ANIZ YAKANLAR CEZALANDIRILMALI

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, anız yakmanın doğaya büyük zararlar verdiğini ifade ederek, “Anız yakarların büyük kısmına maalesef ceza yazılmıyor. Jandarmamız bu konuda vatandaşa iyi niyet gösteriyor ama bu iyi niyet kötüye kullanılıyor” şeklinde konuştu.

ANIZ YAKANLAR CEZALANDIRILMALI

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, anız yakmanın doğaya büyük zararlar verdiğini ifade ederek, “Anız yakarların büyük kısmına maalesef ceza yazılmıyor. Jandarmamız bu konuda vatandaşa iyi niyet gösteriyor ama bu iyi niyet kötüye kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Temmuz 2021 Cuma 06:44
ANIZ YAKANLAR CEZALANDIRILMALI

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, buğday hasadının bitmesinin ardından anız yangınlarının da artmaya başladığını bildirdi. Çiftçileri uyaran Göbel, “Anızları yakmayın. Topraktaki mineralleri ve buradaki canlıları yok ediyorsunuz” dedi.

Havaların ısınmasıyla küçük çapta yangınlar yaşanmaya başlandı. Çatı yangınları, anız yangınları, trafo yangınları bunlardan bazıları. İtfaiye Müdürü Göbel, havaların ısınmasıyla birlikte çatılarda meydana gelen yangınlarda artışa dikkat çekti. Çatıların yapılırken yanıcı madde kullanılmamasında fayda olacağı uyarısında bulunan Göbel, “Eskiden çatılarımızda geleneksel kiremitler kullanılıyordu. Şimdi çatılar çabuk tutuşabilen maddelerle kaplanıyor. Bu da çatılarda istemediğimiz tutuşmalara neden olmakta” dedi.

ANIZ YANGINLARINA DİKKAT

Buğday hasadının bittiğini hatırlatan Göbel, “Hasat bitti. Orman köylerinde az miktarda hasadı yapılacak yerler var. Biz itfaiye olarak bunları da takip ediyoruz. Çiftçilerimiz tarladan ürünü almayı düşünüyor. Ardından kalan toprağı ve tarladaki canlıları düşünen yok. Ürününün hasat eden çiftçi anızını yakarak, tarladaki canlıları ve toprak için önemli mineralleri de yakıyor. Anızın yakılmaması gerekli.  Bilerek yakılan anızların yanında araçlardan atılan sigara izmariti ve cam şişelerde anız yangınlarına neden olmakta. Bu konuda da duyarlı olunmasını tavsiye ediyorum. Araçlarımızdan sigara ve cam şişeleri atmayalım. Hatta sigara içilmemesini öneriyorum. 80 kilometre hızla giden bir araçtan atılan sigara 6 metrekarelik alandaki yanıcı maddenin yanmasına neden oluyor” dedi.

Üreticinin hasadını bitirmesini hemen ardından tarlasının çevresini sürmesi gerektiğini diye getiren Göbel, “Bu şekilde sizin tarlanızda çıkan yangın yan tarlaya geçmeyecektir. Yada yan tarladaki yangın sizin taryanıza ve buradan da diğer tarlalara geçmeecektir. Tarlanızın çevresini 1-2 metre sürersek yangınların yayılmasının önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.

JANDARMANIN İYİ NİYETİ KÖTÜYE KULLANILIYOR

İtfaiye olarak anız yangınına müdahale ettikten sonra tutanaklarını tutup, olay yerinden ayrıldıklarını hatırlatan Göbel, “Anız yakmanın cezası var. Ama bu cezayı yazacak kurum Jandarma. Bizim böyle bir yetkimiz yok. Hala tarla sahiplerinin anızları yaktığına şahit oluyoruz. Jandarma ceza kesmekle mükellef. Ama jandarma iyi niyetli davranıyor. Bu iyi niyette kötüye kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.