“ARTIK YETER!”

Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Kadın, Aile, Üretim ve Girişimcilik Merkez olması için bir fonksiyon değişikliği talebinde bulunduklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Teklifimiz Kurul gündemine alındı ama yukarıdan bir yerlerden gelen talimat ile gündemden çıkarıldı. Bunu Edirne Halkı adına Edirneli kadınlar adına şiddetle kınadığımı bildirmek istiyorum. 30 yıl metruk kalan bir yeri Edirne Belediyesi olarak restore etmekle bu halka, bu topluma kazandırmakla suç mu işledik?  Orasının hangi amaçla kamulaştırılmaya çalışıldığını, nikah yapma imkanının neden alındığını, hepsini anlatacağım. Kamuoyu bilsin. Bugüne kadar kavga olmasın, kurumlar çatışmasın, Edirneliler zarar görmesin diye ses çıkarmadım. Ama yeter.”  ifadelerini kullandı.

“ARTIK YETER!”

Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Kadın, Aile, Üretim ve Girişimcilik Merkez olması için bir fonksiyon değişikliği talebinde bulunduklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Teklifimiz Kurul gündemine alındı ama yukarıdan bir yerlerden gelen talimat ile gündemden çıkarıldı. Bunu Edirne Halkı adına Edirneli kadınlar adına şiddetle kınadığımı bildirmek istiyorum. 30 yıl metruk kalan bir yeri Edirne Belediyesi olarak restore etmekle bu halka, bu topluma kazandırmakla suç mu işledik?  Orasının hangi amaçla kamulaştırılmaya çalışıldığını, nikah yapma imkanının neden alındığını, hepsini anlatacağım. Kamuoyu bilsin. Bugüne kadar kavga olmasın, kurumlar çatışmasın, Edirneliler zarar görmesin diye ses çıkarmadım. Ama yeter.”  ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Mart 2021 Perşembe 06:58
“ARTIK YETER!”

Edirne Belediye Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı, dün Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantı öncesinde gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Elektrik Fabrikası’nda bir fonksiyon değişikliği talebinde bulunduklarını ancak talebin kurul gündeminden çıkarıldığını belirterek, “Bunu Edirneli Kadınlar adına şiddetle kınıyorum.” dedi. Ayrıca meclis toplantısına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Edirneli kadınlar da katılım gösterdi. Meclis kürsüsüne çıkan kadınlar yaşam hikayeleriyle tüm kadınlara örnek oldu.

GÜRKAN: “HER ŞEYİ ANLATACAĞIM, ARTIK YETER!”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan 30 yıl aradan sonra 2017 yılında restore edilerek hizmete açılan Tarihi Elektrik Fabrikası’na, gürültülü etkinlikler barındırmayan kültür merkezi olarak kullanılması için Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan onay aldıklarını, burada nikahta kıydıklarını belirterek, “Sonrasında şikayetler oldu, uzun süredir orada nikah kıyamıyoruz. En son aşamada kurulla da görüşerek, buraya yeni bir fonksiyon kazandıralım dedik. Kadın her toplumda en önemli varlık. Biz de Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na eski elektrik fabrikasının Kadın Aile Üretim ve Girişimcilik Merkezi olması için bir fonksiyon değişikli talebinde bulunduk. 22 Şubatta toplantısı vardı kurulun. Gündeme alındı ama yukarıdan bir yerlerden gelen talimat ile gündemden çıkarıldı. Bunu Edirne Halkı adına Edirneli kadınlar adına şiddetle kınadığımı bildirmek istiyorum. Bununla ilgili tabi ki yasal girişimleri yapacağız. Ama 30 yıl metruk kalan, her türlü kötü amaç için kullanılan bir yeri Edirne Belediyesi olarak restore etmekle bu halka, bu topluma kazandırmakla suç mu işledik?  Bu güne kadar ses çıkarmadım, yaşananları anlatmadım. Ama herkes bilsin ki bugüne kadar orasının hangi amaçla kamulaştırılmaya çalışıldığını, nikah yapma imkanının neden alındığını, hepsini anlatacağım. Böyle bir rezalet olmaz. Nikah kıymak, aile birliğini oluşturmak kadar değerli bir şey var mı? Bunu anayasa emrediyor bize. Düğün mü yapmışız, alkol servisi mi yapmışız, eğlence mi yapmışız? Bütün bunları bırakın bahçeye araba girmesine bile izin vermedik, gelin arabası bile girmedi bahçeye. Artık yeter. Önümüzdeki hafta bir basın toplantısı ile elektrik fabrikasıyla ilgili bugüne kadar neler yaşandığını tek tek anlatacağım. Kamuoyu bilsin. Bugüne kadar kavga olmasın, kurumlar çatışmasın, Edirneliler zarar görmesin diye ses çıkarmadım. Ama yeter. Kadın Aile Üretim ve Girişimcilik Merkezi yapacağız. Bundan neden rahatsız olur insanlar. Bunda ne kötülük var. Kadınların bir araya gelmesi, üretimde bulunması, girişimcilikte bulunması kimi neden rahatsız eder.” şeklinde konuştu.

