“AŞILAMADA GAZETECİLERE ÖNCELİK VERİLMELİ!”

Edirne İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından yerel basının sorunlarını kapsayan rapor; dün gerçekleştirilen oturumda meclise sunuldu. Yerel basının öneminden bahseden ve desteklerin arttırılması gerektiğini söyleyen Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül, pandemi sürecinde gazetecilerin yüksek risk altında görev yaptıklarını belirterek, “Aşılamada basın mensuplarının ‘Öncelikli Meslek Grupları’ arasına alınması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

“AŞILAMADA GAZETECİLERE ÖNCELİK VERİLMELİ!”

Edirne İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından yerel basının sorunlarını kapsayan rapor; dün gerçekleştirilen oturumda meclise sunuldu. Yerel basının öneminden bahseden ve desteklerin arttırılması gerektiğini söyleyen Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül, pandemi sürecinde gazetecilerin yüksek risk altında görev yaptıklarını belirterek, “Aşılamada basın mensuplarının ‘Öncelikli Meslek Grupları’ arasına alınması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Mart 2021 Perşembe 06:58
“AŞILAMADA GAZETECİLERE ÖNCELİK VERİLMELİ!”

Edirne İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleştirilen oturumunda; yaklaşık 1 aydır yaptıkları araştırmalar sonucu gazetelerin ve gazetecilerin sorunlarıyla ilgili Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, meclise sunuldu. Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül’ün kentimizdeki gazetecilerin sahada çalışırken çekildiği fotoğraflardan oluşturduğu slayt eşliğinde sunduğu raporda; yerel basının kentlerdeki gelişmeleri takip etme açısından oldukça önemli olduğu vurgulandı. Basına verilen desteklerin arttırılması gerektiğinin altını çizen Sarıgül, ayrıca pandemi döneminde büyük risk altında çalışan gazetecilerin aşılamada öncelikli meslek grupları arasına alınması gerektiğini söyledi.  

SARIGÜL: “PANDEMİ, YAŞAMA MÜCADELESİ VEREN YEREL BASINA BİR DARBE DAHA VURDU”

Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından sunulan ‘Yerel Basının Sorunları’ konulu raporda şu ifadelere yer verildi:

“Halkın doğru haber alma hakkını sağlamanın en temel yolu basının ve çalışanlarının çalışma şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesinden geçmektedir. Yerel basan gelişmiş bir ülkede yerel iletişim ve yerel demokrasi güçlenecek bu durum çoğulculuğun da güçlenmesini sağlayacaktır. Düşen tirajlar, azalan ilan gelirleri, artan kağıt ve baskı maliyetleri yerel basın için zaten yıllardır süregelen sorunlardı. Ancak Corona virüsü salgını, yaşama mücadelesi veren yerel basına bir darbe daha vurdu. Sadece gazeteler değil, yerel radyo ve televizyonlar da bu krizden payını aldı. Pandemi sürecinin asıl kahramanlarından biri de gazetecilerdir. Bu dönemde Virüs bulaşan bir sürü gazeteci arkadaşımız olmuştur. Koronavirüs salgınının tehlikesi ve baskısı altında görev yapan gazetecilerin canlarını, sağlıklarını riske ederek sahada büyük bir özveriyle haber takibi yapıp, halkın haber alma ihtiyacı ve kendi ve ailelerinin geçimini sağlamak için verdikleri mücadele ortadadır. Türkiye'de 20 gazeteci (Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna göre) görevi başında koronavirüs sonucu yaşamım yitirmiştir. Bölgemizde; Edirne merkez, Keşan ve Uzunköprü'de koronavirüse yakalanan çok sayıdaki gazeteci sevindirici bir şekilde iyileşip, görevinin başına dönmüştür. Bu gerçekler ışığında, gazetecilik mesleğinin riskleri göz önüne alınarak, aşılamada basın mensuplarının "öncelikli meslek grupları" arasına alınması gerekmektedir. Genel medyada olduğu gibi Yerel medyada biz siyasetçilerin yerelde sözcüsüdür.

Yaşadığımız pandemi sürecinde basılı gazeteye olan talebin azalması, Basın İlan Kurumu kesintileri ve asgari kadro sayılarının gazeteleri sürdürülebilirlikten uzaklaştırması, gazete satışında KDV'nin kaldırılması ancak resmi ilan ve reklamlardaki KDV'nin halen yüzde 18 olarak uygulanması, gazete okuyan kesimin ağırlıkla belli bir yaş üstündeki grup olması 65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma yasağının da yerel medyanın okuyucuya ulaşmasında bir engel olması, SGK primleri ve vergi ödemelerinde kolaylık sağlanması ucuz kağıt tedariki, resmi ilanlarda eşitlik ve reklam tarifelerinde artış, kamu kurumların gazetelere abone olarak destek vermemesi, Türkiye’de kâğıdın yanı sıra, boya, kalıp gibi diğer gazete girdilerinde de dışa bağımlı hale gelinmiş olması, Dövizdeki inanılmaz artış Ekonomik durgunluk nedeni ile işletmelerin, reklam harcamalarını kısmış olması bu da gazetelerin reklam ve satış gelirlerini büyük ölçüde düşürmesi gazetelerin yaşadığı sorunlardır.

