“ASLINDA BİNDİRİM DEĞİL İNDİRİM”

Edirne Toplu Ulaşım Servisi fiyat tarifesinde yapılacak değişim Edirne Belediye Meclisi Ağustos Ayı Toplantısı’nda görüşüldü. Söz konusu maddenin, geri ödeme butonlarının aktif kullanılması ve ‘uzun hat’ modelinin kaldırılmasını içerdiğini söyleyen Başkan Gürkan, bunun aslında kamuoyunda çok fazla tepki gösterildiği gibi zam değil; indirim anlamına geleceğini belirtti. ETUS fiyat tarifesinde değişiklik yapılmasını içeren madde, AK Parti ve MHP’li Meclis Üyelerinin ret oyuna rağmen oyçokluğuyla kabul edildi.

“ASLINDA BİNDİRİM DEĞİL İNDİRİM”

Edirne Toplu Ulaşım Servisi fiyat tarifesinde yapılacak değişim Edirne Belediye Meclisi Ağustos Ayı Toplantısı’nda görüşüldü. Söz konusu maddenin, geri ödeme butonlarının aktif kullanılması ve ‘uzun hat’ modelinin kaldırılmasını içerdiğini söyleyen Başkan Gürkan, bunun aslında kamuoyunda çok fazla tepki gösterildiği gibi zam değil; indirim anlamına geleceğini belirtti. ETUS fiyat tarifesinde değişiklik yapılmasını içeren madde, AK Parti ve MHP’li Meclis Üyelerinin ret oyuna rağmen oyçokluğuyla kabul edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Ağustos 2019 Cuma 07:33
“ASLINDA BİNDİRİM DEĞİL İNDİRİM”

Edirne Belediye Meclisi’nin Ağustos Ayı Olağan Toplantısı dün Edirne Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 5’i gündem olmak üzere toplam 15 maddenin görüşüldüğü toplantıda, Edirne gündemini günlerdir meşgul eden ETUS ücret tarifesinde değişiklik de görüşüldü. Ulaşım ücretlerinin öğrenciler için 2.15 TL, siviller için 3 TL, nakit binişler için 3.5 TL olmasının yanı sıra; geri ödeme butonlarının aktif kullanılması, ‘uzun hat’ modelinin kaldırılması ve şoförlere kart çıkarılmasını da içeren madde, AK Parti ve MHP’li Meclis Üyelerinin ret oyuna rağmen oyçokluğuyla kabul edildi. Başkan Gürkan, geri ödeme butonlarının aktif kullanılması durumunda karar alınmadan önceki ücretten bile daha düşük ücrete taşıma sağlanacağını belirterek; bunun bir zam kararı değil, indirim kararı olduğunu vurguladı.

“NE KADAR HAKKANİYETLİDİR?”

Belediye Meclisi’nin 4’üncü gündem maddesinde ETUS fiyat tarifesinde değişiklik yapılması görüşüldü. Konuyla ilgili Edirne Belediye Başkanlığı Ulaşım Müdürlüğü tarafından detaylı bilgi verildi. Ardından konuşan Başkan Gürkan, “Şehir dışından gelen ve yanında kartı olmayan vatandaşlar için artık şoförlerin yanında kartlar olacak. 65 yaş ve üzerinin ETUS sistemine 1 yıllık maliyeti 4 milyon TL'nin üzerinde. Devlet böyle bir karar alabilir. Bana göre doğru bir karardır. Pozisyonu ne olursa olsun bütün ömrünü devletine milletine adamış insanlara devletin böyle bir hak tanıması çok doğrudur. Ancak bunu kamu araçlarında başka ticari amaçla kurulmuş özel sektör araçlarında da o ekonomik yükünü onların üzerine yıkmak ne kadar doğrudur? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Devlet bunu yapabilir ama yıllık toplu ulaşım sistemine maliyeti 4 milyon TL olan ücretsiz binişin devlet olarak sadece 1 milyon 440 bin TL'sini karşılayıp, 2 milyon 600 bine yakını bir rakamı toplu taşımada ticari olarak çalışan insanların üstüne yüklemek ne kadar hakkaniyetlidir?” dedi.  

