“AVUKATLAR OLARAK HEP YANINIZDAYIZ”

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Edirne Barosu Başkanı Av. Alper Pınar,  “Hakkınızı ararken yalnız değilsiniz. Avukatlar olarak hep yanınızdayız. Gece gündüz, yaz kış, yağmur çamur, kar fırtına dinlemeden yanınızdayız. Sizi, yılmadan, usanmadan, vazgeçmeden savunuruz.” Dedi.

“AVUKATLAR OLARAK HEP YANINIZDAYIZ”

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Edirne Barosu Başkanı Av. Alper Pınar,  “Hakkınızı ararken yalnız değilsiniz. Avukatlar olarak hep yanınızdayız. Gece gündüz, yaz kış, yağmur çamur, kar fırtına dinlemeden yanınızdayız. Sizi, yılmadan, usanmadan, vazgeçmeden savunuruz.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Nisan 2019 Cumartesi 08:13
“AVUKATLAR OLARAK HEP YANINIZDAYIZ”

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla, Edirne Barosu Başkanı Av. Alper Pınar, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Törene Edirne Barosu Başkanı Av. Alper Pınar ve avukatlar katıldı.

Çelenk sunumunun ardından bir konuşma yapan Av. Alper Pınar, “Yusuf Has Hacip’in siyasetnamesi olan Kutadgu Bilig de; adalet; hükümdar katı olarak nitelendirilmiştir. Bin yıllık Türk devlet geleneğinin temeli adalettir. Bu eserde, ‘Adalet doğrulukla ayakta durur, yer sabit olduğu için üzerinde ot ve ekin biter’ cümlesi boşuna söylenmemiştir. Peygamberimiz Hz Muhammed’in; ‘Bir gün adaletle muamelede bulunmak, altmış yıllık ibadetten üstündür’ sözünde işaret ettiği Adalet kavramını iyi tahlil etmek gereklidir. Adalet, eğilip bükülebilecek, yoğrulabilecek, şekilden şekle sokulabilecek bir kavram değildir. Adalet halkın vicdanında ve ruhunda, devletin temelinde ve de hücrelerinde yaşar. Adalet olmadan devlet olmaz. Adalet kavramını oluşturan temel unsurlardan biri de savunma, savunmanın asli bekçileri ise avukatlardır. Tarihçiler, Eski Yunan’da savunmanın Sokrates ile başladığını yazarlar. Sokrates’in yargılandığı halk mahkemesinde yaptığı dillere destan savunma, savunma tarihinin yazılı belgelerdeki başlangıç tarihidir. Ama burada dikkat çekilmesi gereken nokta, yüzyıllar boyunca hatırlananın esasen savunma olduğudur. Roma’da, avukatların davaya başlarken ettiği yemin;  ‘adaletin zaferini sağlamak, müvekkilin haklarını eksiksiz savunmak, dürüstlük yolundan ayrılmamaktır.’ Fransa da Avukat; başka şehirlere giderek savunma yapmaları nedeni ile ‘adaletin gezici şövalyeleri’ olarak adlandırılmışlardır. Savunmanın olmadığı, devreden çıkarıldığı Ortaçağ engizisyon mahkemelerinde, yaşananların ne olduğunu biliyoruz. İnsanların işkence ya da itiraf tercihinde bırakılmalarının yarattığı travmalar yüzyıllar süren acıları beraberinde getirmiştir. Bu nedenledir ki, yüzyıllardır savunma ve savunmayı temsil eden avukatlar, adaletin tecellisinde en önemli aktörlerden olmuşlardır.” Dedi.

“HAKKINIZI ARARKEN YALNIZ DEĞİLSİNİZ”

Konuşmasına Edirne halkına seslenerek devam eden Av. Pınar, “ Değerli konuklar, değerli Edirne Halkı; Bugün, Edirne’nin çeşitli noktalarında yer alan afişlerde de görüleceği gibi, hakkınızı ararken yalnız değilsiniz. Avukatlar olarak hep yanınızdayız. Gece gündüz, yaz kış, yağmur çamur, kar fırtına dinlemeden yanınızdayız. Sizi, yılmadan, usanmadan, vazgeçmeden savunuruz. Hak arama özgürlüğünüzün garantörüyüz. Sırdaşınızız. Derdinizin ortağıyız. Haksızlığa uğradığınızda, adalet aradığınızda sizin sesiniz, haykırışınız oluruz ve karşı koyarız. Direniriz. Eğilmeyiz, bükülmeyiz, kırılmayız. Böyle zamanlarda tek bir duruşumuz vardır. O da savunma ve hak arama özgürlüğünüzü korumada gösterdiğimiz sağlam ve sarsılmaz irademizdir. Bu iradeyi kullanırken, anayasayı, kanunları ve hukuk düzenini dayanak alırız. Başka bir dayanağımız, arka planımız, kılavuzumuz yoktur. Davamızı Kişiselleştirmeyiz, ancak içselleştiririz. Duygularımız vardır ancak mantığımız da vardır. Tarih boyunca bizi belli kalıplara sokmak isteyenler olmuştur ancak her defasında hüsrana uğramışlardır, biz tek bir kalıba gireriz, savunma uğruna taş oluruz, kırılmayız, yıpranmayız, aşınmayız. Avukatız biz. Biz avukatız.

