz de Sayın Cumhurbaşkanı’nın İstanbul için ifade ettiği o meşhur söz olan,   ‘İstanbul'un siluetini biz mahvettik’ sözünün Edirne’de de yaşanmaması için Selimiye’nin önünde herhangi bir ihya çalışmasının olmaması gerektiği fikrini savunduk. Bu konuda otorite olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ı davet ettik, bir toplantı için. Burayı da ziyaret etti. Ve asla böyle bir ihya çalışmasının olmaması gerektiğini söyledi. Ardından ülkemizde ikinci bir otorite olan Prof. Dr. Metin Sözen’i davet ettik. Metin Hoca da gezdiğinde aynı fikri ifade etti. Ve bu görüşlerin ardından Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da Yemiş Kapanı Hanı’nın bir arkeopark olarak değerlendirilmesi başlangıcı noktasında Koruma ve Konservasyon Kararı verdi. Rekreasyon Projemiz onaylandı. Sadece malzeme seçimine kaldı bu iş. Biz tam bu aşamadayken Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara yüksek kurula itiraz etti. Bu Yüksel Kurul, nedenini açıklamadığı, hiçbir gerekçe sunmadığı bir kararla Edirne Bölge Kurulu’nun Koruma ve Konservasyon Kararı’nı iptal etti. Dolayısıyla Rekreasyon Projesi’nin uygulanması da durdurulmuş oldu. Ne zaman oluyor bu? Yaklaşık 1,5 yıl önce. Bununla ilgili gerekli görüşmeleri ve çalışmaları yaptık. Ama bir mesafe alamadık. Ardından geçtiğimiz ay ilimize gelen Sayın Cumhurbaşkanımıza hoş geldin karşılamasına gittiğimde konuyu arz ettim. Selimiye Rekreasyon Projesi ve Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili hazırladığımız dosyayı da kendisine takdim ettim. Ve Selimiye’nin hepimizin tacı; Edirne’nin de baş tacı olduğunu kendilerine ifade ettim. Şimdi o değerlendirmeyi bekliyoruz. Diğer taraftan da Yüksek Kurulun iptal etmiş olduğu Edirne Koruma Bölge Kurulu’nun Koruma ve Konservasyon Kararı’nı iptal kararı için de Edirne İdare Mahkemesi’ne açmış olduğumuz dava devam ediyor. Şimdi ben size sormak istiyorum; Edirne Belediyesi’nin bundan başka yapabileceği bir şey var mıdır? Bunu bilen varsa söylesin ben bunu da yapmaya hazırım.” ifadelerini kullandı.

“ALTIN ÜÇGEN GEÇMİŞTEKİ GÖRKEMİNE KAVUŞACAK”

Söz konusu projenin bugüne kadar 4-5 ödüle layık görüldüğünü aktaran Gürkan, “Demek ki doğru bir proje yapıyoruz. Bu kadar farklı kurumlar bir projeye ödüller veriyorsa demek ki doğru bir proje yapıyormuşuz. Elbette Selimiye’yi böyle bırakmayacağız. Selimiye Edirne’mizin baş tacı. Türk-İslam Mimarisinin zirve noktası. Böyle bir şehir, dünyayı bilmiyorum ama Türkiye’de yok. Bu dönem umut ediyorum ki doğru olan karar çıkacak.  Selimiye Rekreasyon Projesi ile Yemiş Kapanı Hanı Akreopark Projemizi ve Orduevi Kavşağı’ndan başlayarak Ziraat Bankası Kavşağı’na kadar gidecek olan Cumhuriyet Meydanı Projemizi tamamlayarak, bu muhteşem bölgeyi, Edirne’nin altın üçgenini geçmişindeki görkemine ve geleceğe umut vadeden bir hale dönüştüreceğiz. Bunu hep beraber yapacağız.” dedi.

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından Tiyatro Sanatçısı Burak Gündoğdu burada Mimar Sinan kılığında halka seslendi. Sonrasında Bir Dâhinin Gölgesinde Mimar Sinan Akıl ve Zeka Oyunları Mangala Turnuvası, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Binası’nda gerçekleştirildi.

Kerem Filiz


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.