“GERİ ÖDEME BUTONU AKTİF KULLANILSIN”

Geri ödeme butonunun aktif kullanılması durumunda mevcut ücretten bile daha düşük ücretlere seyahat edileceğini aktaran Başkan Gürkan, “Yarın manşetler öğrenci 2.15 sivil 3 TL olarak manşetler atılacak. Peki gerçekten öyle mi? Ben bankalardan durağından bindim sivil olarak. Eski SGK'da indim. 3 TL ödeyeceğim dimi? Hayır. İndikten sonra o duraktaki geri ödeme butonuna kartımı okutuyorsam ödeyeceğim rakam 1 lira 82 kuruş. Ben bilmiyordum okutmadım diyenler olacak. Ee okut, kart çıkart. Öğrenciyim bankalardan bindim, SGK şubesinde indim. Ne kadar vermem gerekiyor? 2 Lira 15 kuruş. Bunu ödedim. Oradaki geri ödeme butonuna kartımı okuttum, ne kadar ödemiş oldum? 1 lira 42 kuruş. Bunu biz 2.15 lira ödedik diye mi değerlendirmeliyiz?” ifadelerini kullandı.

“ELEKTİRİK, DOĞALGAZ ZAMLARINI DA ZULÜM OLARAK KABUL EDİYOR MUSUN?”

AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe tarafından geçtiğimiz gün kendisine söylenen ifadelere de cevap veren Başkan Gürkan, “AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe basın toplantısında diyor ki; 'Bu halka yapılan zulümdür' O zaman hükümet dün akşam konutta doğalgaza yüzde 14.90 zam yaptı, ben de Sayın Akmeşe'ye soruyorum bu da halka yapılan zulüm müdür? Geçtiğimiz hafta elektriğe zam yapıldı, bu da halka yapılan zulüm müdür? Bunu da zulüm kabul ediyor musunuz? Yoksa sadece CHP'li bir belediyenin mecburen yaptığı fiyat artışını zulüm ama hükümetin yaptığı hiçbir artışı hiçbir artışı zulüm olarak görmüyor, vatandaşı ödüllendirme olarak mı görüyorsunuz? Bunlar doğru şeyler değil. Eğer fiyat artışları bu oranda olmasa, rakamlar ortada. TÜİK'in rakamları kullanılıyor. Devletin kurumunun rakamları kullanılıyor. Geçen yıl Eylül ayından bu yana yapılmış olan bütün fiyat artışları hesaplanarak bir rakam bulunuyor.” şeklinde konuştu.

“ETUS BABAMIZIN OĞLU DEĞİL”

Başkan Gürkan, ETUS’un günde 77 bin kişiyi taşıdığını söyleyerek, “ETUS battı, batmak üzere, sözlerini de çok doğru bulmuyorum. Siyasilerin konuştuğu kelimeleri özenle seçmeleri gerekiyor. ETUS'çular Japonya'dan gelmedi, onlar vatan haini de değil. Onlar ekmeklerinin peşinde olan bu şehrin evlatları. Tek amaçları var, karınlarını doyurup çoluk çocuğunun rızkını korumak. Onlar düşmanımız değil, vatan haini hiç değiller. ETUS babamızın oğlu da değil. ETUS'u da koruyor değiliz. Bu şehirde günde 77 bin toplu taşımayı kullanan insanların hakkını korumak için bunu yapıyoruz. ETUS'u veya ETUS'çuları korumak için de yapmıyoruz.” dedi.

“İNSAF, VİCDAN, İZAN!”

Akaryakıt, lastik zamlarına kimsenin sesini çıkarmadığını da belirten Başkan Gürkan, “Bir toplu ulaşım zammı geldiğinde sanki Türkiye'de 1 yıl içerisinde hiçbir şeyin fiyatı artmamış ama sadece ETUS'un fiyatını Edirne Belediye Meclisi arttırıyormuş gibi bir algı operasyonu yapılıyor. İnsaf, vicdan, izan. Bu haklı bir şey değil. Eğer şurada bu belediye meclisinin başkanı, belediyenin başkanı olarak fiyat artışlarının bilimsel, devletin rakamlarıyla belirlenmiş olan fiyat artışlarının bir kuruş üzerinde ETUS'a fiyat artışına, zamma el kaldırırsam, elim kırılsın. Ama bu sistem de yaşamak zorunda. Bu insanları taşıyacak Edirne'de başka bir sistem yok.” şeklinde konuştu.

