“Aşı Olmak Bir Tercih Meselesi, Özgürlük Değil. Zorunluluktur”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, aşı karşıtı veya kararsız olan insanların varlığından bahsederek, “İnsanlarda aşıya karşı oluşan tereddüt nedeniyle aşılanma oranları azaldı. Aşı olmak bir tercih meselesi, özgürlük değil zorunluluktur. Toplumsal sorumluluktur” dedi. Altun, ayrıca bu konuda kafa karıştıran hekimler ve sağlık çalışanları hakkında Türk Tabipler Birliği olarak işlem başlattıklarını da duyurdu.

“Aşı Olmak Bir Tercih Meselesi, Özgürlük Değil. Zorunluluktur”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, aşı karşıtı veya kararsız olan insanların varlığından bahsederek, “İnsanlarda aşıya karşı oluşan tereddüt nedeniyle aşılanma oranları azaldı. Aşı olmak bir tercih meselesi, özgürlük değil zorunluluktur. Toplumsal sorumluluktur” dedi. Altun, ayrıca bu konuda kafa karıştıran hekimler ve sağlık çalışanları hakkında Türk Tabipler Birliği olarak işlem başlattıklarını da duyurdu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Ağustos 2021 Çarşamba 06:55
“Aşı Olmak Bir Tercih Meselesi, Özgürlük Değil. Zorunluluktur”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Halkın sağlığıyla kimsenin oynamaya hakkının olmadığını vurgulayarak, Türk Tabipleri Birliği tarafından aşı konusunda kafa karıştıran açıklamalarda bulunan hekimler hakkında disiplin soruşturması açıldığını, sağlık çalışanlarıyla ilgili olarak da Cumhuriyet savcılıklarına halkı yanlış bilgilendirme, yönlendirme ve paniğe sevk ettiklerinden dolayı suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Tabipler Lokali’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Aşının önemine bir kez daha değinen Altun, aşı olmanın toplumsal bir görev olduğunu dile getirdi. Aşısız insanların var olduğu sürece ya da 2 doz aşısını tamamlamayan insanlar vasıtasıyla bu virüsün bulaşmaya devam edeceğini dile getiren Altun, “Bulaştıkça ve çoğaldıkça yeni tür ve varyantları ortaya çıkıyor. Virüs evrim geçiriyor” şeklinde konuştu.

Son olarak Güney Amerika kökenli ve Çin’de yeni bir varyantın varlığından bahsedildiğini de sözlerine ekleyen Altun, şunları söyledi:

ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ ZOR GEÇECEK

“Ancak bu yeni varyantın bulaştırıcılığının ne kadar olduğu ya da ağır hastalık tablosunun ne kadar olduğuna yönelik henüz bilimsel bir veri yok. Daha az bulaştırıcılığı olan ya da daha az hasta yapan bir tür bilemiyoruz. Ama aşılama takvimini tamamlamamış ve aşı olmamış insanlar nedeniyle bu giderek artacak. Var olan aşıların işlevsiz olabileceği yeni varyant türleri de ortaya çıkabilir. O yüzden aşılama çok önemli. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 18 yaş üstü yurttaşların yüzde 47’si 2 doz aşısını tamamlamış durumda. Bir an evvel Eylül ayının başına kadar bu oranın toplumsal bağışıklık için ön görülen oran yüzde 70’ti. Ama delta varyantı çok hızlı bulaşıyor ve ağır hastalık tablosu ortaya çıkıyor. Herkesin en kısa sürede aşısını olması gerekiyor. Eylül ayının sonuna kadar bu aşılama takvimini bitiremezsek hedef kitledeki insanları aşılayamazsak önümüzdeki kış çok zor geçecek.

SON ÜÇ AYDA SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞMEDİ

Hekimler aşılandı. Ama en son sağlık çalışanı ölüm sayısı 438. Salgının başlangıç sürecine bakarsak gerçekten sağlık çalışanı ölüm sayısı çok fazla idi. Bakıldığında özellikle son 3 ay içinde sağlık çalışanı ölümü yok denecek kadar azaldı. Bu direk aşılamanın etkisidir. İlk önce 65 yaş üstü ve sağlık çalışanları aşılanmaya başlanmıştı. Onun koruyuculuk etkisini burada görebiliyoruz. Şuanda var olan aşı neyse en kısa sürede herkesin bunu yaptırması gerekiyor. Aşı konusunda kısa süre sıkıntılar yaşanmıştı. Ama şuan aşılar geldi ve aşılama devam ediyor.

BU SALGINDA 4. PİK ASLINDA AŞI OLMAYANLARIN SALGINIDIR

Aşı olmamış yurttaşlarımızın en kısa sürede aşılarını yaptırmalarını bekliyoruz. Bu salgında 4. Pik aslında aşı olmayanların salgınıdır. Türkiye’deki yoğun bakımlarda yatan hastaların yüzde 80’i ve üzeri aşısız ya da sadece tek doz aşı olmuş olanlar. Bunun için mutlaka hem kendilerinin hem de sevdiklerinin sağlığı açısından herkesin aşı olması zorunluluk ve yurttaşlık görevidir.”

Kısıtlama olabilir mi?

Önümüzdeki günlerde bir kısıtlama olabilir mi? Sorusuna Altun, şu cevabı verdi:

“Kısıtlamalar bu saatten sonra sağlık kurumlarının tıkanma noktasına gelmesiyle yapılır. Bu kararı verecek olan hükümettir. Tam doz aşısını olmuş olan bireylerin de mutlaka yine tedbirlere uymaları gerekmektedir. Hiçbir aşı yüzde yüz koruyucu değildir. Ancak hastalanma oranı ya da hastalığı hafif geçirme oranı aşılı bireylerde çok daha hafif olmaktadır. “

YANLIŞ BİLGİ VEREN CEZALANDIRILIYOR

Altun, aşı olmanın toplumsal bir görev olduğunun da altını çizerek, “Aşı karşıtı olan veya kararsız olanlar da var. İnsanlarda aşıya karşı oluşan tereddüt nedeniyle aşılanma oranları azaldı. Aşı olmak bir tercih meselesi, özgürlük değil zorunluluktur. Toplumsal sorumluluktur. Aşılarla ilgili kafa karıştıran sağlık çalışanları ve hekimlerin de olduğunu biliyoruz. Türk Tabipleri Birliği tarafından 20 hekim hakkında disiplin soruşturması açılmış ve devam etmektedir. Bunun yanı sıra hekim olmayan sağlık çalışanları açısından da ilgili Cumhuriyet savcılıklarına halkı yanlış bilgilendirme, yönlendirme ve paniğe sevk ettiklerinden dolayı suç duyurusunda bulunuldu. Halkın sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yok” şeklinde konuştu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.