AV. KAÇAR: “GÖREVLİLER, YETKİLERİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR”

Saroz Körfezi bölgesinde bulunan taş ocaklarının faaliyetlerinin derhal durdurulması için Kültür Varlıklarını Koruma Derneği üyeleri Edirne Valiliği'ne dilekçe verdi. Daha önce bölgede ÇED raporunun gerekli olmadığı yönünde verilen kararın ardından iptal davası açtıklarını ve bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini öne süren Av. Kaçar, “Bilirkişi raporu göstermektedir ki; ormanları, doğayı, çevreyi, denizi, tarımı korumak ile görevli yetkililer hukuka ve bilime uymak yerine yetkilerini ve görevlerini kötüye kullanmaktadırlar.” dedi.

AV. KAÇAR: “GÖREVLİLER, YETKİLERİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR”

Saroz Körfezi bölgesinde bulunan taş ocaklarının faaliyetlerinin derhal durdurulması için Kültür Varlıklarını Koruma Derneği üyeleri Edirne Valiliği'ne dilekçe verdi. Daha önce bölgede ÇED raporunun gerekli olmadığı yönünde verilen kararın ardından iptal davası açtıklarını ve bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini öne süren Av. Kaçar, “Bilirkişi raporu göstermektedir ki; ormanları, doğayı, çevreyi, denizi, tarımı korumak ile görevli yetkililer hukuka ve bilime uymak yerine yetkilerini ve görevlerini kötüye kullanmaktadırlar.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Kasım 2017 Cuma 09:46
AV. KAÇAR: “GÖREVLİLER,  YETKİLERİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR”

    Saroz Körfezi Mecidiye Köyü İbrice Mevkii'nde ormanlık alana açılmak istenen yeni kalker ocağına Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmişti. Bunun üzerine Kültür Varlıkları Koruma Derneği üyeleri Edirne İdare Mahkemesi'ne dava açarak söz konusu kararın iptal edilmesini istemişti. Ardından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi heyet raporunun da kendilerine ulaştığını söyleyen Kültür Varlıklarını Koruma Derneği üyeleri bilirkişi raporuyla birlikte taş ocakları faaliyetlerinin durdurulması için Edirne Valiliği'ne dilekçe verdi. Edirne Valiliği Vilayet Binası'nın bahçesinde söz konusu dilekçe verme işlemiyle ilgili açıklama yapmak isteyen heyete, polisler tarafından 'OHAL kararı hatırlatılarak' burada açıklama yapılamayacağı bildirildi. Bunun üzerine heyet söz konusu açıklamayı otoparkta yaptı.  
“HUKUKSAL BİR SKANDAL”
Av. Bülent Kaçar söz konusu olayla ilgili olarak, “Bilirkişi raporu çerçevesinde halen faaliyette olan Saros Körfezine, turizme, canlı sağlığına, kültüre, tarıma, ormanlara yani yaşama büyük zarar veren taş ocaklarının faaliyetlerinin derhal durdurulması için Edirne Valiliğine dilekçelerimizi mahkemeye sunulan bilirkişi raporunu da ekleyerek verdik. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yöre halkına rağmen hukuka, kamu yararına aykırı, Saros Özel Çevre Koruma Bölgesini ve Kültür Turizm Koruma Bölgesini yok sayan, ormanı yok edecek bir faaliyete Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararı vermesi idari ve hukuksal bir skandaldır. Proje Tanıtım Dosyasına yaptığımız itirazları görmezden gelen, doğayı yıkım faaliyetlerine izin ve ruhsat veren yetkililer hakkında üst makamların denetim görevi yapması, haklarında cezai ve idari işlemleri uygulaması kaçınılmaz hale gelmiştir. Edirne İdare Mahkemesi'nde görülen davada uzman akademik üç kişilik bilirkişi heyeti oybirliğiyle hazırladığı 14 sayfalık bilimsel raporunu mahkemeye sunmuştur. Bilirkişi raporu Saros Körfezi'nde hiçbir taşocağının, kalker ocağının Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmadan izin ve onay verilemeyeceğini hukuksal ve bilimsel değerlendirmeler çerçevesinde ortaya Dinamobet koymaktadır.” dedi.
“OLUMSUZ ETKİLER YAPACAKTIR”
Söz konusu ocakların çevreye olumsuz etkiler yapacağını belirten Av Kaçar; “İzin verilen Kalker Ocağı çok önemli ve korunması gereken hassas alanlar içinde kalmaktadır. Taş Ocağı faaliyeti devletin Barcelona Sözleşmesi kapsamında imzaladığı Akdeniz'de Özel Koruma Alanlarına İlişkin Protokole aykırıdır. Bu ocak ile Saros Körfezi ve kıyılarının korunması görevinden öte jeomorfolojik özelikler çok ciddi anlamda bozulacaktır. Taş ocağının faaliyetiyle Saros Körfezi olumsuz etkilenecektir. Bölgenin mevcut durumunun zaten olumsuzluk içerdiği yeni sahaların bu olumsuzluğu daha da arttıracağı çok açık bir gerçektir. Yapılacak maden faaliyeti ile orman bütünlüğü bozulacaktır. Çıkacak gazlar, atıklar ve gürültü ekosisteme olumsuz etkiler yapacaktır. Faaliyetlerin bu bölgeyi etkileyeceği dikkate alınarak, bölgedeki diğer taş ocaklarının da etkisi göz önünde tutularak ayrıntılı ve tüm paydaşların onaylayacağı bir ÇED Raporunun hazırlanması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı. 
“YETKİLİLER, GÖREVLERİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR”
Bilirkişi raporlarında görevli yetkililerin görevlerini kötüye kullandığının gösterildiğini iddia eden Av. Kaçar; “Üç kişilik uzman Bilirkişi Heyetinin hazırladığı ayrıntılı bilimsel raporun bir sonucu da halen faaliyet gösteren mevcut taşocaklarının toz kontrolünü sağlamadığı, oluşan tozun bitki örtüsü üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ve bu tozların Saros Körfezi'ne ve Mecidiye Beldesi'ne de bu olumsuzluğu taşıdığı saptamasıdır. Edirne İdare Mahkemesi'nde ve Danıştay'daki birçok dava dosyasından anlaşıldığı üzere ulusal mevzuatı ve devletin imzaladığı çevre koruma sözleşmelerini görmezden gelen masa başından bu hukuksuzluklara onay ve imza veren ilgili kamu görevlileri hakkında idari ve adli süreç başlatacağız. Bilirkişi raporu göstermektedir ki; ormanları, doğayı, çevreyi, denizi, tarımı korumak ile görevli yetkililer hukuka ve bilime uymak yerine yetkilerini ve görevlerini kötüye kullanmaktadırlar. Çevre uzmanı olan yetkililerin bilirkişilerce tespit edilen hukuksuzlukları, mevzuata aykırılıkları bilmemeleri mümkün değildir. Trakya'da doğa ve yaşam için mücadele veren başta Trakya Platformu olmak üzere Keşan ve Uzunköprü Kent Konseylerine, yaşam savunucusu doğa korumacı tüm dostlarımıza, gazeteci haberci dostlarımıza binlerce kez teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.