“ETUS’UN DA ÇOK HATASI VAR”

ETUS’un da hataları olduğunu vurgulayan Başkan Gürkan, “Bu söylediklerim ETUS'u pir-u pak yapmaz, onların da çok hatası var. Şoförler çok saygısız, çok sert yaptırımlar yapacağız size bu konuda. Devletin verdiği hakkı kullanan o 65 yaş aracınıza biniyor diye ona surat yapamazsınız, sitem edemezsiniz, kötü söz söyleyemezsiniz, hakaret edemezsiniz. O devletin verdiği hakkı kullanıyor, kullanacak. Siz onu parasını verip binen gibi karşılamak zorundasınız ve öyle karşılayacaksınız. Seferlerinizi sıklaştıracaksınız, sayılarınızı arttıracaksınız. Bu söylediklerim sizin hatalarınızı ortadan kaldırmıyor. Siz de bu eksikleri düzeltip, Edirne halkına en kaliteli, en güler yüzlü, en nazik, en centilmen hizmeti vereceksiniz. Onu vermezseniz biz de sizin tepenizde oluruz ve Edirne Belediyesi olarak her türlü cezayı da keseriz.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİ YOLUNACAK KAZ OLARAK GÖRMÜYORUZ”

Başkan Gürkan, öğrencilere de seslenerek, “Öğrenci arkadaşlarım sürekli 'Edirne öğrenci şehri' diyor. Evet Edirne'nin bir özelliği de öğrenci şehri olmasıdır ama Edirne sadece öğrenci şehri değildir. Edirne bir Orta Anadolu kasabası, şehri değildir. Kimse kusura bakmasın. Öğrenciler çok değerlidir, gözümüzün bebeğidir, geleceğimizdir ama Edirne geçimini öğrenciden sağlayan bir şehir değildir. Çok öğrencimiz var ama biz öğrencileri yolunacak kaz olarak görmüyoruz.” dedi.
Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından oylanan söz konusu madde AK Parti ve MHP’li Meclis Üyelerinin ret oyuna rağmen oyçokluğuyla kabul edildi.

“11 ADET UMUMİ TUVALET İHALEYE ÇIKACAK”

Belediye Meclisi’nin gündem dışı 2’nci maddesinde, Edirne’de faaliyet gösteren 11 umumi tuvaletin bakım ve onarım işleminin ardından kiraya verilmesi konusu görüşüldü. Başkan Gürkan, teklifle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi Edirne, son yıllarda turizm kenti kimliğiyle çok ön plana çıkıyor. Sizlerin de sık sık gerek sosyal medyada, gerek yazılı ve görsel basında, gerekse de kamuoyundaki konuşmalarda şahit olduğu üzere turizmle ilgili en büyük sıkıntılarımızdan biri, umumi tuvaletler. Umumi tuvaletlerin yeterli sayıda olmaması, istenilen yerlerde olmaması ya da mevcut tuvaletlerin durumları hep konuşuldu ve konuşuluyor. Belediyemizin mülkiyetinde ya da işletmesi Belediyemize ait olan toplam 11 tane umumi tuvaletimiz var. Bunlardan bir kısmı Vakıflara ait; büyük bir kısmının mülkiyeti bize ait. Özellikle turizmi etkileyen kent merkezinde 5 tane umumi tuvaletimiz var. Öncelikle bu kent merkezinde bulunan 5 tuvaletten başlayarak, bu tuvaletlerin boşaltılmasını sağladık. Çünkü birinin işletmesindeyken, bizim Belediye bütçesinden oraya para harcamamız, onarım yapmamız mümkün değil hukuki olarak. O yüzden boşaltılmasını sağladık. Şu anda bir tanesinin restorasyonu, onarımı tamamen bitti. Diğerlerinin devam ediyor. Bayrama kadar inşallah onlar da bitecek ve ilk etapta bu 5 tuvaleti daha sonra da diğer 6 tuvaleti 10 yıl süreyle açık ihale ile ihaleye çıkarıp kiracılarına vermeyi düşünüyoruz.” dedi. Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından 11 tuvaletin restorasyon ve onarım işlemi bittikten sonra Belediye Encümeni tarafından açık ihaleye çıkarılması oylandı. Söz konusu madde, oybirliğiyle kabul edildi.

“30 AĞUSTOS OLMASA YORGO OLURDU”

Başkan Gürkan meclis kapanışında yaptığı konuşmada ise, “Ağustos ayının 10’unda Kurban Bayramımız başlıyor. Öncelikle Edirne hemşehrilerimiz başta olmak üzere tüm İslam Aleminin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum. Yine 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Her ne kadar birileri, ‘30 Ağustos herkesi ilgilendirmez’ dese de, 30 Ağustos bu ülkedeki 82 milyonun hepsini ilgilendirir. Çünkü 30 Ağustos olmasaydı, o birilerinin dediği gibi herkesi ilgilendirmezdi. Çünkü o birileri Türk olmazdı, Müslüman olmazdı; Alex olurdu, Yorgo olurdu. O yüzden onları ilgilendirmeyebilir ama Türk Milletinin bir ferdi olarak bizleri en çok ilgilendiren bayramdır 30 Ağustos. O anlamda 30 Ağustos Zafer Bayramımız bir kez daha kutlu olsun.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.