“PEHLİVANLAR HEYKELİ HAKKETTİĞİ DEĞERE KAVUŞACAK”

Saraçlar Caddesi’nde bulunan ve bir süre önce kaldırılan Sevda Çeşmesi’nin yerine ne yapılacağı  konusuna da açıklık getiren Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Geçtiğimiz günlerde Saraçlar Caddesi’nden kaldırdığımız Sevda Çeşmesi’nin yerine hangi heykeli koyalım diye düşündük, uzun araştırmalar yapıldı. Ve bunun sonucunda da 1970 yılında Edirne Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 50. yılı anısına bir heykel yarışması düzenlediği ve bu heykel yarışmasını da hemşehrimiz rahmetli Tankut Öktem’in kazandığını tespit ettik. Edirne’mizin değerlerinden olan Tankut Ökten o yarışmada birinci olarak, şu anda Uğur Mumcu Parkı’nda olan pehlivanlar heykelini yapıyor ve 1973 yılında o heykel oraya konuluyor. Beton bir heykel. O heykeli Saraçlar Caddesi’ne koymamız kurul tarafından onaylandı. Yakında Saraçlar Caddesi’nde heykelin yeni kaidesi, içinde 40 tane pınar olan küçük bir havuz olan Kırkpınar’ımız sembolize edecek olan heykelimizi oraya taşıyacağız. Edirne’ye yılda 5,5 milyon turist geliyor ama bunların sadece yüzde 10’u Kırkpınar zamanına denk geliyor. Biz Kırkpınar’ı hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtma çabasındayız. Edirne’ye gelen turistlerin yüzde 100’ü Saraçlar Caddesi’nden mutlaka geçiyor. Fotoğraflar çekiliyor, sosyal medyaya yükleniyor, dünya genelinde milyonlarca, milyarlarca tanıtımı yapılıyor. Bu heykelin burada konulmasıyla Kırkpınar’ın da sosyal meydanın gücüyle daha çok tanıtımının yapılacağı aşikar. Uğur Mumcu Parkı’nda çukurda kalan Pehlivanlar Heykeli’miz de hakkettiği değeri tekrar kazanacak.” diye konuştu.

“BARAN YAZGAN’A TEŞEKKÜR EDERİM”

Şubat ayı meclis toplantısında CHP Meclis Üyesi Ahmet Baran Yazgan tarafından Tıp Fakültesi Kurucularından Prof. Dr. İsmet Dökmeci’nin isminin uygun görülecek bir sokağa verilmesi talebinde bulunulmuştu. Cadde ve Sokak isimleri komisyonunun yaptığı çalışmalar sonucunda Prof. Dr. Dökmeci’nin isminin, evinin bulunduğu Kocasinan Mahallesi 25. Sokağa verilmesi kararlaştırıldı. Söz konusu maddenin görüşülmesi sırasında konuşan Başkan Gürkan, “Daha önceden Sayın Baran Yazgan’ın Rahmetli Prof. Dr. İsmet Dökmeci’nin isminin verilmesiyle ilgili bir dilekçesi vardı. O konuda komisyonumuzca çalışma yapılmış ve evinin olduğu Kocasinan Mahallesi 25. Sokağa isminin verilmesi uygun görülmüş. Bu vesileyle biz de bir kez daha Edirne’ye önemli hizmetleri bulunmuş, Tıp Fakültesi’nin kurucularından Prof. Dr. İsmet Dökmeci’ye Allah’tan rahmet diliyoruz. Sayın Baran Yazgan’a da teşekkür ediyoruz.” dedi.