Yerel basının günümüzde yeterli desteği bulması ve ciddi anlamda etkin bir konuma gelmesi gerekmektedir. Bu durum, yerel basın organının faaliyette bulunduğu bölgeler açısından son derece yararlı olacaktır. Çünkü bu yayın organları vasıtasıyla söz konusu bölgenin sorunları ve istekleri sıklıkla dile getirilecek ve bu işin takibi sağlanacaktır. Hâlbuki ulusal basında en fazla bir kez belki de hiç yer bulmayacak haberler, konular, yerel basında uzun süre gündemde kalabilecek ve bu da yönetim ve yöneticiler üzerinde baskı unsuru oluşturabilecek ve dolayısıyla işin sonunun gelmesi açısından fayda sağlayabilecektir. Yerel basının desteklenmesi sadece bölge halkı için değil genel anlamda o ülkenin tüm vatandaştan açısından büyük fayda sağlayacaktır. Basında çok sesliliğin korunması ve sorunlarını, fikirlerin tarafsız, özgürce ve çeşitlilik içinde dile getirilmesi, gerçeklerin tüm açıklığıyla göz önüne serilmesi ve yönetim kadrolarının gerçek anlamda denetlenmesi, eleştirilmesi, sorunların takibi herkesin faydasına olacaktır. Bu sebeple yerel basının korunması ve güçlendirilmesi meselesi büyük önem taşımaktadır. Hür ve çok sesli basın demokrasinin vazgeçilmez unsurudur.

Ekonomik olarak zor durumda olan gazetelere, politik ve ideolojik duruşlarına bakılmaksızın devlet desteği verilmesi ciddi önemdedir. Şunu unutmayalım ki gazetecilik gibi düşünsel temele dayanan meslek dalları kesintiye uğradıklarında bir daha toparlanmaları mümkün olmaz. Bu nedenle de işverenleriyle, sendikalarıyla, çalışanlarıyla, devletiyle ve okurlarıyla gazetecilere ve gazetecilik mesleğine sahip çıkmak gerekiyor.”

ALİŞ: “HERKES ‘GAZETECİ’ OLDU”

Komisyon raporunun sunulmasının ardından söz alan İpsala İl Genel Meclis Üyesi Gazeteci İsmail Aliş, “İpsala’da 20 yılı aşkın gazetecilik yaptım. Yerel basının, ulusal basından daha önemli olduğunu düşünüyorum. Herkes tabi dünyada olan biteni merak ediyor ama yerel basında insanlar daha çok çevresindeki, bölgesindeki olayları öğrenebiliyor. Son 5-10 yılda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte akıllı telefonlarla herkes ‘gazeteci’ oldu. Böylece kağıtlara basılan gazetelere olan ilgi biraz azaldı. Bu durumda da gazetelerin maddi ve manevi kayıpları oldu. Gördüğüm kadarıyla; ulusal gazeteler gibi, yerel gazeteler de son 10 yıl içerisinde tekelleşmeye gitmeye başladı. Yerel gazetelerin en büyük gelir kaynağı olan resmi ilanlar son yıllarda azaldı. Yerel gazetelerin başında Basın İlan Kurumu var. Basın İlan Kurumu, ihale ve adli ilan gibi ilanları belli şartlar taşıyan vasıflı gazetelerde yayınlanmasını sağlamakla görevli kurumdur. Ancak bu kurum gazetelere ödenen ilan bedellerinden yüzde 15 gibi bir komisyon almaktadır. Bu komisyon da gazeteleri zor duruma sokmaktadır; komisyon oranının düşürülmesi gerekiyor. Ayrıca birçok kurum yerel gazetelerde haber yaptırıyor ama abone olmuyorlar. Sözün kısası; bugün yerel gazeteler, ulusal gazeteler gibi tekelleşme yolunda. Mutlaka gerçek gazetecilik yapanlara destek olunmalıdır. Bu konuda kanunlar çıkarılmalıdır.” dedi.

AK Parti Grup Başkanı Nedret Akbulut, CHP Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli ve CHP Meclis Üyesi Çiğdem Gegeoğlu da bölgesel çalışmalarda yerel basının oldukça önemli bir konumda olduğunu ve desteklerin artması gerektiğini belirttiler.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.