Yargı görevini yerine getiren diğer kurumlara, kolluk kuvvetlerine, hâkimlerimize savcılarımıza saygılı davranırız, aynı amaca hizmet ettiğimizi, maddi gerçeği ortaya çıkarmak için aynı masanın etrafında oturduğumuzu biliriz ve buna göre davranırız. Aynı saygıyı ve düşünce tarzını kendimize bekleriz, beklentimiz kişisel değildir, savunma hakkının kutsallığınadır. Kılavuzumuz, ilkelerimiz, düşünce tarzımız bunlardır, bunlar olmalıdır. Bunlar dışında bir yolu asla kabul etmeyiz.” Dedi.

“YOL GÖSTERİCİYİZ”

Yaşamın her alanında olduklarını belirten Av. Pınar, “Yaşamın her alanında, doğumdan ölüme dek, dokunabildiğiniz, duyabildiğiniz, hissedebildiğiniz her alanda hukukun kılavuzu ve de yol göstericisiyiz. Odak noktamız her insanın, savunulma hakkı ve hak arama özgürlüğüdür. Hukuk ve adalet asla avukatsız düşünülemez. Saat ve koşul gözetmeksizin, yargı görevi yapan diğer unsurların çağrısı üzerine zorunlu müdafilik hizmeti veririz. Muhtaç olduğu için hukuki korumadan yoksun kalanlara, hukuki yardımda bulunur, adli yardım hizmeti veririz.” Dedi.

“NERDE İNSAN VARSA BİZ ORADAYIZ”

İnsan hakları söz konusu olduğunda seslerinin kısık çıkmayacağını vurgulayan Av. Pınar, “Nerde insan varsa biz oradayız. Çanakkale de, Kurtuluş savaşında bu cennet vatan için sayfalara sığamayacak, hafızalardan kazınamayacak derecede kahramanlıklar ve fedakârlıklar yapan, oğlunu kocasını babasını abisini kaybeden bir neslin devamı olan kadınlarımızın, analarımızın, teyzelerimizin yanındayız. Nerede şiddet mağduru bir kadın hukuki korumadan yoksun kalıyorsa yanındayız ve olmaya devam edeceğiz.” Dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Çocuklara verdiği önemi de vurgulayan Av. Pınar, “Ülkemizin geleceği, umudu, yarınları olan çocuklarımızın, yanındayız. Her birini kendi çocuğumuz evladımız gibi korur, gözetir, yanında oluruz. Olmaya devam edeceğiz. Nerede olursa olsun hangi şekilde olursa olsun hayvanların hakları ve canları için de yanlarındayız. Biz, talep edildiği her an, savunma için, adalet için, hak arama özgürlüğü için ayaktayız, hazırız. Avukatız biz. Biz avukatız! Haksızlıkların, adaletsizliklerin, hukuksuzlukların karşısındayız, Adaletin, hakkın, yanındayız. Halkımızın yanındayız, Hukukun yanındayız, Hukuk devletinin yanındayız, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yanındayız. Kırmızı çizgilerinden asla taviz vermeyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izindeyiz. Yolundan dönmeyiz. Dürüstlük, ahlak ve güvenilirlik gibi erdemleri beynimizde, ruhumuzda yaşatırız. Ve tüm bu ilkelerle yolumuza devam ederken, ırkınıza, cinsiyetinize, dilinize, dininize, siyasi düşüncenize, etnik kökeninize asla bakmayız. Ayrıştırmayız, ötekileştirmeyiz. Kılavuzumuz sadece savunma hakkı ve hak arama özgürlüğünüzdür. Biz avukatız. Evet. Bin kere, yüzbin kere söyleyeceğiz, haykıracağız. Savunmanın kutsallığını beyinlere kazıyana, yerleştirene dek haykıracağız. Avukatız biz. Biz olmazsak savunma olmaz, Savunma olmazsa adalet olmaz. Adalet olmazsa devlet olmaz. 5 Nisan Avukatlar Günü olan bugün ve yaşadıkça her 5 nisan haykırmaya devam edeceğiz; Daima avukat! Daima savunma! Daima hukuk! Daima adalet! Daima bağımsız yargı! Daima Türkiye Cumhuriyeti! Kutlu olsun. Hepinize saygılar sunuyorum.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.