SÖZ KADINLARDA!

Belediye meclisi, verdikleri mücadele ve gösterdikleri başarıyla örnek olan 3 ismi ağırladı. Meclis kürsüne çıkan kadınlar yaşam hikayeleri ile tüm kadınlara örnek oldu. İlk olarak söz alan Karaağaçlı çiftçi Serpil Ekeler, bu meslekte bir erkeğin yapabileceği ne varsa her şeyi yaptığını anlattı. Hayvan bakımı, tarlada çalışmak, çapalamak, sulamak gibi birçok zor işin üstesinden geldiğini belirten Serpil Ekeler, “Traktör kullandım, tarlayı sürdüm. 15 sene tekel bayiliği yaptım. Yani kadın azim ederse bütün her şeyi yapabilir. Azimle, istekle tüm kadınlar istediği her şeyi yapabilir.” dedi.

 Lise 2’de tam burslu olarak ABD’deki bir üniversiteye kabul edilen Olcaytu Hatipoğlu da Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “Ben Edirne’de devlet ortaokulundan mezunum. TEOG sınavından ful yapıp Üsküdar Amerikan Lisesi’ne kazandım. Aynı zamanda yüzme branşında Milli Takıma seçildim ve Türkiye şampiyonu oldum. Çoğu kişi yüzmeyle okulun aynı zamanda gitmeyeceğini ve bırakmam gerektiğini söylemişti. Ben bırakmayıp, okuduğum lisede tam burs aldım. Şuanda 11 sınıftayım ve ABD’de ilk 50’de olan bir üniversiteden tam burslu olarak erken kabul aldım.  Bu süreç çok zorluydu. Ama çok çalışarak, inanarak, hedefime kitlenerek ben bunu başardım. Herkesin desteğini yanımda hissettim. Azmeden ve hedeflerine kitlenen herkesin istediklerine ulaşabileceğini söylemek istiyorum. Tüm kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü de kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Özgen Göktay Hüseyinoğlu ise konuşmasında, “Böyle bir günde doğup büyüdüğüm şehirde olmak bugünü daha anlamlı hale getiriyor. Ben Edirne’nin değerli bir lisesi olan Edirne Anadolu Lisesi’nde okudum. Daha sonra 6 yıl süren Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazandım. Diş hekimliğimi daha üst bir seviyeyi taşımak istedim ve cerrahi bölümünü seçtim. Zorlu elemeleri geçerek tek bayan olarak, 6 yıl sürecek olan Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Çene Cerrahisine başladım. İnsani değerlerin önemli olduğunu düşündüğüm Edirne’me dönme fikri ağır bastı. 2010 yılında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Edirne’nin ilk çene cerrahı olarak görev başladım.” diyerek, şu anda görevine kendi özel kliniğinde devam ettiğini anlattı. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Özgen Göktay Hüseyinoğlu ayrıca tüm kadınlara vazgeçmemelerini söyleyerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Mecliste grubu bulunan partiler adına kadın meclis üyeleri de söz alarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün önemine ve kadınına verilen değere dikkat çekti.

 CHP Grubu adına Belediye Meclis Üyesi Filiz Gencan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında bilgi vererek, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınları olarak, mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.  Gencan, “Bir kadın olarak Edirne’de yaşıyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Ülkemizin bir çok şehrine nazaran şehrimizde emeklerimiz değer görmekte, daha saygın adil ve özgür bir ortamda yaşama hakkı bulmaktayız. Belediye Başkanımıza da kadın emeğine verdiği değerden ve kadınlara yönelik çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 “Kadın veya erkek olarak gelmek bizim elimizde değil. Hayata hangi cinsiyetle başlayacağımız yaradanın takdiridir” diyen Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Nergiz İnce de kadınlara hakkettikleri şekilde, insan gibi davranılmasının mücadelesini vermenin boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

İYİ Parti Belediye Melis Üyesi Duygu Şener de, “Türkiye’nin neresinde olursak olalım kadının emeği ile yaşıyor; kadının emeği ile yaşamımızı devam ettiriyoruz. Ancak kadının emeğinin değerini istediğimiz ölçüde görmüyoruz.” diyerek tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutladı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.